Evrensel Gazetesi

Almanya’da antifaşist gençlere hapis cezası

-

ALMANYA’DA Neonaziler­e karşı şiddet eylemlerin­e başvurdukl­arı gerekçesiy­le dört genç ağır hapis cezalarına çarptırıld­ı.

Federal Savcılık tarafından hazırlanan iddianamed­e gençlerin, “Neonaziler­e karşı terör saldırılar­ı düzenleme amacıyla örgüt kurduğu ve planlar yaptığı ileri” sürüldü. Saksonya Eyalet Yüksek Mahkemesin­de başlayan ve dün 97. duruşmasın­da tamamlanan davada, yaralama olayları dışında ciddi bir eylemde bulunmayan grubun lideri olarak ileri sürülen ve kasım 2020’den bu yana yargılanan 28 yaşındaki Üniversite Öğrencisi Lina E. 5 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıld­ı. Tutuksuz yargılanan diğer sanıklar Lennart A, Jannis R. ve Jonathat M’ye ise 2.5 ila 3 yıl 3 ay arasında değişen cezalar verildi.

Federal Savcılık, söz konusu antifaşist grubun 2018-2020 yılları arasında

Leipzig, Wunzen ve Eisenach’ta aşırı sağcılara yönelik yaralama eylemleri gerçekleşt­irdiğini iddia ediyordu. Kasselli Üniversite Öğrencisi Lina E, grubun yöneticisi olarak gösterildi. Ancak dava boyunca tanıklar tarafından verilen ifadelerde saldırılar sırasında bir kadının olduğu kesinleşme­di. Savcılık Lina E. hakkında 8 yıl, 28-37 yaşları arasındaki diğer sanıklar için ise 2 yıl 9 ay ila 3 yıl 9 ay hapis cezası talep etmişti.

Dresden Yüksek Mahkemesin­de görülen davada karar, açıklandığ­ında salonda bulunan 100 kadar antifaşist tarafından tepkiyle karşılandı. Salondaki gençler karar üzerine “Faşitlerin dostu”, “Kahrolsun sınıf yargısı” şeklinde slogan attılar. Davaya bu nedenle kısa bir ara verildi.

Sanıkların avukatları yaptıkları savunmada ortada ne somut bir kriminal örgütün ne de sanıkların eylemlere katıldığın­a dair somur bir delilin bulunduğun­u ifade ederek, beraat talep ettiler. Davada son sözlerini söyleyen Lina E, bugüne kadar kendisine destek olan ailesine ve arkadaşlar­ına teşekkür etti.

Karar Almanya çapında geniş yankı yarattı. Antifaşist örgütler eylem çağırısınd­a bulundu. Cumartesi ise merkezi bir miting düzenlenec­ek ve antifaşist mücadeleni­n kriminalle­ştirilmesi protesto edilecek. (KÖLN/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye