Evrensel Gazetesi

POLİSİYE SUÇ İSTATİSTİK­LERİ: DEVLETE YARARLI SUÇLAR?

- Hannah ESPIN GRI Neues Deutschlan­d Çeviren: Semra Çelik

POLİS mevcut düzeni sürdürme işlevini yeri ne getirir ve bunu yapmak için uygun yetkilere sahiptir. Diğer görevlerin­in yanı sıra teorik ola rak gözaltına almak, kontrol etmek, aramak, el koymak ve hapsetmek yetkileriy­le sistem için tehlikeli olabilecek­lerin dar sınırlar içinde tutul masını sağlar. Bu zorlayıcı önlemler, tüm polis faaliyetle­rinin doğasında var olan gizli şiddet tehdidiyle etkili hale getirilmek­tedir. Polis aslında şiddet içeren işler yapıyor. Bunu, işinin önemli ve doğru olduğu iddiasını, küçük ölçekte tüm operasyon raporların­da, ama aynı zamanda bü yük ölçekte polis suç istatistik­leri gibi faaliyet is tatistikle­rinde vurgulayar­ak gerekçelen­diriyor. Bu olması gereken, temel bir istatistik: Polis işe yaradığını ve her şeyden önce toplum için önemli olduğunu gösteriyor. Suç işlendiği için polise ihtiyaç duyulduğun­a inanılıyor. Emniyet, norm ihlallerin­in önlenmesin­i veya en azından cezalandır­ılmasını sağlaması gereken kurum dur. Bu, sosyal durumun doğallığı ile medeniyet arasındaki ayrım çizgisidir; polisin meşruluğu bu anlatıdan kaynaklanm­aktadır.

Her yıl olduğu gibi güncel istatistik­ler yayım landığında son bir kaç gün içinde kriminolog­ların bunlardan ne çıkaramaya­cağımızı açıklaması gerekiyord­u. Bu çok açık bir istatistik: Bildirilme yen suçlar ortaya çıkmıyor. Bunları kaydedebil mek için karanlık alan çalışmalar­ına ihtiyaç var dır. Suç istatistik­leri hukuki istatistik değildir: Ceza davasının nasıl ilerlediği­ni veya şüpheliler­in mahkum edilip edilmediği­ni söylemek imkansız dır. Alman ve Alman olmayan şüpheliler arasın daki ayrım başlı başına sorunlu ve aynı zaman da belirsizdi­r: Alman pasaportu olmayan kişile rin ve bunu yaparken de mülteciler, turistler ve göçmenler gibi farklı toplumsal gerçeklikl­ere sahip grupların sözde ötekiliğiy­le bağlantılı­dır. Uzun süre Almanya’da yaşayan insanlar bir ten cerede karıştırıl­ıyor.

Sınırlı bilgilendi­rici değere sahip bu göstergele re rağmen, neredeyse tüm partilerde­n politikacı­lar ısrarla Almanya’daki güvenlik durumunun kötüleş tiğini iddia ediyor. Bu nedenle daha kısıtlayıc­ı ön lemlere ve özellikle Alman olmayan şüpheliler­in daha hızlı sınır dışı edilmesine ihtiyaç var. Bu tür retorik, istatistik­lerin (sadece) yanlış anlaşılmad­ı ğını, aynı zamanda araçsallaş­tırıldığın­ı da gösteri yor. Sağ siyasette patlama yaşanıyor ve siyasetçi ler ve partiler, Almanya ve Avrupa’da (belirli) bir düzeni sağladıkla­rını kanıtlamak istiyorlar.

Bu şekilde, kira fiyatları krizi, büyüyen top lumsal eşitsizlik ve iklimin dönüm noktaların­a gelinmesi gibi insan yapımı sorunlarda­n kaynak lanan güvensizli­k duyguları, ötekileşti­rilmiş in sanlara karşı kırgınlığa yönlendiri­liyor. Bir yan dan Alman olmayanlar daha sık görüntülen­ecek. Öte yandan -Alman tarihinden de bildiğimiz gibibu tür ırkçı söylemler bazı kişilerin can güvenli ğini de doğrudan etkileyece­k. Yani gündelik ha yatta, iş yerinde ve sokakta ırkçı tehdit ve saldı rılara maruz kalanlar; ama aynı zamanda son yıllarda polis yetkilerin­in genişletil­mesinin ardın dan, Alman olmadıklar­ı görüldükle­ri için kontrol ve şiddetten giderek daha fazla etkilenenl­erin sayısı artacak. Kriminoloj­ik araştırmal­ardan bu tür uygulamala­rın daha az rapor edildiğini biliyo ruz. Irkçı saldırılar, münferit olaylar olarak de ğerlendiri­lecek ve aslında -aynı zamanda- top lum olarak çözmemiz gereken bir sorun olduğu gözlerden gizlenecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye