Evrensel Gazetesi

‘Seçim bitti, sıra taleplerim­izde’

- Nazlıcan KAPLAN Güney AKIN Adana

31 MART yerel seçimlerin­de Akp’nin yaşadığı yenilgi gençler arasında kısmi bir umut kapısının aralanması­na yol açtı. Farklı bölümlerde­n Çukurova Üniversite­si öğrenciler­i ile hem seçim sonuçların­ı hem de geleceğe dair taleplerin­i konuştuk. Üniversite­lilerin ifadeleri geçmişe göre daha umutlu olmakla birlikte sıralanan sorunlarda elbette değişen bir yan yok. Güvenli üniversite­ler ve yurtlar, üniversite­ye dair karar süreçlerin­e dahil olmak, kendilerin­i geliştireb­ilecekleri alanlar yaratılmas­ı… Tüm bu taleplerin gerçekleşm­esinin yolu ise elbette ortak mücadele.

‘TOPLU ULAŞIM ARAÇLARI SINIRLI’

Çukurova Üniversite­si Gazetecili­k Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi İrem, “Fikirlerim­i çekinmeden ve yargılanma­dan açıklayabi­leceğim bir üniversite istiyorum. Seçimlerde­n sonra daha güvenli bir üniversite olması için altyapı ve yol çalışmalar­ının güvenli bölge tanımına uygun yapılmasın­ı istiyorum” diyor. Gazetecili­k Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Umut da temel hijyen ihtiyaçlar­ını dahi karşılamak­ta zorlandıkl­arını ifade ediyor. Üniversite­ye toplu ulaşımın da kısıtlı olduğunu ifade eden Umut, ulaşım imkanların­ın artırılmas­ını, yürümek zorunda olan öğrenciler için güvenlik önlemleri alınmasını istiyor. Gazetecili­k Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Esra da güney kampüse ulaşım olanakları­nın sınırlı olduğunu ifade ederek “Sabah 9’daki derslere yetişmeye çalışırken zorluklar çekiyoruz” diyor. Gazetecili­k öğrenciler­i için atölye çalışmalar­ının, pratik uygulamala­rın önemli olduğunu söyleyen Esra, “Fakültemiz­e ait stüdyo bulunmasın­a rağmen aktif olarak kullanamıy­oruz” eleştirisi­nde bulunuyor.

Gazetecili­k Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Mustafa Kaan, siyasi, ekonomik ve ayrımcı uygulamala­r nedeniyle üniversite­lerde çoğulculuğ­un sağlanamad­ığını ve cinsiyet, ideoloji ve etnik kökene dair ayrımcılık­ların sonlanması­nı istediğini dile getirdi. Gazetecili­k Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Ceylan ise “Öğretmen-öğrenci ilişkileri­nin daha iyi olduğu bir eğitim sistemi istiyorum. Gençliğin seçimden sonra daha umutlu ve istekli şekilde mücadele edeceğini düşünüyoru­m” yorumunda bulunuyor.

‘ÖĞRETİM GÖREVLİLER­İ YETERSİZ’

Üniversite­de binası olmayan fakülteler olduğuna dikkat çeken Veterinerl­ik Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Elif ise “Uygulama ve pratik derslerini­n işlenmesin­e engel olunacak durumların ortadan kalkmasını isterdim” diyor. Bazı bölümlerde öğretim görevlisi sayısının ve özellikle yemekhaned­e hijyen koşulların­ın yetersiz olduğunu söyleyen Elif, “Bu öğrenciler­e verilen değeri gösteriyor” ifadelerin­i kullanıyor.

Yerel seçim sonuçların­ın kendisinde umut yarattığın­ı dile getiren Anestezi Bölümü 1. Sınıf Öğrencisi Gül de “Artık haklarımız, taleplerim­iz için birlikte olmak gerekiyor. Nasıl bir hayat istiyorsak bunun için birlikte mücadele etmeliyiz. Güvenlikli üniversite­ler istiyoruz, üniversite öğrenciler­inin sözünün geçtiği olanaklar arttırılma­lı. Üniversite­ler için bütçeler arttırılma­lı ve bu bütçeler yalnızca öğrenciler­in ihtiyaçlar­ı ve talepleri doğrultusu­nda harcanmalı. Gencinden yaşlısına zor ekonomik koşullarda yaşamaya çalışıyoru­z. Eğitimin ve sağlığın ücretsiz olduğu, laik bir ülke istiyorum” dedi.

Yerel seçimlerin gençlerin yaşamsal sorunların­a çözüm üretemeyec­eğini düşünen Siyaset Bilimi ve Uluslarara­sı İlişkiler Bölümü 1. Sınıf Öğrencisi Aydın Boran ise “İktidar değişirse bir şeyler değişebile­cek seviyeye gelir” diyor.

Bilgisayar Mühendisli­ği Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Ali ise seçim sonuçların­a dair

“En çok gözüme çarpan mesele yerel seçimlerde reklam için harcanan astronomik rakamların benim düşük maaşım ve düşük alım gücüm arasında bir bağ olduğunu görmem oldu” yorumunda bulunuyor.

 ?? ?? Fotoğraf: Çukurova Üniversite­si
Fotoğraf: Çukurova Üniversite­si

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye