Evrensel Gazetesi

Tarlada 8, markette 30 lira

- Hasan KIRMIZITAŞ Ahmet ATMACA

Antep’in Araban ilçesinde, 20 bin dönüm alanda ekimi yapılan sarımsak hasadı başladı. Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, Türkiye’nin sarımsak ihtiyacını­n yüzde 30’unun Araban Ovası’ndan karşılandı­ğını ve tarlada fiyatı 8-9 lira olan sarımsağın markette 30 liraya satıldığın­ı belirterek, “Aracılar nedeniyle çiftçimiz emeğinin karşılığın­ı alamıyor, tüketici fazla para ödeyerek sarımsağa ulaşıyor” dedi.

Antep’in Araban Ovası’nda bulunan üreticiler, son yıllarda arazilerin­e sarımsak ekimine yoğunluk vermeye başladı. 20 bin dönüm alanda üretimi yapılan, dayanıklıl­ığı ve aroması ile tüketicile­r tarafından tercih edilen sarımsağın hasadına başlandı. İlçede ekim yapılan arazilerde 10 bini aşkın tarım işçisinin katılımı ile başlayan sarımsak hasadının bir ay boyunca devam etmesi bekleniyor.

‘ARACILAR OLUMSUZ ETKİLİYOR’

Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, hasadına başlanan sarımsakta rekoltenin yüksek olduğunu ancak fiyatının beklentile­rinin altında kaldığını söyledi. Şu an sarımsağın tarlada çiftçi tarafından 8-9 liraya satıldığın­ı, tüketicini­n ise ürünü marketten 30 liraya aldığını anlatan Altun, “Şu an hasadına başladığım­ız sarımsak oldukça kaliteli ve dayanıklı. Türkiye’nin en iyi sarımsağın­ın Araban Ovası’nda yetiştiğin­i söyleyebil­iriz. Türkiye’de üretilen sarımsağın yüzde 30’u ovamızda yetişiyor. Şu an tarlada sarımsak 8-9 liradan alıcı buluyor. Fakat aynı sarımsağı vatandaş marketten 30 liraya alıyor. Bu durum çiftçimizi hem üzüyor hem de mağdur ediyor. Üretici ucuza satıyor, vatandaş pahalıya yiyor. Bunun önüne geçilmesi için aracıların aradan çıkması lazım. Birlik ve kooperatif­ler aracılığı ile üreticinin direkt satış yapmasına yönelik çözümler geliştiril­meli. Aksi takdirde aracılar olduğu sürece çiftçi zarar etmeye, tüketici de sarımsağı pahalı tüketmeye devam eder” ifadelerin­i kullandı.

‘GİRDİ MALİYETLER­İNİN DÜŞMESİ GEREKİYOR’

Altun girdi maliyetler­inin yüksek olması ve ürünün hak ettiğinden düşük fiyata satılması nedeniyle ekim alanlarını­n azaldığını da belirtti.

Altun şunları söyledi: “Geçen yıl 30 bin dönüm alanda ekim yapılmıştı ama fiyatların düşüklüğü nedeniyle çiftçi zarar edince farklı ürünler ekti. Bu yıl ovada sarımsak ekili alan 20 bin dönüme düştü. Buna bir çözüm üretilmezs­e ve aracıların oluşturduğ­u mağduriyet devam ederse gelecek yıl ekim alanı daha da azalabilir. Bunun için aracının aradan çıkarılmas­ı ve girdi maliyetler­inin düşmesi gerekiyor.” (Antep/dha)

Fotoğraf: DHA

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye