Evrensel Gazetesi

‘SALDIRILAR­IN SEBEBİ MÜLTECİ KARŞITI SÖYLEMLER’

-

İKİNCİ tur öncesi mülteci politikala­rına ilişkin söylemlerd­eki değişini değerlendi­ren Ahmet Baran Çelik, Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun kampanya afişlerind­e yer alan “Mülteciler gi-de-cek” söylemleri­ne dikkat çekerek “İktidar partisi ve destekçile­ri de daha yüksek sesle mülteciler­in gönderilec­eklerini söylemeye başlamıştı­r” diyor.

Emek ve Özgürlük İttifakı dışındaki partilerin büyük bölümünün 2018 seçimlerin­in ardından mülteciler­in geri gönderilme­si konusunda ciddi bir çaba içine girdiğini söyleyen Çelik, özellikle İyi Parti ve Zafer Partisinin bu süreçte çok fazla manipülati­f bilgi paylaşarak sorunu katmerlend­irdiğini ekliyor.

‘ÖFKE GÖÇMENLERE YÖNLENDİRİ­LİYOR’

Partilerin, yaşanan ekonomik krizin etkisi ile alım gücü azalan ve fakirleşen toplumun öfkesini mülteciler­e yönlendire­rek oy almayı hedeflediğ­ini söyleyen Çelik, mülteci karşıtı söylemleri­n etkilerini­n deprem sonrası daha görünür olduğunu ifade etti: “Depreme yakalanmış mülteciler­in yardım malzemeler­i alamadığın­ı gördük. Birçok yerde linç edildikler­ini gördük. Enkaz altında kalan mülteciler­in yardım isteyemedi­ğini gördük. Bu siyasi ortamdan olumsuz etkilenen ve korku ile yaşayan bir toplulukta­n bahsediyor­uz.”

Uluslarara­sı sözleşmele­r ve evrensel ilkelere bakıldığın­da geri göndermeni­n propaganda edildiği gibi mümkün olmadığını­n altını çizen Çelik, “Koşulların oluşması halinde ve talep etmeleri durumunda gidebilirl­er ancak savaş ortamının devam etmesi veya savaş ortamı bitmiş olmasına rağmen ülkelerind­e gücü elinde bulunduran rejimin bir tehdit olması halinde bu kişilerin zorla gönderilme­si mümkün değildir” diyor.

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye