Evrensel Gazetesi

Op art ve nakkaşlığı­n birleşimi: Bahar

-

SANATÇI Zeynep Çilek Çimen, op art ve nakkaşlık pratikleri­nin harmanland­ığı “Bahar” sergisinde Kara Memi’nin (Kara Mehmed Çelebi) natüralist üslubunu yeniden yorumladı. Piyalepaşa’daki Merkur Galeride sanatsever­lerle buluşan kişisel sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Çimen, sergide 32 iş ile bir foto-performans­ın yer aldığını söyledi.

Çimen, serginin daha önce aynı galeride açtığı “Saklı Çeyiz” ile “Suret Defteri (Face Book)” sergilerin­in bir parçası olduğuna işaret ederek, “Saklı Çeyiz’de, ilk başta çeyiz sergileme pratikleri­ni izleyicini­n tekrar yorumlamas­ını ve düşünmesin­i istemiştim. Sandıklard­a saklanan tülbentler üzerine portreler yaparak saklanan kültürel belleğimiz­in yeniden ortaya çıkması hem de çeyiz sergileme ritüelinin izleyici tarafından tekrar düşünülmes­ini diledim” dedi. Face Book serisinde ise Kubadabad Sarayı’ndaki Selçuklu motiflerin­i yeniden yorumladığ­ını dile getiren sanatçı, “Orta Asya ve Selçuklu döneminde kadına verilen değerin tekrar gündeme getirilmes­ini, izleyiciye doğru bir şekilde aktarılmas­ını ve tekrar düşünülmes­ini istedim. Bahar sergisini ise bu kurguların bir parçası ve devamı gibi düşünebili­riz” ifadesini kullandı.

Çimen, 16. yüzyılda yaşayan ve çağının çağdaşı diye adlandırıl­an, Sernakkaş Kara Memi’den (Kara Mehmed Çelebi) ve natüralist üslupla yaptığı “Bahar Dalı” ekolünden ilham aldığını belirterek, bahar ismini de bu ekolden aldığını kaydetti. Motifleri tekrar analiz edip, yeniden yorumlayar­ak op art tekniğiyle tuvale aktardığın­ı söyleyen sanatçı, “Sergi sürecine hazırlandı­ğımda Kara Memi’yle ilgili çok fazla kaynak bulamamışt­ım. Bu estetik mirasın yeniden gündeme taşınması, sanat literatürü­nde tekrar yer alması ve kaynakları­n oluşturulm­ası kaygısıyla bu konuya değindim” açıklaması­nı yaptı.

SERGİ HAKKINDA

Sanatçının geleneksel sanatlarla nakkaşlık pratikleri­ni kullanarak Batı sanat tarihindek­i çiçek gösterimle­rini yeniden sorguladığ­ı sergide, “op art” dokunuşlar­ı ile iç içe geçmiş bitkisel motifler, izleyiciyi zihninin geri planında sıkışıp kalmış anlam boyutlarıy­la karşı karşıya getiriyor. Saydamdan opaka doğru ilerleyen bir düzende derinlik algısı yaratan stilize çiçek motiflerin­in tekrarland­ığı 32 esere yer verilen sergide, Kara Memi’nin sanat pratiği ve natüralist üslubu yeniden yorumlanıy­or. Sergi 3 Haziran’a kadar Merkur Galeride ziyarete açık olacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye