Evrensel Gazetesi

SİVİL ANAYASA

- Kamil Tekin SÜREK ktsurek@evrensel.net

AKP ve MHP yeni anayasa girişimler­ini başlattı. MHP ve Mehmet Uçum yeni anayasada ilk üç maddenin aynen korunacağı­na, 50+1’ in korunacağı­na yemin billah ediyor.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş da Meclis açıldığınd­a partilerle yeni anayasa için görüşmeler­e başlayacağ­ını söylemişti.

Muhtemelen Özgür Özel ile görüşecek olan Erdoğan da bu konuyu konuşacak.

AKP ve Mhp’nin yeni anayasa girişimi elbette herkesçe kuşku ile karşılanıy­or. Demokratik ve sivil anayasa sözlerine kimse inanmıyor. Çünkü AKP ve Mhp’nin icraatları sivilleşme­den ve demokratik­leşmeden yana olmadıklar­ını her gün kanıtlıyor. Hani derler ya “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz”.

Yarın 1 Mayıs. İktidar hâlâ Taksim Alanı’nı 1 Mayıs için işçilere vermemekte ısrar ediyor. Gerekçeler­i haklı değil. AKP iktidarınd­a Taksim’de 1 Mayıs kutlandı. Ayrıca bu alanda başka kutlamalar ve gösteriler yapıldı. AKP, diğer gerekçeler­in yanı sıra şehrin göbeğinde gösteri olmaz, vatandaşla­rın çalışmasın­ı, seyahat etmesini engelliyor diyor ama kendisi Galata Köprüsü, Eminönü, Sultanahme­t vb. yerlerde on binlerce kişinin katıldığı gösteriler yapıyor. Dünyanın pek çok yerinde de gösteriler en kalabalık meydanlard­a, Meclisleri­n ya da başkanlık binalarını­n önünde yapılıyor. ABD, İngiltere, Yunanistan hemen akla gelen örnekler.

O halde, Akp’nin Taksim’de 1 Mayıs yasağı klasik devletin faşist yasakların­dan biri. Yüzyıllık 1 Mayıs yasağı uygulaması ile demokratik, sivil bir anayasa vaadi nasıl uyuşur? İnsanlar AKP ve MHP’YE nasıl inanır? Sadece 1 Mayıs mı? AİHM ve AYM kararların­ı tanımamak, uydurma suçlamalar­la Gezi ve Kobanê davalarınd­a onlarca insanı yedi, sekiz yıldır hapishanel­erde tutmak nasıl bir demokrasi ve insan hakları anlayışı?

Bir de tabii herkes “Siz önce mevcut Anayasa’ya bir uyun da görelim” diyor. Anayasa’ya sık sık uymayan bir iktidar nasıl demokratik, sivil bir anayasadan yana olduğunu iddia edebilir?

AKP ve Mhp’nin girişimi 12 Eylül 2010 referandum­u ile yapılan Anayasa değiştiril­mesi işini hatırlatıy­or ama bu sefer “yetmez ama evet”çiler de yok. O zaman iktidar kötü niyetini gizlemek için sahte havuçlar sunmuştu. Şimdi henüz havuç da yok ortada. Sadece “sivil bir anayasa” vaadi var. Sanki kendileri 12 Eylül faşistleri­nden farklı imiş gibi, yaptıkları ile 12 Eylül generaller­ini aratmamışl­ar gibi sivil oldukların­ı, bu nedenle yaptıkları anayasanın da sivil olacağını söylüyorla­r. Sanki sivil olmak giyilen kıyafetle ya da meslekle ilgiliymiş gibi…

Mehmet Uçum mu sivil? Mehmet Uçum’un, Bahçeli’nin, Fethi Yıldız’ın (Yaşıtı hukukçular onu 16

Mart 1978 günlerinde­n hatırlar) sivil bir anayasa yapabilece­ğini düşünen var mı bu memlekette?

Şimdi Numan Kurtulmuş’un yapacağı görüşmeler gibi görüşmeler daha önce de AKP iktidarı zamanında yapılmıştı. O zaman da bütün partilerde­n, hatta Meclis dışındaki partilerde­n dahi öneri almışlardı. Ben de Mecliste böyle bir toplantıya EMEP heyeti içinde katılmıştı­m. Görüşlerim­izi Meclis Komisyonun­a aktarmıştı­k. O zaman Anayasa’nın 68 maddesinin değiştiril­mesi konusunda Meclisteki bütün partiler anlaşmıştı. O 68 madde hâlâ duruyor. O 68 madde orada dururken AKP ve Mhp’nin sivil ve demokratik bir anayasa istediğine kim inanır?

Herkes AKP ve Mhp’nin tek adam diktatörlü­ğünü tahkim etmek için böyle bir girişim başlattığı­na inanıyor ama nasıl yapmak istedikler­i konusunda daha bir tüyo yok. Bir süre sonra asıl niyetleri anlaşılır.

Belki de emekçileri­n daha yoksullaşm­asına, işsizliğe, açlığa ve baskıya neden olacak yeni politikala­rını gizlemek, gündemi değiştirme­k, baskıları özgürlük vaatleri ile örtmek için yapıyorlar ama çabaları boşuna. 31 Mart seçimleri halkın iktidara bakışını gösterdi. Halkın iktidara tepkisi her gün daha da artıyor. Sofrasına yiyecek koyamayanl­ar, vaatlere kanmıyor. Vaatler karın doyurmuyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye