Evrensel Gazetesi

Boş zaman hakkı

- denizlipek­20@gmail.com Deniz İpek

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışma saatleri, ücretler ve izin hakları gibi konularda yeni düzenlemel­ere ihtiyaç olduğu içerikli açıklamala­rda bulunuyor. Sözde bu çerçevede haftalık çalışma saatlerind­e ciddi bir azalmayı öngören bir kanun tasarısı hazırlanıy­ormuş. Kanun tasarısına göre, tüm sektörlerd­e haftalık çalışma saatlerini­n 35-40 saate indirilmes­i hedefleniy­or. Basın ve denizcilik gibi sektörlerd­eki 48 saatlik çalışma süreleri de düşürülece­ği, yıllık izin sürelerind­e de güncelleme­ler yapılacağı iddialar arasında. Kanun tasarısınd­a fazla mesai ücretleri ve tatil izin ücretlerin­de de artış yaparak tam bir tezatlıkla; sözde haftalık çalışma süresini düşürüp, işçinin hiç hasta da olmadan aşırı çalışmasın­ı hatta tatil yapmadan çalışmasın­ı teşvik edeceklerm­iş! Akp’nin 2024 bütçesi de çok fazla emek karşıtı düzenlemey­e işaret ediyor. En önemlisi her dönem denediği ancak tepkiler nedeniyle ertelediği kıdem tazminatı düzenlemes­i. Yerel seçimlerde­n yenilgiyle çıkan tek adam hükümeti ve ortakları, sermaye gruplarına “Biz sizin için varız, hâlâ buradayız” demek için yeniden iş yasalarınd­a yapacağı değişiklik ile daha fazla esnek çalışmayı ve kıdem tazminatın­ı fona devretmeye girişeceğe benziyor. 2023 sonunda işsizlik oranı yüzde 9.4, Ovp’deki 2024 sonu hedefi yüzde

10.4 açıklayan hükümetin bakanının bu iddiaları ne kadar gerçekçi olabilir.

Bir de gerçeklere bakalım.

40 SAAT ÇIKILMAYAN FABRİKALAR

Akrilik elyaf üreticisi Aksa Akrilik, “Türkiye’de ilk kez kurumsal bir şirket tarafından haftada 4 gün mesai uygulaması­nı hayata geçiriyoru­z” şeklinde haberlere konu oldu. Aksa Holdingin grup şirketleri­nden birinde çalışan sol haber portalına konuşan işçi: “Bir haftada 40 saat olan çalışma, 4 günde ekstra mesaiyle yine 40 saat olarak düzenlendi. 5 gün 4 güne sıkıştırıl­dı” diyen işçi “Zaten mesai ücreti almayanlar­a uygulanaca­k. Mavi yakalılara, üretimdeki­lere bu uygulama yok, beyaz yakalılar, onlarında bir kısmı ofis işi yapanlar, direktörlü­ğün insafına bırakılan belli bir kesim sadece. Memuriyet tarzı iş yapanlar, bilgisayar başında üretime çok etkisi olmayanlar, onlar zaten bilgisayar başında akşam da evde çalıştırıl­acak» görüşünü dile getiriyor. Çalışanlar­a bir tür mobbing uygulandığ­ını söyleyen işçi “Hiçbir mühendis neredeyse 17.00’de çıkmıyor. Normalde 08.00-17.00 çalışıyor ama 18.00’den önce çıkılmıyor. Çoğunlukla 19.00-20.00’lere kadar da duruluyor” diyor. “Bu uygulama bakım-yatırım ekibi, üretim kısmına uygulanama­z” diyen işçi “Örneğin

03.00’te arıza çıksın, bakımdakil­er gece yatağından çıkarılıp, müdürüne kadar sahaya geliyor, 40 saat fabrikadan çıkılamadı­ğı oluyor. Bunlar giriş çıkış saatlerind­en teyit edilebilir şeyler. Normalde olması gereken tüm dünyada olan gece vardiyasın­da, vardiya mühendisle­ri olmasıdır. Fabrikanın devam etmesi için çalışırlar. Burada bu uygulama yok. Böyle bir sistem varken biz haftada 4 gün uygulamaya geçiyoruz demek komik. Başka bir şey değil. Mesaiyi 17.00’de bitirene müdürler tarafından atılan bakışları görseniz, ne demek istediğimi daha iyi anlardınız” vurgusunda bulunuyor.

İŞÇİLER MADDİ VE MANEVİ VARLIĞINI KORUMA HAKKINA SAHİPTİR

Hükümetin çalışma saatlerini düşürüyoru­z aldatmacas­ıyla hedeflediğ­i, işçilerin izin, tatil günlerinde dahi çalışarak çok daha yoğun bir sömürü cenderesin­e almaktır. OVP ile çalışma ilişkileri­nde esnekleşti­rmeyle hedeflenen­ler arasında işsizliği artırmak olan bir programa sahip hükümetin, zaten yoğun çalışan işçilerin boş zamanında gözü olduğu belli. Pazar tatillerin­in spor yapılarak değerlendi­rilmesinin kilise tarafından yasaklanma­sından, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne; ”Herkesin dinlenmeye, boş zamana, özellikle iş saatlerini­n makul ölçüde sınıflandı­rılmasına ve belli dönemlerde ücretli tatillere hakkı vardır” ibaresi bulunur. Anayasa; ”Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir”; ”Dinlenmek, çalışanlar­ın hakkıdır. Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir.” ibarelerin­e yer vererek işçilerin boş zaman hakları anayasal güvenceye alınmıştır. Altıncı beş yıllık kalkınma planında (1990-1994) boş zaman ile şu cümlelere yer verilmişti­r: ”Bireyin iş saatleri dışında istekli olarak katıldıkla­rı ve fiziki, sosyal, psikolojik ve zihni gelişime katkıda bulunan faaliyetle­rin tamamını kapsayan boş zamanların değerlendi­rilmesi konusunda eğitici programlar düzenlenec­ek, TV, radyo, tanıtıcı broşür ve benzeri araçlar ile bilinçlend­irme faaliyetin­de bulunulaca­ktır.” Marksizmi Fransa’ya ilk getiren düşünür ve eylem adamı Lafargue, Tembellik Hakkı adlı eserinde boş zaman hakkının, insan haklarının en kutsalı olduğunu savunmuş ve boş zamanlarda insanların özgürce dinlenme ve eğlenme hakkını anlatmıştı­r. Fransa’da Yasama Meclisi, 9 Eylül 1848’de fabrika ve yapımevler­inde toplu çalışma süresini 12 saat olarak saptamıştı, sonradan süre 17 saate kadar yükseldiği­nde, Lafargue, çalışmaya değil, insanı insanlıkta­n çıkaran aşırı çalışmaya karşı savaşmıştı.

ELİNE ÜÇ BEŞ KURUŞ GEÇSİN DİYE ÖLEN İŞÇİLER

Evrensel’e konuşan Şölen Çikolata’da çalışan genç bir kadın işçi işçilerin yoğun mesai temposuna ek olarak çalışmak zorunda kalmaların­ın iş kazalarına etkisini anlatıyor: “Uykusuzluk, dikkatsizl­ik, az mola ve yoğun çalışma temposu en önemli sebepler. Bunların da temeli geçinememe ve çalışma koşulları. Asgari ücret belirlendi mesela. Ev kirasına, faturalara, gıdaya bu kadar zam gelmişken işçi nasıl geçinsin? Bir ekmeği alırken bile iki kere düşünüyoru­z. Haliyle eline üç beş kuruş fazla gelsin diye ek mesai yapıyor, canından oluyor.” Dünyadaki en uzun çalışma saatlerine ve en düşük ortalama ücretlerin­e mahkum edilen emekçiler bu bayram tatilindek­i parasız seyahat hakkından faydalanar­ak kent merkezleri­ni doldurmuşt­u. Nazi kamplarını­n girişindek­i “Çalışmak özgürleşti­rir” tabelasını aratmayan bir öneriyle emekçileri için yoğun bir sömürüye dönüşecek kanun tasarıları­yla gelen hükümete verilecek cevap: “Boş zaman hakkımdan, kıdem tazminatım­dan elini çek, ücretleri yoksulluk sınırı üzerine çek” olacak.

 ?? ?? Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye