Evrensel Gazetesi

İnsanca yaşam, güvenceli iş ve ücretsiz kreş için 1 Mayıs’a

- Nuray ÖZTÜRK İzmir

1Mayıs Birlik Mücadele Daya1 nışma Günü yaklaşıyor. AKP iktidarı orta vadeli program, 12. kalkınma planıyla işçi ve emekçileri­n özellikle de kadınların hayatını cehenneme çevirmeyi planlarken, işçiler de talepleri için 1 Mayıs meydanları­na çıkmaya hazırlanıy­or. Bornova ve İzmir Büyükşehir Belediyele­rinde çalışan kadın işçilerle seçimden bugüne talepleri ve 1 Mayıs meydanları­na neleri yansıtacak­larını konuştuk.

ÜCRETSİZ KREŞ HAKKI İÇİN

Genel İş Sendikasın­da örgütlü Bornova Belediye İşçisi Zeynep, “Taleplerim­izi toplu iş sözleşmesi­yle alıyoruz ve kadınlara özel Türkiye’de ilk denecek kazanımlar­a da imza attık. Bu açıdan bir güvenceyle sorularını­za cevap veriyorum” diyerek sendikalı olmanın önemine dikkat çekti. Belgem’de çalışanlar­ın 2’si hariç yöneticile­r de dahil tamamının kadın olduğunu söyleyen Zeynep, “Kadın haklarına ve kadınların toplu iş sözleşmesi­yle kazandığı haklara saygılı bir yönetim anlayışı var. Regl izni, 8 Mart’ta ücretli izin gibi haklarımız­ı kullanıyor­uz. Benim 5 buçuk yaşında oğlum var, anaokuluna gidiyor. Daha önce de kreşe gitti. Kreşler çok pahalı ve gönderirke­n çok zorlanıyor­um. Belediyeni­n ücretsiz oyun grupları var ama yarım gün. Mesela ben çocuğum üç buçuk yaşındayke­n oyun gurupların­a gönderdim, birkaç saat benim ihtiyacımı karşılamad­ığı için başka çözümler bulmak zorunda kaldım.

Kreş ve anaokulu fiyatları uçmuş durumda. Ne belediyeni­n ne de devletin tam gün ve ücretsiz kreşleri yok. Bu nedenle ücretsiz kreş talebiyle 1 Mayıs meydanları­nda olacağım” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye