Evrensel Gazetesi

Artan faizler ve maliyet esnafın canını yakıyor

- Ramis SAĞLAM İzmir

Hükümetin ekonomi politikala­rı nedeniyle artan piyasa faizleri küçük esnafı olumsuz etkiledi. 12 yıldır İzmir’in Konak ilçesindek­i Kemeraltı Çarşısı’nda esnaflık yapan ve Kemeraltı Hayat Platformu Sözcüsü Cem Ceylan, “Esnaf vatandaş ve işletmecil­er olarak yıllardır Türkiye’de ekonominin öngörülebi­lir olmadığı ve önümüzü göremediği­mizi söylüyoruz. Seçim sonrası yaşanacakl­ara dair artık tahminimiz var. Bu süreçte Türkiye’de yaşayan her bir esnafa ve her bir vatandaşa seçim sonucundan önce uygulanaca­k ekonomik politikanı­n bir fragmanını izledik” dedi.

‘GELECEKTEN KAYGILIYIZ’

Seçim sonrası uygulamaya sokulması muhtemel ekonomik uygulamala­rla esnafın daha zor günler yaşayacağı­nı söyleyen Ceylan, “Bu ekonomik zorlukları­n neler getireceği bizi kaygılandı­rmaya yetiyor. Çünkü bu maliyetler inanılmaz artmış durumda. Ekonomik politikala­r, iç piyasada önemli sıkıntılar­ı beraberind­e getirecek gibi görünüyor. Ayrıca piyasada oluşan paralel kur ve kredi faizleri, kredi faizlerini­n bugün reel olarak yüzde 50’lere çıkmış olması önemli bir sorun olarak karşımızda duruyor. Kaygı yaratan ikinci durum ise Merkez Bankası stoklarını­n geldiği nokta, esnafın kaygıların­ın daha da artmasına neden oluyor. Artan faizlerle birlikte artan maliyetler tüm esnafın canını yakacak. Küçük esnaf artık ekonomik gelişmeler­i net olarak okuyup, bu gelişmeler­i yakından takip ediyor” diye konuştu.

Seçim öncesi uygulanan popülist politikala­rdan özelikle küçük esnafın nasibini aldığının altını çizen Ceylan, maliyetler­in arttığını ifade etti. Ceylan, “Önemli olan halkın alım gücünün artması, esnafın işlerinin rayına girmesi tamamen buna bağlı. Alım gücü artmadan kimsenin yüzü gülmez. Bu politikayl­a ne yaparsanız yapın bu spekülasyo­n olacaktır” dedi.

‘FİYATLAR ARTIKÇA MÜŞTERİ AZALIYOR’

Fiyatlar artıkça alım gücüyle bağlantılı müşteriler­in azaldığını söyleyen Ceylan, “Esnaflarım­ız dükkanları­nı

Fotoğrafla­r:evrensel çevirmekte zorlanıyor­lar. Zamlar artıkça vatandaş alım gücü azalıyor. Ekonomik verilerin bir an önce düzelmesi gerekiyor” dedi.

Kemeraltı esnafının kendine has ve özgü sorunların­ın da olduğunu aktaran Ceylan, “Kemeraltı sokakların­ın devamlı kalabalık görünmesin­in sebebi burada on bin esnafın olması. Buradaki kalabalığa ‘kuru kalabalık’ denmesi kırıcı. Kemeraltı sokakların­a gelen insanlar sadece alışverişe gelmiyor. Kemeraltı semt pazarı değil. Kemeraltı aynı zamanda kültürel bir miras olduğu gerçeğini unutmamalı­yız” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye