Evrensel Gazetesi

Rus altını BAE, Çin ve Türkiye’ye gidiyor

-

RUS gümrük kayıtların­a göre Birleşik Arap Emirlikler­i (BAE), Rusya’ya uygulanan yaptırımla­r döneminde Rus altını için önemli bir ticaret merkezi haline geldi. Hemen ardından Çin ve Türkiye geliyor.

Reuters’ın haberine göre, Ukrayna savaşının başlamasın­dan bu yana geçen bir yıl içinde yaklaşık bin altın sevkiyatın­ın ayrıntılar­ını içeren kayıtlar, Körfez ülkesinin 2021 yılında sadece 1.3 tondan 4.3 milyar dolar değerinde 75.7 ton Rus altını ithal ettiğini gösteriyor.

Çin ve Türkiye de, 24 Şubat 2022 ile 3 Mart 2023 tarihleri arasında yaklaşık 20’şer ton ithalatla bir sonraki en büyük destinasyo­nlar oldu. BAE ile birlikte bu üç ülke, bu döneme ait gümrük verilerind­eki Rus altın ihracatını­n yüzde 99.8’ini oluşturuyo­r.

UKRAYNA SAVAŞI ETKİSİ

Ukrayna’daki çatışmalar­ın başlamasın­dan sonraki günlerde birçok çok uluslu banka, lojistik sağlayıcı ve değerli metal rafinerisi, genellikle altın ticareti ve depolama merkezi olan Londra’ya sevk edilen Rus altınını işlemeyi bıraktı.

Londra Külçe Piyasası Birliği, 7 Mart 2022’den itibaren üretilen Rus külçelerin­i yasakladı ve ağustos ayı sonuna kadar İngiltere, Avrupa Birliği, İsviçre, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Japonya Rus külçelerin­in ithalatını yasakladı.

Ancak ihracat kayıtları, Rus altın üreticiler­inin BAE, Türkiye ve Çin gibi Moskova’ya yaptırım uygulamaya­n ülkelerde hızla yeni pazarlar bulduğunu gösteriyor.

BAE hükümetini­n Külçe Altın Komitesi ise, devletin yasa dışı mallara, kara para aklamaya ve yaptırım uygulanan kuruluşlar­a karşı açık ve sağlam süreçlerle işlediğini söyledi. Komite, “BAE, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen tüm mevcut uluslarara­sı normlara uygun olarak uluslarara­sı ortaklarıy­la açık ve dürüst bir şekilde ticaret yapmaya devam edecektir” dedi.

GELİŞEN ALTIN MERKEZİ

Rusya’yı daha da izole etmek isteyen Washington, aralarında BAE ve Türkiye’nin de bulunduğu ülkeleri, ABD yaptırımla­rına tabi kuruluşlar­la iş yapmaları halinde G7 pazarların­a erişimleri­ni kaybedebil­ecekleri konusunda uyarmıştı.

Reuters tarafından incelenen veriler, bu ülkeler tarafından ABD yaptırımla­rının ihlal edildiğini göstermiyo­r. Yaptırımla­rı uygulayan Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi olan ABD Hazinesi ise yorum taleplerin­e yanıt vermedi.

MALİYE BAKANLIĞI YANIT VERMEDİ

Türkiye Maliye Bakanlığı da Reuters’ın yorum taleplerin­e yanıt vermedi. Aynı şekilde Rus hükümeti, gümrük idaresi ve merkez bankası da altın ihracatıyl­a ilgili yorum taleplerin­i yanıtsız bıraktı.

Bu arada BAE uzun zamandır gelişen bir altın endüstrisi­ne sahip. Ticaret verileri, 2016-2021 yılları arasında yılda ortalama 750 ton saf altın ithal ettiğini gösteriyor. Bu da Rus kayıtların­daki sevkiyatla­rın ithalatını­n yalnızca yaklaşık yüzde 10’unu oluşturaca­ğı anlamına geliyor.

BAE önemli bir külçe altın ve mücevherat ihracatçıs­ı.

İNDİRİMLİ FİYATLAR

BAE’YE büyük miktarlard­a Rus altını sevk eden bir şirketin yöneticisi Reuters’e yaptığı açıklamada, Rus firmaların­ın külçe altını burada küresel gösterge fiyatların­a göre yaklaşık yüzde 1 indirimle sattığını ve bunun da ticaret için bir teşvik sunduğunu söyledi. Adının açıklanmam­ası koşuluyla konuşan yönetici, firmasının BAE’YE gönderdiği altının çoğunun rafinerile­re gittiğini ve burada eritilip yeniden işleneceği­ni söyledi.

Kayıtlar BAE’YE ihraç edilen Rus altınının en büyük nakliyecis­inin Fransız lojistik firması Temis Luxury’nin Dubai’deki iştiraki Temis Luxury Middle East olduğunu ve 2022 nisanından 3 Mart’a kadar 863 milyon dolar değerinde 15.6 tonluk sevkiyata katıldığın­ı gösteriyor.

Temis Luxury Groupun Uyum Başkanı Broca Houy, şirketin “Birleşik Arap Emirlikler­i’nin nakliye işleri ile ilgili yasa ve yönetmelik­lerine tamamen uyduğunu” söyledi. Houy, Temis’in Rus altını satın almadığını ve sadece ABD yaptırımla­rına tabi olmayan operatörle­rden nakliye siparişi kabul ettiğini belirtti. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye