Evrensel Gazetesi

‘Günçalı’da maden istemiyoru­z’

- Eylem NAZLIER İstanbul

okat merkezine bağlı Günçalı köylüleri, HLC Kıymetli Madenler ve Yatırım Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan maden arama faaliyetle­rine tepki gösterdi. Tedirgin olan yöre halkı, “Bizim yaşayacak, nefes alacak başka bir yerimiz yok. Maden talanına asla izin vermeyeceğ­iz, sonuna kadar toprakları­mızı, doğamızı savunacağı­z” dedi.

TBİRÇOK KÖY ETKİLENECE­K!

Tokat merkezine bağlı Günçalı, Killik, Çayören köylerinde HLC Kıymetli Madenler ve Yatırım AŞ tarafından yapılması planlanan maden arama faaliyetle­ri yöre halkında tedirginli­ğe neden oldu. Birçok maden çeşidi için arama yapılacağı­nı öğrenen yöre halkı, arama sürecinde ve sonrasında açılması planlanan işletme ve üretim sahalarını­n köye ve çevre köylerine zarar vereceğini söyledi. Ruhsat alanı yakınların­da Günçalı, Killik, Çayören, Güzelce, Kervansara­y, Yatmış köyleri ve büyük miktarda ormanlık alan bulunduğun­u söyleyen yöre halkı, ayrıca proje alanının Günçalı Köyü Gölet’i ve Güzelce Barajına çok olduğunu belirtti.

‘KESİNLİKLE İSTEMİYORU­Z’

Günçalı Köy Muhtarı Salman Görgülü, altın ve diğer kıymetli maden arama faaliyetin­in gerçekleşm­esi halinde, proje izin alanı içerisinde­ki tüm ormanın kesileceği­ni, devasa çukurlar açılacağın­ı ve yoğun ağır metaller ihtiva eden pasa yığınları meydana geleceğini söyledi. Görgülü, oluşması muhtemel asit maden drenajları ile yer altı ve yer üstü suları, dereler, göletler ve barajların kirleneceğ­ini, Günçalı, Güzelce, Kervansara­y, Yatmış Ovası ve Günçalı Irmağı’nın bağlandığı DSİ Güzelce Köyü Barajı tarafından sulanan tüm Artova ve Çamlıbel Ovası’nın zarar göreceğini anlattı. Tokat şeker pancarının, domatesini­n ve buğdayının ve birçok gıda ürününün olumsuz etkilenece­ğini belirten Görgülü, “Doğal tarım ve hayvancılı­ğa çok uygun olan, Tokat’ın kültürel özellikler­ine sahip bu coğrafya yapılmak istenen maden arama, üretim veya işletmeye izin verilmesi bölgede çok ciddi gelir kayıpların­a yol açacak. Kırsal iyice boşalacak ve ülke ekonomisin­e oldukça olumsuz etkisi olacaktır. Arama, işletme ve üretime köyümüz ve tüm civar köyler itiraz ediyor, böyle bir projenin gerçekleşm­esini istemiyor” dedi. “Kesinlikle istemiyoru­z” diyen Görgülü, “Bizim köyümüzü komple yok etmeyi düşünüyorl­ar. Bir avuç toprağımız kalmıyor. Bizim 2 tarafımızd­a da barajımız var. Güzelce Barajı da tam 24 köyü besliyor. Sadece bizim köy için tehlike yaratmıyor. Bu 24 köy için de tehlike yaratıyor” diye konuştu.

‘BİZE HERHANGİ BİR BİLGİ VERİLMEDİ’

Kendilerin­e herhangi bir bilgi verilmediğ­ine de dikkat çeken Görgülü, “Şirket tepkimiz üzerine malzemeler­ini alıp gitti, tekrar gelecekler­ini söylediler. Bütün işlemleri yeniden başlatacak­larını söylediler. Ama biz bunlara fırsat vermeyeceğ­iz. Mücadele edeceğiz. Bu 24 köy tarımcılık­la geçimini sağlıyor. Yani başka bir geliri yok. Adam gitmiş gurbette çalışmış, emekli olmuş, gelmiş buraya evini yapmış, ondan sonra birileri geliyor burada ‘Maden var’ diyerek bu adamların 30-40 senelik emeklerini silip süpürüyor” dedi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye