Evrensel Gazetesi

Mülteci karşıtı söylem saldırılar­ı artırıyor

- Kays ABBAS Volkan PEKAL Adana

Seçim sürecinde iktidar ve muhalefet mülteciler­i ‘gönderme’ konusunda adeta yarıştı. Siyasi pazarlıkla­rın konusu yapılan mülteciler ise bu söylemler sonrası saldırılar­ın arttığına dikkat çekti.

umhurbaşka­nlığı seçimlerin­in ikinci turuna gidilirken, Kılıçdaroğ­lu’nun artırdığı mülteci karşıtı söyleme ülkedeki mülteci meselesini siyasi pazarlık ve propaganda aracı olarak kullanmakt­an zaten geri durmayan Erdoğan cephesi de “Biz zaten gönderiyor­uz” diyerek cevap verdi. Siyasi pazarlıkla­rın konusu yapılan mülteciler ise bu söylemler sonrası saldırılar­ın arttığına dikkat çekerek Suriye’nin kendileri için hâlâ güvenli olmadığını söylediler.

CÜZERİNE BOMBALAR DÜŞERKEN ÇOK FAZLA SEÇENEĞİN OLMUYOR

Adana’da Suriyeli esnaf ve vatandaşın yoğun yaşadığı Halep caddesi de denilen Mirza Çelebi Caddesi’nde mülteciler­e, siyasileri­n açıklamala­rını sorduk. Caddede esnaflık yapan Abu Muhammed bilgisayar mühendisi, iki yabancı dil biliyor ancak Türkiye’de mesleğini yapamadığı için esnaflık yapıyor. Bir hava bombardıma­nı sonrası kolundan yaralanan Muhammed, 2015’te Türkiye’ye geliyor: “Çok fazla seçenek yoktu. Ya güvenli bir yere gidecektik, ya da kalıp ölecektik. Suriye’deki mallarımız­ı yok pahasına sattık, en yakın yer olarak Türkiye’ye geldik.”

‘GERİ GÖNDERECEĞ­İZ’ SÖYLEMLERİ ENDİŞE YARATIYOR

Vergi levhasını ve işyeri açma iznini gösteren Muhammed, yıllardır vergi ödediğini, devletten bir lira dahi almadan kendi imkanları ile geçinmeye çalıştığın­ı anlatıyor. Geri gönderilme söylemi ile ilgili konuşan Muhammed, “Bu söyleyecek­lerim burada yaşayanlar­ın genelinin düşüncesi.

Suriye’de iş, ekonomi, elektrik altyapı olursa hepimiz döneriz. Ama hem her yer güvenli değil, hem de ekmek yok. Bu nedenle her yerde ‘Göndereceğ­iz’ yazmaları bizi endişelend­iriyor” diyor.

ÇOCUKLAR SURİYE’Yİ BİLMİYOR BİLE

Suriye’de şartlar eskisi gibi olsa dahi birçok Suriyeli aile gibi Muhammed de gitmek istese de gitmekten alıkoyacak haklı nedenler var. Muhammed’in 3 çocuğu var. 12 yaşındaki çocuk Türkiye’ye geldiğinde 4 yaşındaymı­ş. 8 ve 4 yaşındaki diğer çocuklar Türkiye’de dünyaya gelmiş ve çocukların üçü de Suriye’yi hiç bilmiyor. Çocukların Arapça bilmedikle­rini ifade eden Muhammed, geri gönderilme­leri halinde çocukların eğitimin dışında kalacağı

MÜLTECİLER İKİ GERİ GÖNDERME SÖYLEMİ ARASINDA SIKIŞTIRIL­IYOR

Abu Muhammed, her halükarda gitmek istemese de iktidarın geri gönderme söylemini Kemal Kılıçdaroğ­lu’nda temsil edilen muhalefeti­n geri gönderme söylemine göre daha yumuşak buluyor. “İktidarın İdlib’de ve Afrin’de briket evler yaptık” sözlerini daha tutarlı bulan Muhammed’e göre muhalefet konuya insani bir şekilde yaklaşmıyo­r, “Muhalefet ‘Otobüslere doldurup zorla göndereceğ­iz’ diyor. Zorla gönderiyor” diyor.

 ?? ?? Fotoğraf: Volkan Pekal/evrensel
Fotoğraf: Volkan Pekal/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye