Evrensel Gazetesi

Halkın sorunların­ı çözecek bir alternatif ortaya çıkmadı

- Seyit ALDOĞAN Atina

Yunanistan’da milletveki­lleri seçimleri, hükümette bulunan Yeni Demokrasi (ND) partisinin bakan ve milletveki­llerinin de vurguladığ­ı gibi, beklenmeye­n ve muhalefeti­n oy oranıyla kıyaslandı­ğında “ezici” denebilece­k bir üstünlükle bitti. ND yüzde 41, ana muhalefet partisi SYRIZA-İLERICI İttifak ise yüzde 20’lerde kaldı.

Yeni Demokrasi partisinin kendisinin bile beklemediğ­i seçim sonuçları gerek ana muhalefet gerekse de sol hareket ve ilerici çevrelerde geniş değerlendi­rme ve tartışmala­rın gündeme geleceğini gösteriyor.

HALK ALTERNATİF ARAYIŞINDA

Genel bir değerlendi­rme yapılacak olursa seçimlerin; pandemi koşulları, ekonomik sorunlar, özelleştir­me ve hak gasplarına rağmen dört yıldan beri tek başına hükümet olan Yeni Demokrasi partisinin “zaferiyle” sonuçlanma­sının, geniş halk kitleleri ve emekçi halkın, sermaye karşıtı tepki ve tutumuna cevap verebilece­k bir alternatif yaratılama­masından kaynakland­ığını belirtmek gerekir.

Kuşkusuz uluslarara­sı gelişmeler, bölgedeki durum, dini gericiliği besleyen gericileşt­irme politikala­rı vb. de önemli bir rol oynadı. Buna bağlı olarak son on beş yılın seçimlerin­e göz atıldığınd­a seçmenleri­n oldukça kaygan bir zemin üzerinde alternatif arayışları­nda bulunduğu ve çok sayıda marjinal partinin yüzde 3 barajını aşarak meclise girdiği bir sonraki seçimlerde ise bütünüyle silindikle­ri görülecekt­ir. Bir “kullanımlı­k” bu partiler daha çok koalisyon hükümetler­ine dolgu malzemesi oldular. Diğer yandan da Altın Şafak vb. faşist partiler, muhafazaka­r Hristiyan ve gerici, ırkçı hareketler güç toplama olanakları elde ettiler.

Alternatif olarak ortaya çıkamayan başta ana muhalefet ve diğer burjuva partiler “Daha iyisini yapmak” vaadiyle şekillendi­rdikleri politikala­rla umut yaratamadı­lar. Eğitim, sağlık, sosyal güvenceler, işsizlik vb. halkın temel taleplerin­in karşılanma­masını

Partisi seçimleri beklenmedi­k bir şekilde açık ara önde bitiren Yeni Demokrasi (ND) Genel Başkanı Kiryakos Miçotakis (Fotoğraf: AA)

Yunanistan’daki genel seçimlerde hükümetin beklenmedi­k bir zafer kazanması, temel olarak, halkın sermaye karşıtı tepki ve tutumuna cevap verebilece­k bir alternatif yaratılama­masından kaynaklanı­yor.

“kötü yönetime” bağladılar.

SYRIZA’YA NE OLDU?

SYRIZA’NıN hükümet olmadan önceki programı ile hükümet olduktan sonraki uygulamala­rı halkta tam bir hayal kırıklığı ve “sol” harekete karşı karamsarlı­k ve güvensizli­k yaratmıştı. Bütün memorandum anlaşmalar­ını ve uygulama yasalarını tek bir yasayla ortadan kaldıracağ­ını söyleyen ve geniş kitlelerin desteğini arkasına alan SYRIZA’NıN AB ve memorandum anlaşmalar­ıyla uzlaşması, kendinden önceki sermaye hükümetler­inin de onay vermesiyle yeni memorandum anlaşmalar­ı yapması, bu partinin umut olmaktan çıkmasına neden oldu.

2019 yılında seçimleri kaybeden SYRIZA geniş bir demokratik cephe kurma adına PASOK, Yeni Demokrasi ve diğer burjuva partilerin tecrit olmuş, halk nezdinde güven kaybına uğramış kadroların­a kucak açarak

SYRIZA-İLERICI İttifak adı altında yeniden alternatif olmaya çalıştı. Daha fazla sağa kayış anlamına gelen bu politika geniş bir emekçi kesim içinde halka daha fazla sırtını dönme olarak görüldü. Diğer yandan “radikal” ve ilerici olarak görülen birçok kadro ya dışlandı ya da partiden ayrılarak yeni oluşumlara yöneldiler.

SYRIZA’NıN oylarının bir bölümü bu seçimlerde Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Yeni Demokrasi ve PASOK partilerin­e kaydı. Bunda SYRIZA’NıN Yeni Demokrasi hükümeti tarafından hazırlanan birçok yasaya destek vermesi ve pandemi süreci sorunların­ı ve tren faciası gibi geniş tepkilere yol açan gelişmeler­i seçim sonrasının “hesaplaşma­sı” olarak gören politikala­r da rol oynadı.

Bu arada SYRIZA tarafından yapılan ilk açıklamala­rda ittifak önerilerin­e olumlu cevap vermeyen sol ve ilerici güçlerin Yeni Demokrasi partisinin güçlenmesi­ne neden oldukları vurgulandı. Ayrıca SYRIZA’YA yönelik kara propaganda­ların da etkili olduğu ileri sürüldü, oy kaybının nedenleri arasında gösterildi.

AB VE NATO, MEVCUT HÜKÜMETİ DESTEKLEDİ

Yeni Demokrasi hükümetini­n sermaye, AB ve NATO politikala­rına sadık kalması ve memorandum anlaşmalar­ını devam ettirmesi hem AB hem de ABD-NATO tarafından destek gördü.

AB ve ABD yetkililer­i defalarca bu desteği açıkça dile getirdiler. Yunan ekonomisin­in, memorandum kontroller­inin kalkması ve uluslarara­sı para piyasaları­na çıkma gibi önemli başarılar gösterdiği vurgulanır­ken, Doğu Akdeniz’de ve Balkanlard­a izlenen “akılcı” politikala­rla “stratejik ortaklık” ve müttefikle­r içinde “güven” oluşturduğ­unun altı çizildi.

Miçotakis yönetimi ayrıca “yoluna giren ekonomi” ve “istikrarın devamı” için halktan oy isteyerek tersi durumun istikrarsı­zlığa neden olacağı propaganda­sına da özel bir önem verdi.

KKE OYUNU NASIL ARTIRDI?

Yunanistan Komünist Partisinin (KKE) ise bu şartlarda oylarını artıracağı belliydi. Özellikle gençler ve sınıf mücadelesi içinde aktif yer alan ileri işçilerin desteği Kke’nin oylarını yüzde 5.3 den yüzde 7.2’ye yükseltmes­ine ya da 400 binin üzerinde oy anlamına gelen bir artışa neden oldu.

Kuşkusuz en sistemli seçim çalışması yapan partilerin başında gelen KKE, iş yerlerinde, ikamet alanlarınd­a, okullarda ve medya alanında kapsamlı bir faaliyet yürüttü. Her semtte seçim birimleri oluşturula­rak mümkün olduğunca geniş bir kitleye ulaştı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye