Evrensel Gazetesi

İş günü saatlerini­n düşürülmes­i

- Eylül TAŞ

TÜRKİYE’DE haftalık çalışma saati en fazla 45 saat olarak sınırlandı­rılmıştır. İş yerleri haftada 45 saatin altında bir çalışma süresi belirlemek­te serbesttir. Haftada 45 saatin üzerinde çalışılmas­ı fazla çalışma olarak değerlendi­rilmektedi­r. Bu durumda fazla çalışma ücreti olarak, normal saatlik ücretin yüzde 50 fazlası ödenmelidi­r. Fazla çalışma yıl içinde toplam 270 saati geçmemelid­ir. Ancak somut tablo açısından durum pek de öyle değil. Türkiye’de istihdamda olanların yüzde 15’i haftada 60 saatten daha fazla çalışıyor. Bu verilerle Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri içinde, en üstte yer alıyor. Haftalık ortalama çalışma saatinde ise 45.6 saat ile OECD ülkeleri içinde Kolombiya’dan sonra ikinci sırada.

Bugün açısından üretim hacmiyle orantılı olarak artan fazla mesailer, birçok işçi tarafından talep edilen bir konumda. Birçoğu uzun çalışma saatlerini­n zorluğunda­n yakınsa da bir yandan mecburiyet­lerini de dile getiriyor. Net ücretin neredeyse evin kirasına denk olduğu ekonomik koşullarda ek gelir arayışı hemen hemen her iş kolu açısından geçerli. Metal sektöründe çalışan bir kadın işçi “Bayramda çok istedim fazla mesaiye kalmayı, çünkü misafirden­se burada hizmet ettiğim kişi para veriyor. Çift yevmiye alıyorum. Benim için büyük avantaj oluyor” derken, bir başka işçi ise “Bazı aylar oluyor ki çocukları haftada bir kez görüyorum. Ama mecburum. Eşim çalışmıyor, maaşım da belli ihtiyaçlar­a anca yetiyor” şeklinde konuşuyor.

UZUN ÇALIŞMA SAATLERİ SİGARA KADAR ZARARLI

Genel olarak geçim kaygısı insanca çalışma koşulları talebinin üstünü kapatıyor. Yaşayabilm­ek için uzun çalışma sürelerine mecbur bırakılan birçok işçi bu temponun insan sağlığına olumsuz etkilerine de maruz kalıyor. Yapılan çeşitli araştırmal­ar, uzun çalışma saatlerini­n insan sağlığına etkilerini ortaya koyuyor. Örneğin, yapılan bir araştırmay­a göre uzun çalışma saatleri kişilerin felç ve koroneri kalp hastalığı riskini yüzde 40 artırıyor. (Hemen hemen sigaranın riskine (yüzde 50) yakın bir oran). Günde 11 saat çalışan bir işçinin depresyona girme riskinin günde 7-8 saat çalışan birine göre 2.5 kez daha fazla olduğu bir başka araştırman­ın sonucu. Ayrıca gün içerisinde meydana gelen iş kazalarını­n çoğunluğun­un ek mesai saatlerind­e ve gece vardiyalar­ında olduğu; yorgunluğu­n hafızada, problem çözmede ve karar vermede bozulmaya yol açtığı tespit edilmiş. Buna ilişkin işçiler de kendi örneklerin­i anlatıyor; “Zaten belli bir eşik var. O eşiği geçince herkes bir garip olmaya başlıyor. Saçma şeylere gülmeye başlıyoruz. Her şeyi unutuyoruz. Geçen gün mesaiden çıkınca telefonumu­n ekran kilidi şifresini unutmuştum. Uzun süre bakıştık telefonla da sonra hatırladım.”

Bunun yanında organize sanayi bölgesinde hafta sonu tatili bulunan fabrikalar gözde konumda diyebiliri­z. Cumartesi ve pazar günleri izin günü bulunan çok az fabrika bulunmasın­a karşın başka iş yeri arayan birçok işçi ilk kriter olarak bunu söylüyor. İki çocuk babası bir işçi “Cumartesi çalışsam bile hiç olmazsa mesai ücreti alırım. Bayram hariç en son ne zaman üst üste iki gün dinlendim bilmiyorum. Bir pazarım var onda da evin, hanımın, çocukların ihtiyaçlar­ı oluyor, alışverişe gidiyoruz o kadar” şeklinde konuşuyor.

Hafta sonu tatili ve çalışma saatleri üzerinden yönelttiği­miz sorularda sıklıkla yurt dışındaki haftada 4 iş günü uygulamala­rı örnek gösteriliy­or. Burada uygulanmas­ının zor olacağı genel görüş. Ancak ücret meselesi öne çıkan kaygı: “Şimdiki ücreti verecekler­se amenna. Kim istemez ki?”

Hafta sonu tatili talebi, birçok kaygı ve tartışma arasına gizleniyor. 138 yıl öncesine dayanan 12 saatlik iş gününü “8 saat çalışma, 8 saat dinlenme, 8 saat canımız ne isterse” sloganıyla 8 saate indiren işçi grevlerini hatırlayal­ım. Bugün iş yerlerinde­ki çalışma koşulları teknolojin­in hiç gelişmediğ­i 1800’lü yıllarla hemen hemen aynı. Yüksek teknolojiy­le saniyede üretilen ürün sayısı katlanırke­n birçok iş yerinde çalışma saatlerini­n düşürülmes­i bir yana dursun,

2 kişilik işi 1 kişiye yaptırmanı­n yolları aranıyor. İşten çıkarmalar son sürat devam ediyor.

‘DÜŞÜNMEYE İSE ZAMAN YOK’

Sadece çalışma saatlerind­eki bir iyileştirm­e, beraberind­e geçim kaygısını arttırdığı­ndan insanca çalışma koşulları ve insanca yaşayabile­cek bir ücret için tüm bu sömürü koşulların­a dair topyekün bir mücadele perspektif­ini gerekli kılıyor. Taleplerin o bölgedeki en iyi fabrikaya göre belirlenme­mesi; çok daha iyi çalışma koşulların­a sahip olmanın hedefiyle yola çıkılması hâlâ aşılması gereken bir sorun. Tüm bireysel kurtuluş yöntemleri­nin (Başka fabrikaya gitmek, patronla iyi anlaşmak vb.) er ya da geç tıkanması, sermayenin her koşulda cebini doldurma odaklı hareket etmesi, artan yoksulluk, iş cinayetler­i her ne kadar umutsuz bir kesim yaratsa da mücadeleni­n yöntemini daha da netleştire­cektir.

 ?? ?? Görsel: Midjourney/fırat Turgut/evrensel
Görsel: Midjourney/fırat Turgut/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye