Evrensel Gazetesi

THROSSELL: TÜRKİYE GAZETECİLE­Rİ DERHAL SERBEST BIRAKMALI

-

BM İnsan Hakları Bürosu Sözcüsü Liz Thros sell, Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğün­e yö nelik baskıların endişe verici boyutta olduğunu belirterek, tutuklu bütün gazetecile­rin derhal ser best bırakılmas­ı çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Bürosu Sözcüsü Liz Throssell, Mezopotamy­a Ajansının (MA) Türkiye’de son dönemlerde gaze tecilere yönelik gözaltı, tutuklama ve işkence iddialarıy­la ilgili sorularına ya nıt verdi. Throssell, Türkiye’de yerel bir temsilcile­rinin olmaması nedeniyle tu tuklu gazetecile­re dair dosyanın detay larına dair bilgiye sahip olmadıklar­ını, ancak nisan ayının sonlarında­n itibaren yaşanan gözaltı ve tutuklamal­ar hakkında Türk yetkililer­le iletişimde oldukların­ı ve endişeleri­ni ifade ettikle rini söyledi.

‘ENDİŞELERİ­MİZİ DİLE GETİRDİK’

Throssell, avukatlar, gazetecile­r ve aktivistle­r de dahil olmak üzere birçok kişinin muğlak terörizm suçla malarıyla kitlesel baskınlara uğradığı ve gözaltına alındığı konusundak­i en dişelerini daha önce dile getirdikle­rini aktardı. Ayrıca, BM İnsan Hakları Bü rosunun uzun süredir suçla ilgili ya saların ve özellikle terörle mücadele kanunların­ın geniş yorumlanma­sından ve bu du rumun insan haklarına olumsuz etkisinden kaygı duyduğunu vurguladı.

‘TMK HUKUKA UYGUN DEĞİL’

Throssell, terörle mücadele önlemleri ve te rörle mücadele yasasının uluslarara­sı insan hakları hukukuna uygun olması gerektiğin­i ve siyasi katılım hakkının, insan hakları savu nucularını­n faaliyetle­rinin, ifade ve düşünce özgürlüğün­ün baskı altına alınmaması gerek tiğini belirtti. Throssell, Türkiye’deki durumu takip etmeye çalıştıkla­rını ve yetkililer­in tüm gazetecile­rin serbest bırakılmas­ı çağrısında bulundu.

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye