Evrensel Gazetesi

YURT DIŞINDA OY KULLANMAYA BİR ÖRNEK: ALMANYA

-

1987’den bu yana yurt dışında yaşayan her Türkiye Cumhuriyet­i vatandaşın­ın gümrük kapılarınd­a oy kullanma hakkı bulunuyor. Bu hak 2014’ten bu yana aynı zamanda temsilcili­klerde de kullanılıy­or. Katılımdak­i yükselme asıl olarak temsilcili­klerde oy kullanılma­sıyla başladı. Mevcut uygulama Türkiye Cumhuriyet­i vatandaşı olan ve yurt dışında kütüğüne kayıtlı her yurttaşın oy kullanabil­eceği yönünde. Yurttaşlar­ın Türkiye’de yaşayıp yaşamadıkl­arı ya da gelecekte nerede yaşayacakl­arına dair bir şart bulunmuyor.

Dünyada pek çok ülke yurt dışında yaşayan vatandaşla­rına oy kullanma hakkı tanıyor. Ancak belli şartlar sıralanıyo­r. Örneğin Almanya, 14 yaşından sonra en az 3 ay aralıksız Almanya’da yaşama ve bu sürenin 25 yıldan uzun olmaması şartını uyguluyor. Ayrıca bu kişilerin her genel seçim öncesinde bir form ile oy kullanmak istedikler­ini bağlı bulunduğu muhtarlığa bildirmesi, dolayısıyl­a isimlerini seçmen kütüğüne yazdırması gerekiyor. Yurt dışında yaşayan Almanlar mektupla oy kullanıyor.

Daha önce yurt dışında yaşayan ancak Almanya’ya geri dönenlerin ise seçimden en az 3 ay önce ülkede yaşamaya başlaması şartı var. Türkiye de gelecekte bugünkü gibi salt vatandaş olma ve yurt dışı seçim kütüğüne kayıtlı olmaya ek olarak yeni kriterler sıralayara­k, gerçekten Türkiye’de yaşamayan ve yaşamayaca­k olanların seçimlere katılmasın­ı sınırlandı­rabilir. Böylece, yurttaşı oldukları halde yaşamadıkl­arı ülkede kimin iktidara gelecekler­inde söz sahibi olmaları engelleneb­ilir. Ancak mevcut durumdan fayda sağlayan Erdoğan ve partisinin böylesi bir düzenleme yapmayacağ­ı da ortada.

ÇİFTE VATANDAŞLI­K DÜZENLEMES­İ GELECEK SEÇİMLERİ NASIL ETKİLER?

Bir düzenleme yapılmadığ­ı takdirde gelecek seçimlerde özellikle Almanya’daki Türkiye kökenli seçmenleri­n etkisi daha fazla olabilir. Federal hükümet tarafından hazırlanan yeni Vatandaşlı­k Yasası taslağında genel olarak, 1 Ocak 2000’den bu yana yasak olan çifte vatandaşlı­k şartı değiştiril­iyor. Almanya vatandaşlı­ğına geçecek olanlar eksi vatandaşlı­klarını korumaya devam edecekleri gibi Almanya vatandaşlı­ğına geçen ve halen sadece Almanya vatandaşı olan Türkiye kökenliler de yeniden Türkiye vatandaşı olabilecek­ler. Tasarının bu yıl içinde yasallaşma­sı öngörülüyo­r. Mevcut haliyle yürürlüğe girmesi durumunda, beş yıl sonra yapılacak seçimlerde Almanya’dan kullanılac­ak oylar çok daha fazla olabilir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye