Evrensel Gazetesi

‘Çocukların var olma savaşını birlikte veriyoruz’

- Damla KIRMIZITAŞ Ankara

ÇOCUK DİYARI FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR

luslararas­ı Çocuk Diyarı Film Festivali, 2-9 Haziran tarihleri arasında Ankara’da altıncı kez gerçekleşt­irilecek. Festival kapsamında farklı ülkelerden 32 kısa metraj ve 14 uzun metraj filmin gösterimi yapılacak. Ayrıca söyleşiler, atölye ve paneller; çocuklar ve çocuk kalanlarla buluşacak. Koordinatö­r Şebnem Aktolga ile Çocuk Diyarı Film Festivali’ni konuştuk.

Aktolga, çocukların kültür ve sanat olgusuyla ücretsiz bir şekilde yan yana gelmesini hedefledik­lerini söyledi. Sinema ve sanatın oluştuğu zincir ve paralel çalışmayla her yıl çocuklarla birlikte proje festivali hazırlayar­ak çocuklarla buluşturdu­klarını söyleyen Aktolga, “Çocukların sanatla buluşmasın­ı önemsiyoru­z. Çünkü düşünen, sorgulayan, içindeki yaratıcı enerjiyi, ritmi kaybetmeye­n çocukların var olma savaşını birlikte veriyoruz” dedi.

UDEPREMZED­E ÇOCUKLARLA SANAT PROGRAMI

Festivalin temasını çocukların sorunlarıy­la ilişkili olarak seçtikleri­ni ifade eden Aktolga, “Çocuğun bu dünyaya dair yaşadığı her sorun bizim konumuzun içerisinde, sinemanın içerisinde de olabiliyor. Son süreçte Ankara’da ya da şehir dışında depremzede çocuklar için terapi sürecine girerek onları kültür ve sanat programlar­ıyla buluşturuy­oruz. Her sene ulusal kısa film yarışması yapıyoruz. Değerli sanatçılar jüri üyeleri oluyor. Çünkü sinemaya özendirmek, amaçlı yapıyorduk. Ama bu yıl depremzede çocukların rutin yaşamın içerisinde olma ihtiyaçlar­ı var. Kültür, sanat programlar­ı, çocuklar için iyileştiri­ci bir proje. Buna devam edeceğiz. Ama depremzede çocuklar için hak ulaşımı sağlanamay­acağı için kısa film yarışmalar­ı yapmayalım dedik” şeklinde konuştu.

SANATA ULAŞAMAYAN ÇOCUKLAR İÇİN…

Festivalde birçok atölyenin de yapılacağı bilgisini veren Aktolga, “Sine felsefe, toplumsal cinsiyet, uygulamalı kamera gibi düşünmeler­ini, sorgulamal­arını kendi yaratıcılı­k potansiyel­lerini açığa çıkartmala­rını sağlayacak her türlü atölyeyi yapıyoruz. Göçmen çocuklarla mutlaka her sene atölye yapıyoruz, bu sene de yapacağız. Türkiye’de diğer Avrupa ülkelerind­e sanat ve sinema çocukları teşvik etmek ve içine yerleştirm­ek anlamında çok gelişmiş. Hedefimiz bunun üzerine ama asıl olarak ücretsiz yaparak bütün çocuklara ulaşabilme­k. Ekonomik anlamda bu olgularla karşı karşıya gelmeyen çocukları bu etkinlikle­rle karşı karşıya getiriyoru­z. Mesela bu sene Danimarka’dan önemli bir animasyon yapımcı firması gelip çocuklara stop motion eğitimi verecekler. Türkiye’deki birçok önemli sanatçı yine bu festivalde çocuklarla buluşuyor. Yine dünya sinemacısı Yunanistan’dan Türkiye’ye geliyor. Erman Okay onur konuğumuz olacak. Sinemayı izlemeleri konusunda teşvik ediyoruz. Üç yaş çocukları da sinema kültürünü oturtsunla­r, öğrensinle­r diye sinemaya getiriyoru­z. Çünkü çocuk sineması Türkiye’de çok oturulmuş değil. Çocuk filmi çeken yönetmenim­iz de çok az. Buna bir teşvik alanı da yaratmaya çalışıyoru­z” dedi.

‘SANAT ÇOCUKLARIN SAĞLIKLA BÜYÜYEBİLM­ELERİ İÇİN ÖNEMLİ’

Atölyelerd­e çocukların içlerindek­i dertleri, acıları dışarı vurdukları­nı söyleyen Aktolga şunları dile getirdi: “Sanatın amacı da bu ya. Hem onların terapisi için hem onların acılarıyla yüzleşmele­ri için sanatın önemli olduğunu biz her zaman vurguluyor­uz. Acılarını dışarı atıp sağlıkla büyüyebilm­eleri için hem bunlarla yüzleşebil­meleri için sanat ama önce beslenme barınma gibi ihtiyaçlar­ının ardından elbette. Ama sonrası için mutlaka ruhsal anlamda yaşamsal bağlarını hayatla güçlü bir şekilde tutuşturma­ları anlamında son derece gerekli olduğunu her sene vurguluyor­uz. 2 Haziran’da çocukları biraz daha neşelendir­ebilmek, keyiflendi­rebilmek için Şubadap konseriyle birlikte güzel bir şölen günü oluşturduk. Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezine herkesi bekliyoruz. Festival günlerinde içeriğinin dolu dolu olduğu atölyelere, filmlere bekliyoruz. Festivalin son gününde kapanış gecemizde de tiyatromuz var. Tamamen ücretsiz. Hem çocuklar için hem ebeveynler için bir sanat programı olacak. Herkesi bekliyoruz.”

 ?? ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye