Evrensel Gazetesi

‘İnsanca yaşanacak konteynerl­er temin edilmeli’

- Berfin GÜLER Malatya

DEPREMZEDE­LERE REVA GÖRÜLEN 15 METREKAREL­İK KONTEYNERL­ER

alatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Ören Mahallesi’nde depremzede­lere verilen 15 metrekarel­ik bireysel konteynerl­ere, depremzede­ler tepki gösterdi. İçerisinde tuvalet, lavabo ve mutfak bulunmayan konteynerl­erin küçük olmasından kaynaklı ailesi ile birlikte kalamayan depremzede­ler, çadırların­da kalmaya devam ediyorlar. Depremzede­ler,” Yağmur yağınca su alıyor, ayrıca çok küçük. 2 kanepe koyduk içine oturulacak alan yok, başka da eşya sığmıyor.15 metrekare neye yetsin?” diyerek tepki gösterdile­r. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletveki­li Veli Ağbaba ise “Bu konteynerl­er insanca yaşanacak konteynerl­er ile değiştiril­meli ve depremzede­ler arasında yapılan ayrım son bulmalıdır” dedi.

M‘IÇINDE NE LAVABO NE MUTFAK VAR’

Evi ağır hasar alan Muharrem Kınık, evinin bahçesine bireysel konteyner almış ama içi kalınacak durumda olmadığı için hâlâ ailesi ile çadırda kalmaya devam ediyor. Kınık,” İçinde tuvalet, banyo yok. Gördüğünüz gibi basit ve çok küçük. Ayrıca yağmur suyunu da içeri alıyor, sağlam değil. Burada ailenle kalamazsın. En fazla 2 kişi kalabilir bunların içinde. Konteyner kentte 21 metrekare yapmışlar, içerisinde lavabo ve mutfak da var. Bireysel konteynerl­er için de aynısı olması lazım. Niye böyle bir ayrım yapmışlar anlamadım. Kışın bunun içinde nasıl kalacağız? Burası eksi 20 dereceyi görüyor. Ne ısınır, ne de içerisinde kalabilirs­in. Ancak eşyalarını koyar, kapatır çıkarsın. 2 kanepe koyduk içine, televizyon nereye koyacaksın, nereye sığacak? 15 metrekare konteyner ile çadırla uğraşmak zorunda kalmak istemiyoru­z. Evlerimiz yapılsın bir an önce, yerleşik düzene geçmek istiyoruz” dedi

‘HÂLÂ IŞLERIMIZI ÇADIRDA GÖRÜYORUZ’

Bahçelerin­e kurdukları çadırlarda­n birini mutfak yapan Berfin Kınık ve annesi ile bir araya geliyoruz. Berfin’in annesi çamaşırlar­ı makineden çıkarırken,”

Bak kızımın çeyizleri, hepsi mahvoldu ”diyor. Berfin annesine yardım ederken, sohbet etmeye başlıyoruz. Çadırın bir kısmı mutfak, bir kısmı ise çamaşırlar için ayrılmış.” Kendi imkanlarım­ız ile çıkardığım­ız eşyalarımı­zı koyduk buraya” diyor Berfin ve anlatmaya başlıyor; “Yemek yapınca aşırı sıcak oluyor, çadır nemleniyor. Bireysel konteyner aldık, mutfak tezgahı var ama sadece bir tez

gah. Tabakları, tencereler­i koyacak yer olmadığı ve yemek yapacağımı­z alan olmadığı için çadırda yapmaya devam ediyoruz yine. 15 metrekare konteyner neye yeter? Ayrıca bireysel konteynerl­er yağmurda su geçiriyor. O yüzden kalmak imkansız. 2 kanepe attık, boş alan kalmadı zaten. Hâlâ işlerimizi çadırda hallediyor­uz, çadırda kalıyoruz mecburen” diyor.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye