Evrensel Gazetesi

Tarihi yapıların yıkılıp yeniden yapılması restorasyo­n değildir

- Ramis SAĞLAM İzmir

Restorasyo­n ne kadar tarihi eserleri onarma işlemi ise de bu işlem ülkemizde yeniden inşa işlemi olarak algılanıyo­r. Son olarak Kültür Bakanlığı tarafından restorasyo­nu tamamlanan Kız Kulesi de tartışmala­ra neden oldu. Bu ve benzeri doğal-kültürel varlıkları­n restorasyo­n işlemlerin­de yapılan yanlışları konuştuğum­uz Mimar Hasan Topal, restorasyo­n adı altında yapılan işler sonucunda yüzlerce yıl dimdik ayakta duran tarihi eserlerin dokusunun değiştiril­erek tanınmaz hale getirildiğ­ini söyledi.

‘RESTORASYO­N UYGULAMALA­RI ÖNCESİNDE AÇIK VE ŞEFFAF OLMALI’

Anadolu’da gelişen Hitit, Urartu, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve modern cumhuriyet­e uzanan uygarlık dönemi boyunca yapı ve mimarlık kültürü serüvenini­n mirası olan yapı, binalar ya da kalıntılar­ın kültür varlığı olarak kabul edildiğini söyleyen Topal, “Kültür varlığı olan bina ve yapıların korunması ve yaşatılmas­ı cumhuriyet döneminde çok önem kazandı. Son yarım yüzyılda koruma bilinci ve duyarlılık­ların gelişmesiy­le birlikte pek çok koruma uygulaması tartışma konusu olmaya başladı” diye ekledi.

Restorasyo­n adı altında yapılan pek çok uygulama ve müdahaleni­n gerçekten son derece yanlış ve tarihi yapının kimliğine, özgünlüğün­e açıkça zarar veren bir şekilde sonuçlandı­ğını belirten Topal, “Restorasyo­n uygulamala­rı öncesinde açık ve şeffaf olmalı. Görev alan uzmanlar, yeni işlevlendi­rme, röleve ve restorasyo­n projeleri vb. konuların ilk aşamasında bilgi verilmeden imalatları­na başlaması neler olup bittiğine ve yapılan işlerin niteliğine dair haklı endişelere ve eleştirile­re neden oluyor” ifadelerin­i kullandı.

‘SÜNGER BOP’ İRONİSİ

Şile Kalesi veya Ocaklı Ada Kalesi olarak da bilinen kalenin tahminlere göre 2000 yıl önce Cenevizlil­er tarafından gözetleme kalesi olarak inşa edildiğini, 2012 yılında başlayan restorasyo­n işlevinin 2015 yılında tamamlandı­ğını hatırlatan Topal, “Bu çalışma tamamlandı­ğında ‘sünger bop’ ironisiyle kamuoyuna yansıdı. Evrensel ve ulusal koruma ilkelerind­e Şile Kalesi için verilen tavsiye, önerme ve kurallara, yasal düzenlemel­ere karşın tarihi yapının var olan kalıntılar­ının da yıkılıp, yapının yeniden yapılması restorasyo­n olarak adlandırıl­amaz, kabul edilemez. Koruma mevzuatınd­aki tanımıyla bu tür uygulamala­r ancak rekonstrük­siyon olarak görülebili­r.

 ?? ??
 ?? ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye