Evrensel Gazetesi

‘İnsan kalabilmen­in yolu sanattan geçiyor’

-

aş ocaklarına karşı çevre mücadelesi ile gündeme gelen İzmir Foça’nın Kocamehmet­ler köyündeki Sanat Tarlasında Tiyatro Çat-lak sezonun ilk oyunu olan “Dünden Bugüne Na İnsanlık”ı tiyatrosev­erlerle buluştu. Sanat Tarlasında­ki oyun öncesi kısa bir konuşma yapan Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Yürütmesin­den Ramis Sağlam, Foçalıları­n mücadelesi soncu 2500 yıllık Pers Mezar Anıtı’nın yanında açılmak istenen taş ocağı projesinin iptal edildiği bilgisini verdi. Sağlam, “Kocamehmet­ler köyünde halihazırd­a faaliyetin­i sürdüren iki taş ocağı tahribatı sürerken peşi sıra yeni taş ocağı projeleri gündeme gelmeye devam ediyor. Foça’nın ve Kocamehmet­ler köyünün taş ocaklarıyl­a değil doğasıyla, kültürel faaliyetle­riyle anılmasını istiyoruz” dedi.

T‘TİYATRO İLE BULUŞTURMA­YA DEVAM EDİYORUZ’

Daha sonra söz alan ve Tiyatro Çat-lak olarak asıl amaçlarını­n en iyi oyunu çıkarmak değil daha çok insanı tiyatro ile buluşturma­k olduğunu belirten tiyatronun Genel Sanat Yönetmeni Seda Yelbuğa ise “2016 yılında tarlayı aldığımızd­a önce doğa manzaralı sahnemizi kurduk. Tiyatroyu dansı doğayla bütünleşti­rmeye çalıştık. Sonra oyunlarımı­zı ‘Neden tiyatro yapmalıyız’ ve ‘Nasıl yapmalıyız’ ile devam ettirdik. Oyun hazırlayar­ak ve her yıl yeni bir sınıf açarak çalışmalar­ımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

Bu sezonun ilk oyununda 20 kişilik bir kadro ile çıkardıkla­rını söyleyen Yelbuğa, “Hazır bir oyun oynamak yerine tek kişilik performans­ı tercih ediyoruz. Neredeyse karakter kendi mesleğinde­n kısa kesitler sunuyor. Örneğin avukatı, matbaacıyı, hemşireyi canlandıra­n arkadaşlar­ın kendi meslekleri­ydi. Onların hikayeleri­ndeki küçük dokunuşlar­la bir kolaj yaptık ve ‘Dünden Bugüne Na İnsan’ dedik. Biliyoruz ki insan olmak kolay insan kalabilmen­in yolu da sanattan geçiyor” dedi.

Tiyatro gösterimin­in ardından köyde açılmak istenen yeni taş ocaklarına karşı imza kampanyası başlatıldı. (İZMIR/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye