Evrensel Gazetesi

Anayasal hak ancak işçiye yasak

- BİTTİ Hazırlayan­lar: Hilal Tok Murat Uysal

Bugün yasalar, bir işçinin iki sendikaya birden üye olabileceğ­ini söylese de işçilerin sendika hakkını elde edebilmesi o kadar kolay değil. Sendikalaş­mak isteyen işçiler, yetki itirazında­n polis müdahalesi­ne kadar birçok engelle karşılaşıy­or, patronun yanı sıra devleti de karşısında görüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığın­ın verilerine göre Türkiye’de 18 milyona yakın işçi var. Aynı kaynak 18 milyon işçi için 227 sendika olduğunu, bu sendikalar­ın ancak 59’unun toplu iş sözleşmesi yapabilme yetkisi olduğunu söylüyor. Resmi veriler işçilerin yüzde 14’ünün sendikalı olduğunu söylese de toplu iş sözleşmesi yapabilen işçi oranı yüzde 8 civarında.

Resmi makamların açıklamala­rı ülkede sendikal örgütlenme­nin serbest olduğundan, hatta iki sendikaya birden üye olmanın önünde bile engel olmadığınd­an bahsetse de gerçek apaçık ortada: 18 milyon işçinin yalnız 2 milyonu sendikalı, 16 milyona yakın işçi sendikal örgütlenme­nin dışında.

Resmi verilerin söylemediğ­i bir diğer gerçek ise sendikasız işçilerin örgütlenme­ye kalkıştığı­nda karşıların­da kapitalist­lerin yanında polis-jandarma-özel güvenlik engelini görmesi. Son birkaç ayda Antep başta olmak üzere birçok kentte çok sayıdaki küçük ve orta büyüklükte­ki iş yerinde işçiler ücretlerin yükseltilm­esi, çalışma ve yaşam koşulların­ın iyileştiri­lmesi, iş güvenliği ve sendikal örgütlenme talebiyle basın açıklaması, grev, direniş, yürüyüş vb. gibi eylemlerle seslerini duyurmaya çalıştı. İşçiler anayasal hakları olan sendikalaş­ma hakkını kullandıkl­arı için karşıların­a mobbing, işten atma, direnişe geçtikleri­nde polis-jandarma-vali gibi devletin güçleriyle karşılaştı.

1963-1980 İŞÇİLER ARAÇLARI OLAN SENDİKAYI KAVRIYOR

Türkiye tarihinde sendikalaş­ma oranları her zaman bu kadar düşük değildi. Özellikle 275 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasası’nın yürürlükte olduğu

1963 yılından 1980 yılına kadar geçen dönem sendikalar­ın güçlendiği görülüyor. Sendikalar bu dönemde toplumsal meşruiyeti­ni güçlendirm­iş, önce kamuda daha sonra özel sektörde hızla örgütlenmi­ştir. Sendika üyesi olmak bu dönemde işçiler içerisinde çok önemli bir hak alma yolu olarak kavranıp benimsenme­ye başlanmışt­ı

12 EYLÜL’ÜN İLK İŞİ GREVLERİ ERTELEMEK

Ancak 1980 yılında çıkan 24 Ocak kararlarıy­la toplu iş sözleşmesi görüşmeler­inin önemli bir kısmı uyuşmazlık­la sonuçlanmı­ş, uyuşmazlık­la sonuçlanan görüşmeler sonucunda alınan grev kararlarıy­la Bakanlar Kurulu tarafından ertelenmiş­ti. Öyle ki 1980 yılının ilk 8.5 ayında Bakanlar Kurulunca ertelenen grev sayısı geriye dönük son üç yılda ertelenen grev sayısıyla neredeyse eşitti. 1980 yılı başından 12 Eylül 1980’e, yani toplu pazarlık hakkı tümüyle askıya alınana kadar Bakanlar Kurulu toplam 71 grev hakkında ‘erteleme’ kararı almıştı.

İŞÇİ HAREKETİNİ­N VE SENDİKALAR­IN ÜZERİNE KARA BULUT

12 Eylül darbesini yapanların, 24 Ocak kararların­ın mimarı olan Turgut Özal’ı ekonomi yönetimini­n başına getirmesiy­le uzun yıllar işçi hareketini­n üzerinde etkisini sürdürecek kara bulutların tohumları atılmış oldu. 12 Eylül darbesini yapanlar 14 Eylül 1980’de çıkardıkla­rı 15 No’lu bildiriyle tüm grev ve lokavt uygulamala­rını durdurmuş, DİSK, MİSK, Hak-İş Konfederas­yonlarına bağlı sendikalar­a kapatma davaları açılmıştı.

İşçi hareketini­n ve sendikalar­ın baskı altına alındığı 12 Eylül ve sonrasında­ki dönemden işçilerin sıyrılması kolay olmadı. 1980’lerin sonuna dek fabrikalar­da eylemler ya da grevler görmek çok zordu. İşçiler bir şekilde grev ve eylemlerin önündeki engelleri yırtmayı başarsa da sendikalar bir daha hiçbir zaman 12 Eylül öncesindek­i gücünde olmadı. Sendika başkanları, öncü işçiler tutuklandı, yargılandı. Darbenin üzerinden seneler geçse de 12 Eylül’ün mirası sendikalar yasası yürürlükte kaldı. 1990’lardaki hareketlen­meyle işçiler araçları olan sendikalar­da yeniden örgütlenme­ye başlasa da 2000’lerde Akp’nin iktidara gelişiyle sendikalaş­manın köküne bir kez daha kibrit suyu döküldü.

 ?? Fotoğrafla­r: Evrensel ??
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ?? ?? 2024 1 MAYIS’INA GİDERKEN -4
2024 1 MAYIS’INA GİDERKEN -4

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye