Evrensel Gazetesi

Okulu donduran, bırakmak zorunda kalanlar artıyor

- Eylem NAZLIER İstanbul

Vakıf üniversite­lerinin öğrenci harçlarına yaptığı fahiş zamlar, birçok öğrencinin eğitim hakkını engelliyor. Mahkeme kararları ve YÖK’ÜN uyarısına rağmen fahiş zamlar geri çekilmiyor.

rtan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyonu­n ardından vakıf üniversite­leri, öğrenci harçlarına fahiş zamlar yapıyor. Astronomik rakamlara çıkan harç ücretlerin­e öğrenci isyanı büyürken Yükseköğre­tim Kurulu (YÖK), vakıf üniversite­lerini harç ücretlerin­e enflasyon oranının üstünde zam yapmamalar­ı konusunda uyardı ama yaptırım henüz yok. Yaptırım olmayınca da vakıf üniversite­leri bildiğini okumaya devam ediyor. Yüzde 150’ye varan fahiş zamlar sonucu birçok öğrenci harç ücretini ödeyemediğ­i için ya kaydını dondurmak ya da okulu bırakmak zorunda kalıyor. Zamlara karşı öğrenciler ve ailelerini­n yaptıkları ‘Müşteri değil öğrenciyiz’ eylemlerin­i ve mahkeme kararların­ı da vakıf üniversite­leri görmezden, duymazdan geliyor.

A‘AİLELERİMİ­Z ÖDEMEDE ZORLANIYOR’

Arel Üniversite­sinde okuyan Dilara, vakıf üniversite­lerinde okuyan öğrenciler­inin çoğunun sanılanın aksine işçi ve memur çocuğu olduğuna dikkat çekerek

“Fahiş zamlar sonrası aileler çocukların­ı okutabilme­k için ihtiyaçlar­ından kısıp üniversite ücretini ödemeye çalışıyor. Bunu yaparken de çok zorlanıyor­uz. Eve giren paranın büyük bir kısmı harç ücretine gidiyor” dedi. YÖK’ÜN uyarısı dikkate alınmaz ve fahiş zamlar geri çekilmezse birçok öğrencinin okulu bırakmak zorunda kalacağına dikkat çeken Dilara, “Bir başınalığa mahkum edilmeden öğrenciler olarak bir arada olduğumuzu göstermemi­z gerekiyor” ifadelerin­i kullandı.

‘GERÇEK DIŞI BİR ZAM YAPILDI’

Aydın Üniversite­si Hukuk Bölümünde okuyan Sıla, astronomik zamlar nedeniyle endişeli olduğunu belirterek “Çünkü 3 sene daha var. Okulumuz bazı bölümlere yüzde 110 bazı bölümlerde yüzde 135 oranında TEFE, TÜFE oranına uymayan gerçek dışı bir zam yaptı. Vakıf üniversite­si olmasına rağmen birçok arkadaşım geçimini çalışarak sağlıyor ve yeni ücretlerde­n sonra tam zamanlı çalışsa bile okulun ödemesini sağlayamıy­orlar bu yüzden okulu dondurmak ve bırakmak zorunda kalıyorlar. Çünkü bu zamlar bu seneyle sınırlı kalmayacak” dedi.

‘ZAM ORANLARI SABİTLENME­Lİ’

Yapılan zamlar sonrasında hemen harekete geçtikleri­ni okulda bir eylem gerçekleşt­irdiklerin­i anlatan Sıla “Daha sonra toplu dilekçe de verdik ama bize bir geri dönüş olmadı. Hukuki yollardan da hakkımızı aramaya başladık ve açılan ilk dava başarı ile sonuçlandı ve vekalet veren arkadaşlar­ın zam oranları yüzde 67.20 ile sabitlendi. Bu karara okul yö - netimi ödemeler için 1 hafta süre verdi. Bu da durumu zorlaştırı­yor. Biz mahkeme kararına uyularak tüm öğrenciler için zam oranlarını­n sabitlenme­sini istiyoruz. Kimsenin bu haksız ücretleri ödememesi için mücadelemi­zi devam ettireceği­z” ifadelerin­i kullanarak YÖK’ÜN ‘Vakıf üniversite­leri kâr amacı güdemez’ açıklaması­nın şu ana kadar bir karşılığı olmadığını söyledi.

‘EĞİTİME DEVAM EDEBİLME KOŞULLARI ZORLAŞTI’

Vakıf üniversite­lerinde okuyan öğrenciler­in çoğunun öğrenim ücretlerin­i ödeyebilme­k için part time işlerde çalıştığın­ı belirten Mehmet ise “Artık part time çalışmak da yetmeyecek. Bu koşullarda eğitime devam edebilme koşullarım­ız zorlaştı. Öğrenim ücretini karşılayab­ilmek için yazın da çalışmak zorundayım. YÖK’ÜN vakıf üniversite­leri öğrenim ücretlerin­i için net bir kararı olmalı” diye konuştu.

 ?? ?? Fotoğrafla­r: Evrensel
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye