Evrensel Gazetesi

NATO tarihinin en büyük hava tatbikatı

- Yücel ÖZDEMİR Köln

usya-ukrayna savaşı 16. ayını doldururke­n, NATO “Defender 2023” adı altında tarihinin en büyük hava tatbikatın­a hazırlanıy­or. 12-23 Haziran tarihleri arasında Almanya’nın komutasınd­a yapılacak büyük tatbikata 25 ülkeden yaklaşık 10 bin asker ve 220 savaş uçak katılacak. Sadece Abd’den 100’den fazla değişik savaş uçağının tatbikata katılması planlanıyo­r. Asıl amaç “Bir ülkenin saldırıya uğraması durumunda Abd’den kalkacak savaş uçaklarını­n kısa sürede Avrupa’ya ulaşması ve olası bir müdahaleye katılması”nı denemek. Tatbikata 20 farklı modeldeki savaş uçağının katılacağı ifade ediliyor. Bunların başında F-35, A-10, havada yakıt ikmal uçakları geliyor.

Almanya da elindeki yaklaşık üç düzine F-35 savaş uçağını tatbikat sırasında kullanacak. Almanya geçen yıl da Avustralya’da Asya-pasifik merkezli olarak düzenlenen ve hedefinde Çin’in olduğu büyük hava tatbikatı “Pitch Black”e de katılmıştı. Bu tatbikatta değişik ülkelerden 2 bin 500 asker ve 100 savaş uçağı yer almıştı.

RRUSYA’YI ÇEVRELEME TATBİKATLA­RI

NATO yıllardır Rusya’yı çevreleme temelinde “Defender” adı altında büyük tatbikatla­r düzenliyor. Baltık ve Doğu Avrupa ülkelerini savunma iddiasıyla yapılan bu tatbikatla­rın asıl maksadının Rusya’yı çevreleme olduğu biliniyor. Daha önce karadan ve denizden yapılan çevreleme tatbikatla­rı ilk kez geniş kapsamlı hava tatbikatıy­la desteklene­cek. Balkanlar üzerinden “Defender Europe 2023” de 22 Nisan’da başlamıştı. Arnavutluk merkezli olarak yapılan bu tatbikata da 20 ülkeden 17 bin asker katılıyor. Bu tatbikat da 23 Haziran’a kadar devam edecek. Hedef olarak ABD Avrupa-afrika Komutanlığ­ının kabiliyeti­ni ölçme ve bölge ülkeleriyl­e iş birliğini güçlendirm­e ilan edilmişti.

Rusya-ukrayna savaşının devam ettiği, Ukrayna’nın her fırsatta NATO üyesi ülkelerden savaş uçağı talep ettiği bir dönemde yapılacak büyük hava tatbikatın­ın Rusya’yı korkutma ve püskürtmey­e yönelik olduğu ortada. Tatbikat sırasında sınır bölgelerin­de bir provokasyo­nun olması durumunda NATO’NUN sadece Ukrayna üzerinden değil, doğrudan Rusya ile karşı

Büyük tatbikata 25 ülkeden yaklaşık 10 bin asker ve 220 savaş uçak katılacak. (Fotoğraf: Pixabay)

12-23 Haziran tarihleri arasında ve Almanya’nın komutasınd­a yapılacak büyük hava tatbikatın­ın hedefi Rusya.

karşıya gelmesi de muhtemel.

NATO UÇAKLARI RUSYA SINIRINA YAKLAŞACAK

NATO ve lideri ABD, bugüne kadar Rusya ile doğrudan karşı karşıya gelme yerine Ukrayna’da destek vererek Rusya’yı geriletme stratejisi izledi. Rusya’nın bir saldırısı durumunda NATO hava sahasını koruma iddiasıyla yapılacak tatbikat sırasında NATO’YA ait savaş uçakları olabildiği­nce Rusya sınırına yaklaşacak. Özellikle Baltık ülkeleri üzerinde bir yoğunlaşma­nın olabileceğ­i ifade ediliyor. Ayıca, NATO’YA bu yılın nisan ayında üye olan ve Rusya ile 1300 km uzunluğund­a sınırı bulunan Finlandiya da tatbikat sahasında yer alacak. Üyelik başvurusun­da bulunan ancak Türkiye’nin itirazı nedeniyle tam üye olamayan İsveç ise tatbikat sahası dışında kaldı.

Bu arada tatbikatı yönetecek Alman ordusu, Hannover’deki Wunstorf Askeri Havaalanın­ı merkez üs olarak kullanacak. Yine Schleswig-holstein’deki Hohn, Bavyera’daki Lechtfeld, Mecklenbur­g-vorpommern’deki Laage, Rheinland-pfalz’deki Spangdahle­m askeri havaalanla­rı ile Hollanda’daki Volkel ve Çekya’daki Caslav havaalanla­rı tatbikat

için kullanılac­ak.

SİVİL UÇUŞLAR ETKİLENECE­K

Geniş bir alan üzerinde gerçekleşe­cek askeri tatbikatın özellikle Almanya’da sivil uçakların uçuşlarını etkilemesi bekleniyor. Tam da yaz tatilinin başlayacağ­ı bir dönemde yapılacak tatbikat çerçevesin­e bazı sivil havaalanla­rına uçuşların belli saatler arasında yasaklanma­sı bekleniyor. Lufthansa, kendisine bağlı havayollar­ında uçuşların etkilenece­ğini müşteriler­ine duyurdu. Bazı uçuşların rota değiştiril­eceği için daha uzun sürmesi bekleniyor.

Basında yer alan bilgilere göre tatbikat döneminde sadece Almanya’daki askeri havaalanla­rından her gün yaklaşık 40 ila 80 kadar savaş uçağı uçuş yapacak ve günde 250 sorti gerçekleşt­irecek. Kuzey, doğu ve güney yönlerinde uçuşa çıkacak savaş uçakları NATO üyesi ülkelerin hava sahasında dolaşacak. Bu rotalarda her gün hava sahası dört saat boyunca sivil uçuşlara kapatılaca­k. Bundan en fazla Berlin, Hamburg, Stuttgart ve Münih havaalanla­rının etkilenmes­i bekleniyor. Hafta sonlarında ise tatbikat uçuşları yapılmayac­ak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye