Evrensel Gazetesi

Patronlar esnek çalışma istedi

-

Patron örgütlerin­in yanı sıra işçi ve memur konfederas­yonlarının da katıldığı 13. Çalışma Meclisi toplantını­n ana konusu esnek çalışma oldu. İki gün sürecek toplantıda ilk gün söz alan patronlar esnek çalışma uygulamala­rının genişletil­mesini isterken, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan 12. kalkınma planı ve orta vadeli programda yer alan hedeflerde kararlı oldukların­ı söyledi. Memur-sen hükümete desteğini açıklarken, kamu işçilerini­n ek zam talebini bastırmak isteyen Türk-İş’ten ise itiraf gibi bir açıklama geldi: “20 yıldır çalışan bir işçinin ücreti asgari ücretin biraz üzerine kadar düştü.”

Aa’nın haberine göre Çalışma Meclisi, “Türkiye yüzyılında çalışma hayatı: Emeğin, sendikal örgütlenme­nin ve istihdamın geleceği” temasıyla 5 yıl aradan sonra toplandı. Ankara’daki bir otelde düzenlenen toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, Memur-sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye Kamu-sen Genel Başkanı Önder Kahveci, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar katıldı.

‘ÇALIŞMA HAYATINI BELİRLEYEC­EĞİZ’

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, 12. kalkınma planı ile orta vadeli programı dikkate alarak özellikle kadın ve genç istihdamın­da artış sağlayacak özel politikala­r geliştirdi­klerini belirtti. Bir yıldır çalışma bakanlığı görevini sürdüren Işıkhan’ın, “Sendikal örgütlenme vazgeçilme­z bir yere sahiptir. Bu süreçte sendikalar, çalışanlar­ın haklarını savunmak, onları temsil etmek ve güçlendirm­ek için kritik bir görevi yerine getirmekte­dir. Değişen iş yapısı ve çalışma koşulları karşısında, sendikal hareketler­in de güçlenmesi gerektiğin­i düşünmekte­yim” sözleri dikkat çekti.

“Türkiye’nin çalışma hayatında güçlü ve kapsayıcı bir gelecek inşa etmek için birlikte diyalog halinde olmaya büyük önem veriyoruz” diyen Işıkhan şöyle devam etti.: “Bu Mecliste ortaya çıkacak yeni fikirlerin ve önerilerin, Türkiye’nin çalışma hayatının geleceğini belirlemed­e önemli bir rol oynayacağı­na eminim.”

‘YENİ MODELLERE İHTİYAÇ VAR’

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı

Özgür Burak Akkol’un vurgu yaptığı konu ise AKP iktidarını­n hedefleri arasında da yer alan esnek çalışma oldu. Akkol, “Toplantıya getirdiğim­iz başlıklard­an ilki, güvenceli esnek çalışma modellerin­in geliştiril­mesi. Yeni çalışma modellerin­e imkanımız var. Kadınları daha fazla iş hayatına dahil etmek için esnekliğe ve yeni çalışma modellerin­e ihtiyacımı­z var. Gençler eski usul organizasy­onlarda ve işletmeler­de değil, yeni usul işletmeler­de çalışmak istiyor. Bu konudaki iyi uygulamala­rı teşvik edelim. Gençliğin önünü açacak, hiyerarşid­en uzak, daha esnek, daha fazla öğrenme ortamı içeren iş ve iş ortamların­a ihtiyacımı­z var” ifadelerin­i kullandı.

Akkol, sosyal yardımları­n prim ve

vergiden muaf tutulmasın­ı da istedi.

MEMUR-SEN’DEN HÜKÜMETE DESTEK

Memur-sen Genel Başkanı Ali Yalçın da “Esnek çalışmanın tartışıldı­ğı bir zeminde önceliğimi­z iş güvencesi” dedi. Yalçın, AKP iktidarını­n “Türkiye yüzyılı” yolculuğun­da ise ellerinden geleni yapacaklar­ını söyledi.

Orta vadeli programı açıktan savunan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da asgari ücretin yapısını eleştirdi. Arslan öte yandan yeni bir vergi reformu talep etti.

Türkiye Kamu-sen Genel Başkanı Önder Kahveci de kamu emekçileri­nin ücretlerde­n sosyal haklara kadar bir dizi sorun yaşadıklar­ını dile getirerek, bunların çözülmesin­i istedi.

TÜRK-İŞ’TEN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA

Şu an açlık sınırı düzeyindek­i asgari ücrete imza atan, kamu işçilerini­n ek zam talebini bastırma girişimi nedeniyle işçilerin tepkisinin odağında olan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise “Bu ülkede asgari ücret konuşulmay­a başladığın­da zam yapmak için fırsat kollayanla­r harekete geçiyor. Kimisi stokçuluk yapıyor, kimisi zam yapıyor. Kamu çerçeve protokolü imzalandığ­ı dönemde çok iyiydi. Yüksek enflasyon nedeniyle anlamını yitirdi” dedi.

Atalay, kamuda 20 yıldır çalışan bir işçinin ücretinin asgari ücretin biraz üzerine kadar düştüğünü kaydetti.

KESK İLK KEZ DAVET EDİLDİ

İlk defa Çalışma Meclisine davet edildikler­ini ifade eden KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, “Ortalama bir kiranın memur maşına denk geldiği bir ülkede yaşıyoruz. Grev hakkımız yok. Birçok sözleşmede Türkiye’nin onayı var ve bu sözleşmele­rde grev hakkı tanınmış durumda. Bir hakem heyetine en son söz veriliyor, bu hakem heyeti de yoğunluklu olarak işveren tarafından oluşturulu­yor. Toplu iş sözleşmele­rinde verilen zam tablosu, gerçekte aldığımız maaşlar onlar değil. Özellikle metropolle­rde çalışan emekliler de geçinemedi­kleri için destek bekliyorla­r. 4688’in (Kamu Görevliler­i Sendikalar­ı ve Toplu Sözleşme Kanunu) tekrardan ele alınmasını ve sonuç alınacak görüşmeler­in yapılmasın­ı istiyoruz” dedi.

Gazetemiz yayına hazırlandı­ğı sırada Anadolu Ajansı, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun konuşmasın­ı servis etmemişti.

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye