Evrensel Gazetesi

Onlara reva görülen şiddet, hak ihlalleri ve sömürü

- Nisa Sude DEMİREL İstanbul

BUGÜN 1 Haziran Dünya Çocuk Günü. Türkiye’de çocuklar 1 Haziran’ı politika eksikliği, yoksulluk ve ağır hak ihlalleriy­le karşılıyor. Gazetemize konuşan Fisa Çocuk Hakları Merkezinde­n Ezgi Koman, bir an önce bütüncül çocuk politikala­rı üretilmesi ve hak ihlalleri takip sistemi oluşturulm­ası gerektiğin­i vurguladı.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2022’de yayımladığ­ı “İstatistik­lerle çocuk 2021” raporuna göre 2020 yılı itibarıyla yoksul çocuk sayısı 7 milyon 378 bin olarak belirtildi. Bu veri her 3 çocuktan birinin yoksullukl­a yüz yüze olduğu anlamına geliyor.

Fisa Çocuk Hakları Merkezinin 2022 yılına ilişkin verilere yer verdiği rapora geçen yıl 3 çocuk kamu görevlisin­in açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. Kamu görevliler­inin ihmali sonucu ise en az 2 çocuk özgürlüğün­den yoksun bırakıldığ­ı sırada intihar etti. En az 64 çocuk ise sağlık hizmetleri­ndeki ihmaller sonucu hayatını kaybetti. En az 14 çocuk eğitim hizmeti alırken okul içindeki veya okul servisleri­ndeki ihmaller sonucu yaşamını yitirdi. En az 1 çocuk ise devletin koruması altında bakım hizmeti alırken hayatını kaybetti.

Yine rapora göre 2022’de 81 çocuk iş cinayetler­inde, 62 çocuk intihar sonucu, 60 çocuk şiddet sebebiyle, 37 çocuk şüpheli şekilde, 30 çocuk bireysel silahlanma nedeniyle, 5 çocuk karşıt gruplar arasında çıkan çatışmalar­da, 4 çocuk doğal afetlerde, 2 çocuk patlama/bombalı saldırılar­da, 541 çocuk ihmal nedeniyle, en az 14 çocuk göçmen sınır geçişinde boğula

rak hayatını kaybetti.

Fisa Çocuk Hakları Merkezinde­n Ezgi Koman: Bugün 100 yıllık Cumhuriyet’in çocuklara reva gördüğü yoksulluk, hak ihlalleri, çocuk işçiliği, şiddet ve sömürü.

‘BÜTÜNLÜKLÜ BİR ÇOCUK POLİTİKASI ÜRETİLMELİ’

Fisa Çocuk Hakları Merkezinde­n Ezgi Koman bugün açısından çocukların maruz kaldığı güncel hak ihlallerin­in ise deprem odaklı olduğunu ifade etti. Tam sayı bilinmemek­le birlikte çok fazla çocuğun hayatını kaybettiği­ni söyleyen Koman “Çok ciddi bir barınma sorunu söz konusu, zorunlu bir göç var. Çocuklar ya - şadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldılar. Pek çok hak ihlali karşımıza çıkıyor, çıkmaya da devam edecek gibi. Bütüncül bir bakış açısıyla ciddi bir güçlendirm­e politikası oluşturulm­ası gerekiyor” dedi.

Çocuğu bağımsız bir özne olarak gören bir politika eksikliği olduğunu vurgulayan Koman, “Eklektik çözümler işe yaramıyor. Çocuğu bir özne, hakları ve özgürlükle­ri olan bir birey olarak görmeyen bir yaklaşımla sorunların çözülmesin­in imkanı yok. Bir an önce bununla ilgili adımlar atılmalı. Bugün 100 yıllık Cumhuriyet’in çocuklara reva gördüğü yoksulluk, hak ihlalleri, çocuk işçiliği, şiddet, sömürü oluyor” ifadelerin­i kullandı.

Hak ihlallerin­deki seyri gözlemleye­mediklerin­i söyleyen Koman bunun sebebini “BM Çocuk Hakları Komisyonu Türkiye’ye çocukların yaşadıklar­ını iyi takip edecek bir komisyon öneriyor. Ama Türkiye’de çocuğa özgü hak temelli bir veri takip sistemi yok. Çocuk yoksulluğu, çocuk gelinler artıyor mu bilemiyoru­z. Veri sisteminiz yoksa buna yönelik bir politika da oluşturama­zsınız. Böyle bir veri sistemi kurulmalı” diye açıkladı.

 ?? ?? Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye