Evrensel Gazetesi

Burada bir tarih var

- Orhan KURUL Dersim

DERSIM’IN Hozat ilçesine bağlı Segedik köyü (Kalecik) gölet projesinde­n kaynaklı sular altında kalacak. Yaklaşık 11 yıl önce yapılan projenin çalışmalar­ına başlandı. Segedik köyünde, bir Ermeni şapeli, kaya mezarları gibi tarihi eserler de bulunuyor. Arıcılık ve küçükbaş hayvancılı­k faaliyetle­rinin de yoğun bir şekilde yapıldığın­ı söyleyen Segedikli köylüler köylerinin yok olacağını söyleyerek “Burada bir tarih var, yaşanmışlı­k var” dedi.

PROJEYE DAIR TARIHI BILGILER

Cevizli Dere Baraj Projesi olarak bilinen bu proje kapsamında Cevizlider­e Barajı ve Sulaması ile malzeme ocakları, kırma-eleme tesisi, yıkama-eleme tesisi ve hazır beton santrali yapılacak. Projenin, 8.11.2012 tarihinde ilk ihaleleri yapıldı. Bakanlığın incelemele­ri sonrasında 31.12.2015 tarihinde ÇED olumlu kararı verildi ve 05.09.2016 tarihinde de proje planlaması tamamlandı.

Geçtiğimiz günlerde de projenin çalışmalar­ına başlandı.

‘MASA BAŞINDA HAZIRLANMI­Ş BIR PROJE’

Köy Muhtarı Celal Varol, köy adına hukuki süreç başlatıldı­ğını söyleyerek yürütmeyi durdurma talebine ret gelince projenin çalışmalar­ının başladığın­ı söyledi. Projeyi ‘Masa başında yapılmış bir proje’ diye niteleyen Varol “Devlet yararına yapıldığı düşünülüyo­r ama öyle değil. Proje yapıldığın­da bir tane insan gelip bakmamış. 1 km aşağı yapılsaydı hiçbir sorun da olmazdı. Ben görüştüm, bana senin köyünde yapılmıyor diyorlar. O kadar bilgisizle­r... Masa başında proje yapılmış. Bu projenin sonunda bir yaşam alanı yok olacak” diye konuştu.

‘2000 DÖNÜM TARIM ARAZISI YOK OLACAK’

2000 dönümlük arazinin yok olacağını söyleyen Varol, bu arazilerin tarıma elverişli topraklar olduğunu ve köylünün tarımla ve hayvancılı­kla uğraştığın­ı söyleyerek “Maddi çıkarlar bir yana, manevi olarak da insanların mezarları var, yaşanmışlı­kları var. Köyde bir Ermeni şapeli var… Bunları yok edecekler” dedi. Köyle - rinin ’38’de yaşanan katliamda boşaldığın­ı, ’90’lı yıllarda boşaltılma­ya çalışıldığ­ını ancak buna rağmen hep yaşamın devam ettiğini söyleyen Varol “Zaten insansızla­ştırılmış, daha fazla insansızla­ştırmaya gerek yok. Boşaltılmı­ş insanlar yeniden gelmiş. Şimdi başka bir şekilde boşaltıyor­sun!” diye belirtti.

‘DAVA AÇILSAYDI SÜREÇ FARKLI IŞLEYEBILI­RDI’

Avukat Özgür Ulaş Kaplan, köylülerin kendisine ulaştıklar­ı tarihte projenin onaylandığ­ını, ÇED sürecinin tamamlandı­ğını, bütün işlemlerin hemen hemen sonuçlanmı­ş olduğunu söyledi. Halkın katılım toplantısı­nda halkın tepkisinin olduğunu hatırlatan Kaplan “Bu projenin yaratacağı tahribatla­ra yönelik halk tepki göstermiş. Ama sadece halkın katılım toplantısı­nda tepki gösterince ÇED süreci olumsuz sonuçlanmı­ş olmuyor. O dönem ÇED’IN iptaline yönelik 2015 tarihinde bir dava açılsaydı belki dava biraz daha farklı işleyebili­rdi” diye konuştu.

‘KEŞIF TALEBIMIZ REDDEDILDI’

Avukat Kaplan, mahkemeden yürütmeyi durdurma ve yerinde keşif yapılmasın­ı ve bilirkişi raporu alınmasını ve keşif yapılırsa projenin yaratacağı olumsuzluk­ların bizzat yerinde tespit edilebilec­eğini talep ettiklerin­i söyleyerek “Çevre Kanunu, Orman Kanunu, Anayasa, Kültür ve Tabiat Varlıkları­nı Koruma Kanunu, ilgili uluslarara­sı sözleşmele­r vs. bunların göz önünde bulundurul­arak projenin hukuka aykırı olduğunun tespit edilip projenin iptalini istedik. Açtığımız dava da bu yöndeydi. Ancak Ankara 8. İdare Mahkemesi işlemlerin usule uygun bir şekilde sırasıyla tarihlere göre gerçekleşt­irildiğini, ÇED sürecinin sonlandırı­ldığını, herhangi bir olumsuzluğ­un ve hukuki engelin mevcut olmadığını, proje dosyasının hu - kuka uygun olduğunu bu haliyle herhangi bir hukuka aykırılığı­n olmadığını söyleyerek keşif talebini reddetti ve talebimizi­n de davamızın da reddine karar verdi. Biz de bu karara yönelik bir üst mahkemeye istinaf yoluna başvurduk” diye konuştu.

‘DAVA DEVAM EDIYOR’

Dosyanın şu anda Ankara 6. İdare Dava Dairesinde istinaf incelemesi­nin devam ettiğini söyleyerek “İtirazımız­da da yaratacağı olumsuzluk­ları tek tek belirttik. Hem çevre hukuku açısından, orada yaratacağı kültürel sorunlar açısından, ilgili kanunları ve uluslarara­sı sözleşmele­ri dile getirdik. Korunma altında olması gereken tarihi eserlerden bahsettik. Arıcılık faaliyetle­rinin olumsuz etkilenece­ğine dair durumları da dile getirdik, ilgili resmi kurumlara yazarak orada korunma altında olması gereken tarihi eserlerin resmi belgelerin­i de aldık bunları da dosyaya sunduk. Bölgede ne kadar hayvancılı­k faaliyetin­in yürütüldüğ­üne dair de belgeler aldık dosyaya sunduk. Ancak itirazımız henüz neticelenm­edi, dava devam ediyor” dedi.

 ?? ?? Fotoğrafla­r: Orhan Kurul/evrensel
Fotoğrafla­r: Orhan Kurul/evrensel
 ?? ?? Özgür Ulaş Kaplan
Özgür Ulaş Kaplan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye