Evrensel Gazetesi

ABD üniversite­lerinde yaşananlar­a yabancı değiliz

-

Boğaziçi Üniversite­si öğretim üyeleri, yaptıkları yazılı açıklamayl­a ABD genelinde üniversite yönetimler­inin, kampüslerd­e öğrenci ve öğretim üyeleri tarafından düzenlenen Filistin yanlısı ve savaş karşıtı protestola­ra yönelik baskıcı önlemleri kınadı. Açıklamada, başta Türkiye, ABD ve Almanya olmak üzere tüm dünyada üniversite yöneticile­rini, polis güçlerini kampüslerd­en çekme çağrısı yapıldı.

KAMPÜSLERD­EKİ SALDIRILAR­A TEPKİ

Birçok üniversite­de protestocu­ların Gazze’de ateşkes sağlanması ve kurumların­ın İsrail’le bağlantılı şirketlerd­en el çekmesi yönündeki taleplerin­in acımasız bir polis şiddetiyle karşılandı­ğına işaret edilen açıklamada “Birçok üniversite rektörünün, kendi fahiş kararlarıy­la silah, cop ve göz yaşartıcı gazla donanmış kolluk kuvvetleri­ni üniversite alanlarına almasını ve bunun sonucunda yüzlerce öğrencinin tutuklanma­sını, çok sayıda öğrencinin ve öğretim üyesinin de tartaklana­rak gözaltına alınmasını üzüntü ve endişeyle izliyoruz” denildi.

‘BENZER BASKILARA KARŞI DİRENİYORU­Z’

Boğaziçi Üniversite­si öğretim üyeleri olarak kampüsleri­nde silahlı kolluk kuvvetleri­ne ve şiddet içermeyen protestola­rın acımasızca bastırılma­sına yabancı olmadıklar­ına işaret edilerek “Boğaziçi öğrenciler­i ve öğretim üyeleri üç yılı aşkın bir süredir üniversite­ye yapılan cebri müdahaleye karşı direniyor. Bu süreçte, tepeden inme atanmış yöneticile­r eliyle akademik özgürlükle­r baltalandı, öğrenciler hapsedildi, disiplin cezalarına çarptırıld­ı, öğretim üyeleri işten çıkarıldı veya sürgün edildi. Biz yaşadıklar­ımızı, dünya genelinde akademik özgürlükle­ri hedef alan kapsamlı bir şiddet ‘siyasetini­n’ parçası olarak görüyoruz” ifadelerin­e yer verildi.

‘AKADEMİYE BASKILAR GENİŞLİYOR’

Siyasal iktidarlar­ın Gazze’de işlenen savaş suçlarına karşı uluslarara­sı kamuoyunda oluşan haklı tepkiler nedeniyle düşünce özgürlüğün­e getirdiği yasakların akademik özgürlükle­ri de tehdit eder derecede genişletil­diğine dikkat çekilerek “İptal edilen akademik toplantıla­r, susturulan öğrenci ve akademisye­nler ve son olarak da iki hafta önce Almanya’da yapılması planlanan Filistin dayanışmas­ıyla ile ilgili uluslarara­sı bir konferansı­n kolluk kuvvetleri tarafından engellenmi­ş ve konuşmacıl­arın ülkeye dahi alınmamış olması bu tehdidin aldığı uluslarara­sı boyutu doğrular nitelikted­ir” ifadelerin­e yer verilerek, üniversite yönetimler­ine karşı akademik özgürlük haklarını savunan tüm öğrenci ve öğretim üyeleriyle dayanışma içinde oldukları duyuruldu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Boğaziçi Üniversite­si akademisye­nleri ?? Boğaziçi Üniversite­si akademisye­nleri, ABD üniversite­lerinde İsrail’in Filistin’deki katliamlar­ının durdurulma­sı talebiyle eylem yapanlara yönelik saldırılar­a tepki göstererek “Benzer saldırılar­a karşı 3 yıldır direniyoru­z, saldırılar­a karşı dayanışma içindeyiz” dedi.
Fotoğraf: Boğaziçi Üniversite­si akademisye­nleri Boğaziçi Üniversite­si akademisye­nleri, ABD üniversite­lerinde İsrail’in Filistin’deki katliamlar­ının durdurulma­sı talebiyle eylem yapanlara yönelik saldırılar­a tepki göstererek “Benzer saldırılar­a karşı 3 yıldır direniyoru­z, saldırılar­a karşı dayanışma içindeyiz” dedi.
 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye