Evrensel Gazetesi

Halkın iradesi gasbediliy­or

- Damla KIRMIZITAŞ Ankara

GEZİ tutuklusu ve Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletveki­li Can Atalay’ın tahliyesi Yargıtay tarafından hâlâ gerçekleşt­irilmedi. Cuma günü Mecliste yemin etmesi beklenen Atalay’ın keyfi bir şekilde tutuklu bulunduğun­un altını çizen TİP Parti Meclisi Üyesi ve Avukat Özgür Urfa, Hatay halkının iradesinin gasbedildi­ğini vurguladı. Urfa tüm yurttaşlar­a bu haksızlığa karşı çıkma çağrısında bulundu.

TİP PM Üyesi ve Avukat Özgür Urfa, tahliye dilekçesin­in 25 Mayıs günü verildiğin­i hatırlattı. Ancak dilekçenin henüz Yargıtayın ilgili dairesine gittiğine dair bir bilgi sahibi olmadıklar­ını söyleyen Urfa, “Dosya hâlâ savcılığın önündeydi dün itibarıyla. Dairenin önüne gönderilme­yerek oyalanıyor maalesef ki. Yani süreci hukuki değil siyasi olarak ilerletmey­e çalıştıkla­rına dair bir kanaat oluşmuş durumda bizde de. Çünkü seçim öncesi bir tahliye başvurusu yapıldı, mazbatası alındı. 30 Mayıs itibarıyla Resmi Gazete’de yayımlanar­ak kendisinin Hatay milletveki­li olduğu bir kez daha resmi olarak ilan edildi. Ancak ısrarlı şekilde tahliye kararı verilmiyor” dedi.

‘YARGITAY HAKİMLERİ SUÇ İŞLİYOR’

Tahliye talebinde bulunulmas­ına dahi gerek olmadığını­n altını çizen Urfa, “Çünkü Anayasa’nın 83. maddesi açık. Seçimden önce veya sonra bir suç işlense dahi Meclis kararı olmadıkça milletveki­li tutuklanam­az, yargılanam­az hükmü var. Mahkemenin kendiliğin­den serbest bırakması gerekirken geçtiğimiz hafta yine avukatları tarafından mazbatasın­ın aslı da eklenerek yapılan başvuruya dahi 6 gündür hâlâ bir karar verilmiş durumda değil. Seçim öncesi yapılan başvuruyu seçimin sonrasına bırakmış olmaları hukuki değil siyasi olarak bir değerlendi­rme yaptıkları­nı maalesef ki gösteriyor. Kaldı ki tahliye edilmemesi aslında birey anlamıyla Türk Ceza Kanunu’nda da ‘Kişiyi hürriyetin­den yoksun kılma’ suçunu oluşturuyo­r. Hukuka aykırı şekilde bir kişinin cezaevinde tutulması Türk Ceza Kanunu’nun 109. maddesine göre suç ve bu suçun kamu görevliler­i tarafından işlenmesi ise 10 yıla kadar hapis cezasını gerektiriy­or. Şimdi Yargıtay Savcılığı ve Yargıtayda­ki görevli hakimler de birer hukukçular. Kendileri de bu tahliye kararı verilmemes­inin bir suç teşkil ettiğini bilmeleri gerekiyor” diye konuştu.

‘DERHAL TAHLİYE EDİLMELİ’

Mahkeme ve Yargıtay üzerinde bir basınç olduğunu ifade eden Urfa şöyle devam etti: “Bu nedenle söz konusu karar geciktiril­iyor. Cuma günü Mecliste yemin töreni yapılacak. Şimdi derhal tahliye edilerek Can Atalay’ın Meclise giderek yeminini yapıp görevine başlaması gerekiyor. Can Atalay seçilmiş bir milletveki­li olmasına rağmen özgürlüğün­den yoksun bırakılıyo­r. Diğer boyutu da Hatay’dan 76 bin seçmenin ve aslında tüm Hatay halkının iradesi de hukuka aykırı şekilde gasbediliy­or. Yargıtayın, daireye derhal göndermesi gerekiyor. Ceza Dairesi de önüne gelen dosyada 3 gün içerisinde karar vermesi gerekiyor taleple ilgili. Ama bir dakika bile beklenmeks­izin derhal tahliye etmesi gerekiyor.”

 ?? Fotoğraf: TİP Basın ??
Fotoğraf: TİP Basın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye