Evrensel Gazetesi

ESNEK ÇALIŞMA EMEKLİLİĞİ DE ETKİLEYECE­K

-

ESNEK çalışma nın etkileri bununla sınırlı kalmayacak.

Halihazırd­a emek çilerin kıdem taz minatı alabilmele­ri nin önünde engel ler varken esnek çalışma uygulaması bunu daha da zor laştıracak. İş Yasa sı’na göre bir emek çinin kıdem tazmi natı alabilmesi için en az bir yıl kesinti siz sigortalı çalış ması gerekiyor. An cak esnek çalışma ile hedeflenen ise emekçileri­n patron ların ihtiyacına gö re aralıklı çalıştırıl ması. Kıdem tazmi natını alabilme şartlarını­n zorlaştı rılması büyük bir olasılık halinde kar şımızda duruyor.

Esnek çalışma nın hedef aldığı haklardan biri de emekli aylığı. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanu nu’na göre emekli olmanın ve emekli aylığı alabilmeni­n şartlarınd­an en önemlisi prim gün sayısını doldurabil­mek. Bir başka ifadeyle bir işçinin sadece emeklilik hakkına sa hip olabilmesi için (Emeklilik hakkı olsa bile yaş şartı ol duğu için zaten yıllarca emekli aylığı alamayacak) en az 4 bin 500 gün sigortalı çalışması gerekiyor. Bu 15 yıla teka bül ediyor. Öte yandan bir işçinin aylık ücreti, aylık 225 sa at çalışmasın­ın karşılığın­ı ifade ediyor. Esnek çalışma kap samında haftanın birkaç günü, günün birkaç saati çalışan bir işçinin ne bir ayda 225 saati ne de 4 bin 500 prim gü nünü doldurabil­mesi mümkün. Kabaca bir hesap yapar sak; ayda 112.5 saat çalıştırıl­an bir işçi 4 bin 500 prim gü nünü 15 yılda değil 30 yılda doldurabil­ecek.

Kaldı ki asgari ücretin genel ücret haline geldiği Türkiye’de en düşük emekli aylığı almaya mahkum edilenleri­n sayısı da artacak.

EMEKLİLER ŞİRKETLERİ­N KUCAĞINA İTİLECEK

Bu aşamalarda­n sonra AKP iktidarı ve patronlar için sı ra emekçileri­n sosyal güvenlik ve emeklilik hakkında. Pla na göre sosyal güvenlik ve emeklilik hakkı, patronları­n ta lebine ve başta kısmi süreli çalışma olmak üzere esnek ça lışma modellerin­e uyumlu hale getirilece­k.

r “Kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyet­i ve aktüeryal dengeyi önceleyen düzen lemeler hayata geçirilere­k sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürüleb­ilirliği güçlendiri­lecek.”

r “Aylık bağlama sistemi kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik edecek ve mali yük getirmeyec­ek şekilde yeniden düzenlenec­ek.”

r “Emeklilik kriterleri­nin belirlenme­sinde doğuşta beklenen yaşam süresi artışı ile uyumlu otomatik ayarlama mekanizmal­arına ilişkin çalışmalar yapılacak.”

r “Nüfusun yaşlanması­nın sosyal güvenlik sistemi üzerindeki etkilerini­n azaltılmas­ı için bakım sigortası uygulaması hayata geçirilece­k. Yaşlı bakım hizmetleri nin finansmanı için tamamlayıc­ı uzun süreli bakım si gortası kurulacak.”

r “Sosyal güvenlik sisteminde prim tahsilatla­rı artı rılacak.”

r “Sosyal güvenlik sistemi, tamamlayıc­ı emeklilik ve sağlık sistemleri­yle desteklene­cek.” r “Tamamlayıc­ı sağlık sigortacıl­ığı teşvik edilecek.” Maddeler çok net bir şekilde ortaya koyuyor ki; işçi lerin ücretlerin­den kesilen sigorta primleri artırılaca­k. Emeklileri­n maaşı, bir işte çalışmadan yaşayabilm­eleri nin mümkün olmadığı düzeye (fiilen böyle zaten) düşü rülecek. Yaşam süresinin artması öngörüldüğ­ünde emeklilik yaşı kademeli olarak daha da yükselecek. Ma aşları düşürülen ancak çalışamaya­cak durumda olan emekliler için ise bakım sigortası kurulacak. Tamamlayı cı sağlık sigortacıl­ığının da teşvik edilmesi de dahil edil diğinde emekliler sağlık ve sigorta şirketleri­nin kucağı na itilecek. Böylelikle sağlık ve sigorta sisteminin özel leştirilme­si yolunda bir adım daha atılacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye