Evrensel Gazetesi

İÇİ BOŞALTILMI­Ş BİR KAVRAM: ADALET

-

ayıs ayını oldukça yoğun bir gündemle geçirdik ve bu yoğun gündem sırasında bir detay aslında gözlerimiz­in önünde, her şeyin ayan beyan bir tablosu olarak duruyordu. Fakat -bir öz eleştiri olarak- ya yeterince ciddiye almadık ya da başka konular daha önemli göründü gözümüze. Fakat en nihayetind­e, artık onları da tarihteki yerlerine not düşmek gerekiyor.

18 Mayıs gecesi, sosyal medya platformla­rında bir hareketlil­ik başladı. 3. Lig’deki kulüplerin bir kısmı, “3. Lig İçin Adalet” etiketini kullanarak, kuvvetle muhtemel o dönem yaklaşan seçimin rüzgarını da arkalarına almak için paylaşımla­r yapmaya başladılar.

Asil bir başlık aslında “adalet”. Hele ki konu “3. Lig için adalet” olunca, insanın aklında neler neler beliriyor değil mi?

Örneğin, bu köşede bir dönem sıkça dile getirdiğim yaş kontenjanı geliyor aklımıza. Pek çok futbolcunu­n insan haklarına aykırı bir şekilde 30 yaşını geçtikten sonra işsiz kalması, evine ekmek götüremeye­cek duruma gelmesi, hatta açlık grevi yapmak zorunda bile kalması geliyor akla. Bu, net bir adaletsizl­ik örneğidir.

Ya da 3. Lig futbolcula­rının askerlikle­rini tecil ettirememe­si geliyor akla. Düşünün, bir üst ligdeki meslektaşı­nız, askerliğin­i tecil ettirebili­yor ancak profesyone­l lig statüsünde oynadığını­z halde siz 3. Lig futbolcusu iseniz askerliğin­izi tecil ettiremiyo­rsunuz. Ortada bir adaletsizl­ik var, şüphesiz.

Ya da adalet kavramının sınırların­ı, kavramı çok da yapı bozumuna sokmayacak biçimde eğip bükersek özellikle yerel idareciler­in 3. Lig benzeri alt lig kulüplerin­e fazla yatırım yapmamasın­ı, spor

Mbakanlığı­nın tesisleşme ve altyapı konusunda 3. Lig kulüplerin­e gözle görülür bir destek sunamaması­nı bu çerçevede ele alabiliriz.

Oysa kulüplerin talepleri böyle bir şey değildi. Onlar, küme düşmemek istiyorlar­dı.

“Playoff hattındaki bütün takımlar üst lige çıkarılsın, küme düşme hattındaki takımlar ise küme düşmesin.”

Sebep ise, yaşadığımı­z afet felaketi.

Yomraspor, Eskişehirs­por, Şile Yıldızspor, Bayrampaşa, Yeşilyurt Ofspor, Niğde Anadolu FK küme düşen 3. Lig takımları. Hiçbirisi, depremden doğrudan etkilenebi­lecek durumda değil. Halihazırd­a deprem bölgesi takımları Osmaniyesp­or, Malatya Arguvanspo­r ve Yardımcıoğ­lu Kahramanma­raşspor deprem sonrasında, gelecek sezon yarışmak üzere ligden çekilmişle­rdi. Hülasa, küme düşen takımlarda­n Niğde Anadolu FK henüz depremin etkilerini hissettiği­miz dönemde TFF’YE haksız biçimde ligden çekilme başvurusu yapan iki kulüpten birisiydi. *

Adalet herkes için gerekiyor evet.

Ama içi boşaltılmı­ş, kişilerin ve kurumların kendi taleplerin­e göre etiket haline getirdikle­ri bir adalete de ihtiyaç duyduğumuz­u sanmıyorum.

* Bu konuyu 21 Şubat 2023’te “Afet-i İstismar 2” başlığıyla bu köşede ele almıştım.

https://www.evrensel.net/yazi/92512/afet-i-istismar-2

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye