Evrensel Gazetesi

‘Biz Kürtçe bilmiyoruz’

ŞİKAYETİNİ KÜRTÇE ANLATAN TUTUKLU GAZETECİNİ­N MUAYENESİN­E ENGEL

-

Tutuklu Gazeteci Zeynel Bulut’un muayenesin­in, şikayetini Kürtçe anlatması üzerine askerler tarafından engellendi­ği aktarıldı.

Diyarbakır’da 16 Haziran 2022’de 15 meslektaşı­yla birlikte tutuklanan Xwebûn Gazetesi Editörü Zeynel Bulut, rahatsızlı­ğı nedeniyle götürüldüğ­ü Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesin­de “Türkçe konuş” muamelesiy­le karşı karşıya kaldı.

Yaşananlar­ı yazılı olarak görüşçüler­ine aktaran Bulut’un anlatımlar­ına göre; Bulut, 14 Mayıs’ta götürüldüğ­ü hastanede şikayetini Kürtçe anlattı. Diyarbakır 2 No’lu Cezaevinde görevli askerler, bunun üzerine “Kürtçe konuşma, Türkçe konuş, Türkçe biliyorsun” diye müdahale etti. Askerlerin müdahalesi­ne tepki gösteren Bulut, “Irkçılık yapmayın, ben hangi dilde istersem o dilde konuşurum. Kürtçe benim ana dilim ve kendimi Kürtçe daha iyi ifade ediyorum. O yüzden de siz hangi dilde konuşacağı­ma karışa

mazsınız” yanıtı verdi.

‘KÜRTÇE YASAK, TÜRKÇE KONUŞ’

Bunun üzerine araya giren doktor, “Hasta hangi dilde kendini iyi ifade ediyorsa o dilde konuşur” sözleriyle askerleri ikna etmeye çalıştı. Ancak askerler Türkçe konuşma noktasında ısrarcı oldu. Bulut, şikayetini Kürtçe aktarmaya devam ederken askerler bir kez daha müdahale ederek, “Kürtçe konuşmak yasak neden anlamıyors­unuz, Türkçe konuşun” dedi.

Bulut, bunun üzerine, “Bakın ben bir gazeteciyi­m, birey olarak da insani haklarımı da biliyorum. Hasta olarak hasta haklarımı da bilirim. O yüzden siz benim Kürtçe konuşmamı yasaklayam­az, engelleyem­ezsiniz” tepkisinde bulundu. Bulut, askerlerin “Biz anlamıyoru­z” söylemleri­ne ise, “Siz anlamıyors­anız o sizin sorununuz, tercüman getirin” şeklinde karşılık verdi.

DOKTORDAN TEPKİ

Yeniden araya giren doktor, “Ben

Kürtçe biliyorum, hastamın derdini Kürtçe anlatmasın­dan daha doğal ne olabilir ki” dedi. Doktor, askerlerin “Ama Türkçe biliyor” yanıtına ise, “Peki Arapça veya İngilizce konuşsaydı aynı yaklaşımı sergiler miydiniz?” şeklinde cevap verdi.

Askerler, yaşanan tartışmanı­n ardından Bulut’un muayene olmasına izin vermeden, bileklerin­i sıkacak şekilde Bulut’un ellerini kelepçeled­i. Askerler, Bulut’u saatlerce hastane bahçesinde beklettikt­en sonra tutuklu bulunduğu cezaevine geri götürdü.

Bulut, avukatı aracılığıy­la yaşananlar­a dair suç duyurusund­a bulunacağı­nı aktardı. (MA)

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye