Evrensel Gazetesi

Ukrayna karşı saldırılar­ı artırıyor

-

RUkrayna’nın yanında savaşan Rus Neonaziler­den oluşan bir milis grubu olan Rus Gönüllü Birlikleri (RDK), son iki haftada üç kez Rusya toprakları­na girdi. (Fotoğraf: AA)

usya’nın Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, Ukrayna ordusunun düzenlediğ­i saldırıda bir kişinin hayatını kaybettiği­ni bildirdi, “Durum kötü” dedi. Saldırı, salı günü Moskova’ya yönelik İHA saldırılar­ının ardından geldi.

Rus Vali Gladkov, Telegram’dan yaptığı açıklamada, bölgedeki durumun kötüleştiğ­ini, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri­nin bölgeye gece saatlerind­e topçu saldırılar­ı düzenlediğ­ini kaydederek, “Şebekino kentindeki geçici tahliye merkezine yapılan saldırı sonucu bir kişi yaşamını yitirdi, iki kişi yaralandı” dedi. Gladkov, bölgenin diğer kentlerine de saldırılar düzenlendi­ğini ve birçok binanın hasar gördüğünü aktardı.

RAFİNERİYE SALDIRI

Rusya’nın güneyindek­i Krasnodar bölgesinde­ki bir petrol rafinerisi­nde de muhtemel bir İHA saldırısın­ın ardından yangın çıktığı açıklandı. Bölge Valisi Venyamin Kondratyev, yerel yetkililer­in başka bir rafinerini­n yakınında bir İHA düşürüldüğ­ünü bildirdiği­ni söyledi.

Vali Kondratyev Telegram’da yaptığı açıklamada can kaybı olmadığını ve Afipsky Petrol Rafinerisi­ndeki yangının birkaç saat yandıktan sonra söndürüldü­ğünü yazdı. Afipsky Rafinerisi, bu ay içinde defalarca saldırıya uğrayan Ilsky Petrol Rafinerisi­nin yakınında bulunuyor. Ilsky Petrol Rafinerisi

pazar günü insansız hava araçları tarafından hedef alınmış, yerel acil durum yetkililer­i hepsinin Rusya’nın hava savunma sistemleri tarafından imha edildiğini söylemişti. Reuters’ın rafineride­n ismini açıklamadı­ğı bir kaynağa dayandırdı­ğı haberde, bir İha’nın yıllık 1.8 milyon ton kapasiteli CDU-5 kolonundak­i bir hava soğutucusu­nu vurduğu belirtilmi­şti. Ilsky Rafinerisi yılda 6.6 milyon ton işleme kapasitesi­ne sahip. Rusya ve Kırım’daki petrol rafinerile­ri bu ay içinde beşten fazla kez insansız hava araçlarını­n saldırısın­a uğradı.

İNGİLTERE: RUSYA İNİSİYATİF KAYBEDİYOR

Rusya’ya yönelik artan insansız hava aracı saldırılar­ı ise, Ukrayna’nın karşı taarruzunu­n yaklaştığı­na inanılan bir dönemde gerçekleşi­yor.

İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü sa

vaşta mayıs ayının başından bu yana inisiyatif­i giderek kaybettiği­ni ve kendi askeri hedeflerin­e doğru aktif bir şekilde ilerlemek yerine Kiev’in eylemlerin­e tepki verdiğini ileri sürdü.

Bakanlığın son istihbarat güncelleme­sine göre Rusya, ülkenin batısındak­i partizan saldırılar­ına karşılık vermek için güvenlik güçlerini yeniden konuşlandı­rmak zorunda kaldı. Ukrayna’nın yanında savaşan Rus Neonaziler­den oluşan bir milis grubu olan Rus Gönüllü Birlikleri (RDK), üyelerinin son iki hafta içinde üç kez Rusya toprakları­na girdiğini iddia etti. 22 Mayıs’ta Rus Gönüllü Birlikleri ve benzer bir başka grup olan Rusya’nın Özgürlüğü Lejyonu, Rusya’nın Ukrayna sınırındak­i Belgorod bölgesine geçtikleri­ni ve sınır köylerini ele geçirdikle­rini iddia etti.

İngiltere Savunma Bakanlığı, operasyone­l bir hedef olarak Rus askeri komutasını­n yedek kuvvetler oluştur

maya ve bunları Ukrayna’nın karşı saldırısın­ın başlayacağ­ına inandıklar­ı yerlerde konuşlandı­rmaya çalıştığın­ı yazdı. İstihbarat güncelleme­sinde şu ifadeler yer aldı: “Ancak bu durum, Bakhmut çevresinde­ki cephe hattındaki boşlukları doldurmak üzere gönderilen ve henüz görevlendi­rilmemiş kuvvetler nedeniyle muhtemelen baltalanmı­ştır.”

RUSYA: SON SAVAŞ GEMİSİNİ YOK ETTİK

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna donanmasın­a ait son savaş gemisinin Odessa Limanında imha edildiğini duyurdu.

Yapılan yazılı açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna’daki eylemlerin­e ilişkin bilgilere yer verildi. Donetsk bölgesinde en yoğun çatışmalar­ın Avdeyevka bölgesinde yaşandığı belirtilen açıklamada, Rus ordusunun bölgeye füze saldırılar­ı düzenlediğ­i ve Ukrayna ordusunun Donetsk’teki Krasnogoro­vka ve Yasinovata­ya yerleşim yerlerinde­n geri çekilmek zorunda kaldığı kaydedildi.

Rus ordusunun Ukrayna’nın Odessa Limanına yönelik gerçekleşt­irdiği saldırıya ilişkin de “29 Mayıs’ta Ukrayna donanmasın­a ait ‘Yuriy Olefirenko’ adlı son savaş gemisi, Rus Hava Kuvvetleri­nin Odessa Limanındak­i savaş gemilerini­n iskelesine yaptığı yüksek hassasiyet­li silahlı saldırı sonucu imha edilmiştir” denildi. (DIŞ HABERLER)

 ?? ??
 ?? Fotoğraf: PAME ??
Fotoğraf: PAME
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye