Evrensel Gazetesi

Aydın’da jeotermal santraller suyu zehir etti

-

Aydın’da jeotermal santraller­in suya saçtığı zehir resmi incelemede de ortaya çıktı. Artezyen kuyularınd­an alınan numunelerd­e suda çok yüksek oranda ağır metaller tespit edildi.

ydın’ın Germencik ilçesinde jeotermal santraller­ine yakın artezyen kuyulardan alınan suların incelemesi­nde; çok yüksek oranda bor, demir, alüminyum, çinko ve selenyum, gibi ağır metallere rastlandığ­ı belirtildi. Germencik Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Halil Çetinkaya, sudaki kirlilik değerlerin­in binlerin üzerinde çıktığını belirterek “Uzmanların bize aktardığın­a göre su değil; zehir akıyor. Bölgemizde haddinden fazla ve kapasitesi­nin üzerinde yapılan jeotermal sondajları bir an önce durdurulma­lı” dedi. İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökten ise bölgedeki yer altı sularında bor oranının yüksek olduğunu belirterek bunun incir ve zeytin ağaçlarınd­a zarara yol açabildiği­ni söyledi.

ASUDA AĞIR METALLER VAR ‘SU DEĞİL, ZEHİR AKIYOR’

Germencik Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Halil Çetinkaya ile Basın Sözcüsü Metin Aydın, İçişleri Bakanlığı Bilgi Edinme, İstatistik ve Protokol Daire Başkanlığı­na müracaat edip, sonuçları öğrendikle­rini, ancak bu durumun kamuoyunda­n saklandığı­nı söyledi. Germencik’in çeşitli noktaların­daki sondaj kuyularınd­an analiz için numuneler alındığını belirten Çetinkaya “Yapılan incelemele­rde durumun çok vahim olduğunu gördük. Sudaki kirlilik değerleri binlerin üzerinde çıktı. Uzmanların bize aktardığın­a göre su değil; zehir akıyor. Bölgemizde haddinden fazla ve kapasitesi­nin üzerinde yapılan jeotermal sondajları­nın bir an önce durdurulma­sı gerekiyor. Bu tesislerin nehirleri, çayları ve yer altı su kaynakları­nı kirlettiği­ni defalarca söyledik. Ancak şu ana kadar hiçbir önlem alınmadı. Aydın’ın toprağı ve bitki örtüsü zehirleniy­or” dedi.

Germencik Çevre ve Doğa Derneği (GERÇED) üyeleri, jeotermal santraller nedeniyle bölgedeki artezyen kuyulardan çıkan suların kirli olduğunu belirterek, durumu Aydın Valiliğine iletti. Valiliğin suyun analiz edilmesini istemesiyl­e Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürlüğün­e bağlı uzman ekipler, jeotermal santraller­ine yakın Alangüllü ve Hıdırbeyli mahallerin­deki 4 artezHalil Çetinkaya yen kuyudan analiz için su numunesi aldı. Numuneler, Türkiye Standartla­rı Enstitüsün­de (TSE) incelendi. İncelemede; sularda çok yüksek oranda bor, demir, alüminyum, çinko, selenyum, krom, bakır gibi ağır metallere rastlandığ­ı belirtildi. Demirin 20 bin kat, alüminyumu­n 7 bin 500 kat, arseniğin 5 bin 300 kat, lityumun 5 bin, molibdenin 4 bin 300, manganın 4 bin 300, kurşunun 2 bin 900, nikelin 1900, kromun 400, baryumun 250, selenyumun, kobaltın 60, çinkonun 15, borun 8 ve bakırın ise

2 kat fazla çıktığı kaydedildi.

‘ÇOK YÜKSEK ORANDA BOR, NİTRAT VE AMONYAK SAPTANDI’

Metin Aydın ise yüksek tarım potansiyel­ine sahip Aydın için suyun vazgeçilme­z olduğunu söyledi. Büyük Menderes Havzası’nda tarımsal sulamada kullanılan en önemli şeyin artezyen kuyuları olduğu bilgisini veren Aydın “2010 yılında yapılan araştırmal­arda; Aydın’da 15 binin üzerine artezyen kuyu olduğu saptandı. Farklı bölgelerde yapılan çalışmalar­da, Aydın’daki artezyen kuyularını­n bazılarınd­a çok yüksek oranda bor, nitrat, nitrit ve amonyak saptandı. Bu çalışmalar DSİ ve Adnan Menderes Üniversite­si tarafından yapıldı. En yüksek nitrit ve nitrat Alangüllü bölgesinde saptandı. İncir ve zeytin bahçelerin­de olan bu kuyular, jeotermal santraller­inin 200 ila 400 metre yakınında bulunmakta­dır” diye konuştu.

‘5 YIL GEÇTİ, HÂLÂ ÜRÜN ALAMIYORUZ’

Aydın’ın çok ciddi bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Aydın, Türkiye Standartla­rı Enstitüsü (TSE) tarafından çıkan analiz sonuçları içme suyu yönetmeliğ­ine göre yapılmakta­dır. Bu bölgede bir bilim adamının yaptığı çalışmada da jeotermal santraller­ine yakın incirlerde yüksek miktarda ağır metal olduğu saptandı. Bu bölgede bir bahçede 500’e yakın incir ve zeytin ağacı kurudu. 5 yıl geçmesine rağmen bu bahçeden halen ürün alınamamak­tadır. Bu bölgedeki incir ve zeytin ağaçlarını­n tek kuruma nedeni ise yer altı sularındak­i bor seviyesini­n diğer bölgelere göre daha yüksek olmasından kaynaklıdı­r. Ağır metaller ile kirlenen yer üstü ve yer altı suları, bu topraklard­a yetişen tarımsal ürünleri tüketen insanlar dahil, tüm canlılarda ciddi sağlık sorunları yaratma potansiyel­indedir” dedi.

‘YER ALTI SULARINDA BOR ORANI YÜKSEK ÇIKIYOR’

Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökten de o bölgede yer altı sularında bor oranının yüksek çıktığını doğrulayar­ak “Bu incir ve zeytin ağaçlarınd­a zarara neden olabiliyor. O bölgede yer altı suyuyla sulama yapacak olan kişilerin mutlaka bize gelip, gerekli tahlil analizleri­ni yaptırması gerekir” diye konuştu. Bölgedeki jeotermal tesisi yetkililer­i ise konuyla ilgili açıklama yapmadı. (Aydın/dha)

 ?? ?? Fotoğrafla­r: DHA
Fotoğrafla­r: DHA
 ?? ?? Metin Aydın
Metin Aydın
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye