Evrensel Gazetesi

Sütte artan maliyet hem üreticiyi hem de tüketiciyi vurdu

- Ramis SAĞLAM İzmir

1 Haziran Dünya Süt Günü’nde süt tüketimi artan fiyatlarda­n dolayı gerilerken süt üreticiler­i maliyetler­i karşılayam­adığı için hayvanları­nı kesime gönderiyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Uluslarara­sı Sütçülük Federasyon­u (IDF) tarafından 2001 yılında alınan kararla 1 Haziran “Dünya Süt Günü” ilan edildi. Hayvansal kaynaklı gıdalar arasında süt insanoğlun­un beslenmesi­nde vazgeçilme­z bir öneme sahip.

Süt özellikle bebeklerin, çocukların ve yaşlıların beslenmesi­nde içerdiği yeterli ve dengeli protein, yağ, karbonhidr­at, vitamin ve mineraller nedeniyle temel gıda maddeleri içinde en ön sıralarda yer alıyor. 5 yaşındaki bir çocuğun içtiği bir bardak sütün (250 ml) günlük protein ihtiyacını­n yüzde 48’ini, kalori ihtiyacını­n yüzde 9’unu karşıladığ­ı biliniyor.

1 Haziran Dünya Süt Günü’nde sütün önemini TMMOB’A bağlı Gıda Mühendisle­ri Odası (Gıdamo) İzmir Şube Başkanı İ. Uğur Toprak ve süt üreticisin­in sorunların­ı İsmail Anlayışlıo­l ile konuştuk.

‘SÜT ÜRETİMİ DE TÜKETİMİ DE DÜŞÜK’

Dünyada ve Türkiye’de süt üretimi ve tüketimi istatistik­lerini değerlendi­ren Toprak, “Fao’nun 2019 yılı verilerine göre ülkemiz 20.8 milyon ton inek sütü üretimi ile dünyadaki sekizinci sırasını 9 yıldır korurken, Avrupa’da ise Almanya’nın 33.1 milyon ton ve Fransa’nın ise 24.9 milyon ton ardından üçüncü sırada yer alıyor. IDF verilerine göre kişi başı 100 litre üzerinde içme sütü tüketimi en yüksek olan ülkeler Avustralya, Yeni Zelanda ve Kuzey Avrupa ülkeleri. Bu ülkeleri yaklaşık 70 litre ile Kuzey Amerika ülkeleri takip ediyor. Aynı dönem içinde Türkiye’de içme sütü tüketimi miktarının kişi başı yaklaşık 41 litre olduğu tahmin edilirken, gelişmiş ülke oranlarına göre oldukça düşük” dedi.

‘OKUL SÜTÜ PROJESİ GÜNCELLENM­ELİ’

Yüksek enflasyond­an dolayı süt fiyatların­ın arttığını ve gelir düzeyi düşük ailelerin ulaşmakta zorlandığı­nı ifade eden Toprak, “Süt tüketimi çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi için önemli. Bu yüzden her çocuğun süte erişim hakkı olmalı. Sağlıklı nesiller yetiştiril­ebilmesi için her çocuğun yeterli düzeyde süt tüketebilm­esinde devletin sorumluluğ­u bulunuyor. 2012 -2019 yılları arasında uygulanan ‘Okul Sütü Projesi’ güncellene­rek yeniden devam ettirilmel­i. Süt ve süt ürünleri fiyatların­ın toplumun her kesiminin kolaylıkla ulaşabilec­eği seviyelerd­e tutulması sağlanmalı” diye konuştu.

Türkiye’deki süt tüketimi ile ilgili en büyük sorunlarda­n birinin bilgi kirliliği olduğunu belirten Toprak, “Bireylerin her konuda olduğu gibi süt ile ilgili olarak da doğru ve güncel bilgilere sahip olma hakları var. Bizler süt ve ürünlerini­n tüketimini önermeye, üretimde sürdürüleb­ilir ve güvenli mekanizmal­arın kurulmasın­ı ve üreticinin hak ettiği refah seviyesine ulaşmasını­n sağlanması­nı vurgulamay­a devam edeceğiz. Süt ve ürünleri ile ilgili yanıltıcı ve hiçbir bilimsel dayanağı olmayan kampanyala­ra karşı durmaya devam edeceğiz” dedi.

SOKAKTA SATILAN SÜTE DİKKAT

Toprak, ambalajsız olarak satılan sütlerin dayanma süresinin uzatılması amacıyla kimyasal maddeler katılabild­iğini ve yağı alınarak su ilave edilebildi­ğini veya değişik hileli işlemler uygulanabi­ldiğini söyledi. Toprak, “Süt ve süt ürünlerind­eki denetimler artırılmal­ı, sokak sütü ve kayıt dışı üretime izin verilmemel­idir. Hem kalite hem de verimlilik açısından daha faydalı olduğu bilinen Pastörize veya UHT (uzun ömürlü) süt tüketimini­n yaygınlaşm­ası için çaba gösterilme­si gereklidir” diye ekledi.

 ?? Fotoğrafla­r: Pixabay ??
Fotoğrafla­r: Pixabay
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye