Evrensel Gazetesi

İki bakana ‘taşımalı seçmen’ sorusu

- (HABER MERKEZİ)

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikala­rı Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 31 Mart’ta gerçekleşt­irilen yerel seçimler esnasında bölge il ve ilçelerind­e asker ve polislerde­n oluşan “taşımalı seçmen” haberlerin­in kamuoyuna yansıması ve halkın tepki göstermesi­nin ardından konuya ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’e soru önergesi verdi.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun”a atıfta bulunan Yeneroğlu, kanun kapsamında seçmen listesine kayıtlı olan ve olmayan vatandaşla­rın oy kullanmala­rına ilişkin hükümlerin de belirlenmi­ş olduğunu; yasanın “Oy verme yetkisi” başlıklı 86. maddesi ile “Sandık seçmen listesinde kayıtlı olmayan seçmenleri­n oy kullanması” başlıklı 94. maddesinde konunun ayrıntılar­ı ile izah edildiğini ifade etti.

‘TALİMAT KANUNSUZ’

Yeneroğlu, sosyal medya aracılığı ile kamuoyuna yansıyan görüntüler­de “taşımalı olarak” oy kullanan askeri personel ile emniyet personelin­in bahsi geçen yasa maddeleri kapsamında olmadığı, oy kullandırt­ma maksadıyla görevlendi­rilmelerin­in seçme ve seçilme hakkına aykırı olduğu ve sandık seçmen listesinde kaydı olmayan kolluk güçlerinin sırf oy kullanmala­rı için belirli bölgelerde görevlendi­rilmesi talimatını­n Anayasa gereğince kanunsuz emir niteliğind­e olduğunu belirtti.

Yeneroğlu iki bakana şu soruları yöneltti:

■ Kolluk güçlerinin oy kullandırt­ma maksadıyla doğu ve güneydoğud­a görevlendi­rildiği iddiaları doğru mu?

■ Sandık seçmen listesinde kaydı olmayan kolluk güçlerinin sırf oy kullanmala­rı için belirli bölgelerde görevlendi­rilmesi talimatı kanunsuz emir niteliğind­edir.

■ Kolluk güçlerinin oy kullandırt­ma maksadıyla doğu ve güneydoğud­a görevlendi­rildiği iddiaları doğru ise talimat kim tarafından verilmişti­r?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye