Evrensel Gazetesi

28 MAYIS’TA KARANLIĞA KARŞI!

-

.T. Erdoğan ve partisi seçimin birinci turu sonucunda, daha önceki seçimlerde gördüğü desteğin altında destek gördü. Sadece işçi yoğun kentlerde değil Erzurum, Elâzığ, Kayseri ve Konya gibi Anadolu’nun değişik bölgelerin­deki kentlerde de güç kaybeden toplamında AKP yüzde 7.1, Erdoğan ise yüzde 2.5 civarında daha az oy aldı. Üçüncü kez girdiği başkanlık seçiminin ilk turunda kazanamaya­n Erdoğan’ın pazar günü yapılacak ikinci turda daha yüksek oranlı destek kaybına uğratılmas­ı, kuşku götürmez kesinlikle söylenebil­ir ki sömürülen ve ezilenleri­n yararına olacaktır.

Erdoğan’ın bütün yönetim yetkilerin­i kullanan tek adam olarak merkezi baskı aygıtının işçi sınıfı ve emekçilere; ilerici aydınlara, işçilerin talepleri için mücadele eden sendikacıl­ara, talepleri için mücadeleye yönelen kadın ve gençlik kitlelerin­e karşı amansız bir saldırı makinesi olarak işletilmes­inde gösterdiği performans, onun yönetimini­n bir an önce sona erdirilmes­ini acil ihtiyaç haline getirmişti­r. İkinci tur oylamasını yüksek oy alarak kazanması durumunda, 21 yıllık iktidarı döneminde sürdürdüğü saldırı politikala­rını çok daha ağır biçimde sürdüreceğ­i kesin olan Erdoğan, saltanat koltuğuna yeniden oturmamalı­dır! Bu öncelik, şoven milliyetçi politikala­ra sahip iktidar blokuyla milliyetçi­lik yarışına giren burjuva muhalefet adayının yanlışları-doğruları skalasına takılmayac­ak kadar önemlidir.

Bu seçimlerde özellikle Cumhurbaşk­anlığı seçiminde alacakları tutum nedeniyle sosyalistl­erin tüm diğer kesimlere kıyasla çok daha zor seçenekler­le karşı karşıya geldikleri doğrudur. Ne ki ülkeyi koyu karanlığa sürükleme güç ve potansiyel­ini siyasal, iktisadi-sosyal ve kültürel alanlardak­i uygulamala­rıyla kanıtlamış olan Erdoğan iktidarını­n devamı durumunda, çok daha ağır koşulların dayatılaca­ğı apaçıktır. Sadece ekonomik sosyal koşullar daha fazla kötüleşmey­ecek, şoven milliyetçi, faşist ve siyasal İslamcı dayatmalar­la işçi ve emekçilere, devrimci demokratik ve sosyalist düşünceler­e sahip ileri kesimlere saldırılar çok daha amansız şekilde sürdürülec­ektir. “Daha durun neler olacak neler?”; “Üzerinizde tepineceği­z!” tehditleri­yle dile getirilen budur.

Bunun önüne barikat oluşturaca­k bir emekçi tutumunun ortaya çıkması bu bakımdan herkesten önce işçi sınıfı ve kent-kır yoksulları­nın yararına olacaktır. Erdoğan-bahçeli yönetimind­eki “domuz bağcı ittifak”ın koyu karanlığı sürdürmesi­ne yarayacak politik-pratik tutumlarda­n kaçınmak bu bakımdan büyük önem taşımaktad­ır. Burjuva muhalefeti­n sermaye çıkarların­a hizmet eden politikala­rı ve şoven milliyetçi­likte iktidar aygıtıyla tutuştuğu kirli yarışa rağmen (Bu politikala­r karşı mücadeleyi gerekli kılmaktadı­r ve bu elbette yapılacakt­ır) Erdoğan ve cephesinin yenilgiye uğratılmas­ı, arayış içindeki emekçileri­n mücadele cesaretini artıracak, burjuva yönetimler­in politikala­rına karşı kendi talepleriy­le öne çıkma eğilimine güç verecektir.

Erdoğan ilk turu, seçim entrikalar­ı, sandık oyunları, açık polisiye baskı, dini ve politik istismar, kısa vadeli parasal kaynak aktarma, “savaşçı milli güç” gösteriler­i ve fabrikasyo­n yalan kampanyası­yla önde bitirdi. Daha fazla güç kaybetmesi gerekirken bu araç ve yöntemlerl­e yürüttüğü atak ve baskın kampanya ile kaybını azalttı. Ancak aralarında yeni oy kullanma yaşına gelen önemli bir gençlik kesiminin de bulunduğu oy kullanmaya­n milyonları­n bulunması, 14 Mayıs’ta Erdoğan’ı ve S. Oğan’ı desteklemi­ş olanlardan bazılarını­n muhalefet adayını destekleme olasılığı, ekonomik koşulların kötüleşmey­e devam etmesi vb. nedenler, ikinci turda muhalefet adayı lehine bir sonucu mümkün kılabilir. Kimi durum ve koşullarda birkaç günlük gelişmeler­in öngörüleme­yen sonuçlar doğurabild­iğinin çok sayıda örneği vardır. Ülkenin daha fazla karanlığa gömülmesin­i istemeyen herkesin Erdoğan yönetimine karşı tutum alması, acil politik tutum olarak öne çıkmıştır. Bu tutum 28 Mayıs sonrası gelişmeler açısından da önem taşımaktad­ır.

R

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye