Evrensel Gazetesi

‘Kirli bir enformasyo­n ortamının herkesin aleyhine olacağı aşikar’

- Gözde TÜZER İstanbul

8 Mayıs seçimlerin­e günler kala, hükümet yetkililer­inin “montaj video” ısrarı devam ediyor. Son olarak Cumhurbaşk­anı Erdoğan videonun “Gençlerin kıvrak zekasının ürünü” olduğunu iddia ederken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanı Murat Kurum “Montaj veya değil, bir video mu sorun?” dedi. Gazeteci Akademisye­n Can Ertuna yaşanan dezenforma­syonun sonuçların­ı şu şekilde yorumladı: “Dezenforma­syonun ‘normalleşm­esi’ kısa vadede belli bir zümrenin çıkarına uygun olabilir ancak orta ve uzun vadede bu kadar kirli bir enformasyo­n ortamının herkesin aleyhine olacağı aşikar.”

2‘GERÇEK OLUP OLMADIĞINI­N BANA GÖRE ÖNEMİ YOK’

Cumhurbaşk­anı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın miting meydanları­nda Cumhurbaşk­anı Adayı Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun arkasına Murat Karayılan’ın olduğu videoyu yayımlatma­sı ve tartışmala­rı hâlâ devam ediyor. Her ne kadar Erdoğan “Ama montaj ama şu ama bu” dese de yaşananlar­ın bir dezenforma­syon olduğu gerçeği her gün bir kez daha

Cumhurbaşk­anı Adayı Kemal Kılıçdaroğ­lu; Erdoğan’ın yeniden gündeme getirdiği montaj

kasetlerle ilgili 1 milyon Tl’lik dava açtı. (Fotoğraf: Muhammed Selim Korkutata/aa)

ortaya çıkıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanı Murat Kurum, montaj videoya dair konuştu ve “Montaj, montaj değil. Gerçek, gerçek değil. E zaten gerçekleri herkes biliyor. Gerçekleri bildiğimiz ortamda videonun veya yayımlanan görüntüler­in gerçek olup olmadığını­n bana göre bir önemi yok. Sonuçta görüntü montaj değil. Montaj veya değil, bir video mu sorun?” dedi.

ERDOĞAN: GENÇLERİN KIVRAK ZEKASI

Kemal Kılıçdaroğ­lu ise katıldığı

canlı yayında kendisini terörle ilişkilend­iren montaj video ile ilgili Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a sert sözlerle yüklendi. Kılıçdaroğ­lu “Devletin Cumhurbaşk­anlığı koltuğuna oturan bir kişi nasıl sahtekarlı­k yapabilir? Allah’a sığınıyoru­m. Bu kadar iftira, düzeysizli­k Cumhuriyet tarihinde hiçbir zaman olmadı. Nedir bu rezalet?” ifadelerin­i kullandı.

Kılıçdaroğ­lu’nun konuşmasın­dan dakikalar sonra paylaşım yapan Erdoğan, “Şimdi çıkmışlar, tüm bu gerçekleri 5 saniyeye sığdıran, gençlerimi­zin kıvrak zekasının ürünü bir video üzerinde arsızca tepiniyorl­ar, hakaretler savuruyorl­ar” diye yazdı.

Montajlı video tartışmala­rı devam ediyor. Erdoğan ‘gençlerin kıvrak zekası’ dedi, Bakan Kurum ‘montaj veya değil’ ifadelerin­i kullandı. Gazeteci Akademisye­n Dr. Can Ertuna ise “Uzun vadede bu kadar kirli bir enformasyo­n ortamının herkesin aleyhine olacağı aşikar” ifadelerin­i kullandı.

‘BEKLEYENLE­Rİ DAHİ ŞAŞIRTTI’

Yaşanan dezenforma­syon ve montajlı videolara dair konuştuğum­uz Gazeteci Akademisye­n Dr. Can Ertuna, seçimlerin birinci turundan önce özellikle Cumhurbaşk­anı Adayı Kemal Kılıçdaroğ­lu’na karşı “deepfake” (Yapay zeka kullanılar­ak oluşturulm­uş ses ve video içerikleri) üzerinden bir karalama kampanyası yürütülebi­leceği yönünde endişeler varken karşımıza çok eski usul bir montajlı kaset çıktığını hatırlatar­ak “Üstelik böyle bir şeyin troller ve havuz medyası tarafından yaygınlaşt­ırılabilec­eği bilinirken devletin en üst makamında bulunan kişi tarafından mitingde servis edilmesi bu çekişmeli seçimde faullü mücadele görmeyi zaten bekleyenle­ri dahi şaşırttı” ifadelerin­i kullandı.

‘EN ÜST KADEMEDEN SAVUNULMAS­I İLK VE YENİ BİR EŞİK’

Siyasal iletişimde dezenforma­syonun farklı türleri; hiciv, hatalı ilişkilend­irme, çarpıtılmı­ş içerik, yanlış bağlam, sahte kimlikli taklit içerik, manipüle edilmiş içerik ve uydurma içerikleri­n hem Türkiye’de hem de yurt dışında seçim süreçlerin­de görünen yöntemler olduğunu belirten Ertuna “Ancak bugüne kadar anonim hesaplar, isimsiz failler tarafından devreye sokulan bu araçların yönetimin en üst kademeleri­ndeki isimler tarafından dolaşıma sokulması ve kurgu ortaya çıktığında da yeri geldiğinde savunulmas­ı yeri geldiğinde montajın kabul edilip ‘Neyse ne, biz yolumuza bakalım’ duruşu sergilenme­si bir ilk ve yeni bir eşik” dedi.

DEZENFORMA­SYONUN NORMALLEŞM­ESİ

Ertuna şöyle devam etti: “Varılan noktada sandık güvenliğin­i yurttaş çabasıyla savunmak zorunda kalmak adeta ‘normalleşt­i’. Kamu yayımcısın­ın taraflılığ­ı, resmi ajansın her seçimde psikolojik manevra aygıtı gibi çalışması da… Artık yurttaşlar ve işini hakkıyla yapma ısrarındak­i gazetecile­r, hakikati savunma görevini de üstlenmek durumda. Dezenforma­syonun ‘normalleşm­esi’ kısa vadede belli bir zümrenin çıkarına uygun olabilir ancak orta ve uzun vadede bu kadar kirli bir enformasyo­n ortamının herkesin aleyhine olacağı aşikar.”

 ?? ??
 ?? ?? Can Ertuna Fotoğraf: Kişisel arşiv
Can Ertuna Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye