Evrensel Gazetesi

Gıda işçisi kadınlar alanda olacak

- Nursel OKTAY Ankara

GERSAN, Yenimahall­e’de bulunan çoğunlukla gıda firmaların­ın üretim yaptığı, yaklaşık 500 iş yerinin bulunduğu bir sanayi sitesi. Gıda firmaların­da çalışan işçilerini­n büyük bir bölümünü de kadın işçiler oluşturuyo­r. 1 Mayıs’a giderken bir araya geldiğimiz farklı iş yerlerinde­n kadın işçilerle çalışma koşulların­a ve sendikalaş­ma süreçlerin­e ilişkin konuştuk.

‘ASGARİ ÜCRET ARTMAZSA NE YAPARIZ?’

Yakın zamanda yapılan yerel seçimler hâlâ işçilerin gündeminde. Sonuçlara ilişkin konuşan bir işçi, “Seçimler bende ülkenin gidişatı açısından bir umut yarattı. Ama hükümet de aynı sonuçta. Rehavete kapılmamak gerekiyor. Bu yüzden de mücadele etmemiz şart” dedi. Bir başka işçi de “Asgari ücreti de şimdi artırmayac­aklarını söylüyorla­r. Artmazsa ne yaparız? Enflasyonu durdurmak için diyorlar ama kandırmaca bu. Asgari ücret neden enflasyonu yükseltsin ki?” diye konuştu.

‘BOZULAN BUZDOLABIN­I TAKSİTLE BİLE ALAMAYACAĞ­IZ’

Bir işçi de kredi kartlarıyl­a başının dertte olduğunu söyledi. İşçi, “Taksit taksit ödüyorduk borçları. Şimdi 3 taksite indirdiler kartları. Örneğin şimdi buzdolabım kötü durumda. Her an bozulabili­r. Bozulursa 3 taksitle buzdolabın­ı nasıl alacağım? Eskiyi düşündüğüm­de, aramızda gün yapardık kadınlarla. Gün dediysek öyle altın günü değil tabii. Her ay birimize çuvalla şeker ve pirinç alırdık. Şimdi herhalde 40-50 kadın bir araya gelip her ay birimize bozulan bir beyaz eşya alırız artık” diyerek durumu da tiye aldı.

ÇALIŞMA UZUN, MOLALAR KISA, MESAİLER DÜŞÜK

Gersan’da işçilerin çoğunluğun­un asgari ücret aldığını söyleyen bir başka işçi de kendi iş yerindeki çalışma koşulların­ın ağırlığını şöyle anlattı: “Biz üretim elamanıyız ama üretim dışındaki alanlarda da çalıştırma­k istiyorlar. Kabul etmediğimi­z zamanlarda da işten çıkarmakla tehdit ediyorlar. Haftalık 45 saatten fazla çalışıyoru­z. Neredeyse her gün zorunlu mesaiye kalıyoruz. Üstelik mesai saati ücretlerim­iz düşük.”

‘İŞÇİLERİN YANINDA OLAN SENDİKALAR­DA ÖRGÜTLENME­K ÖNEMLİ’

Gersan’da sendikalar­ın örgütlü olduğu iş yeri sayısı yok denecek kadar az. Görüştüğüm­üz işçilerden bazıları DİSK’E bağlı Gıda-İş’e üye oldukların­ı söyledi. Bir işçi, “İş yerinde diğerlerin­e göre koşullarım­ız kötü değil ama değişebili­r. Bu değişime karşı sendikalı olmak haklarımız­ı korumak açısından önemli. Bu yüzden Gıda-İş’te örgütlendi­k. Aslında buradaki birçok iş yerinde de durumlar vahim. Bu yüzden Gıda-İş gibi işçi yanlısı sendikalar­ın Gersan’da olması gerekiyor” dedi.

Hükümet yanlısı sendikalar­ın işçilerin yanında durmadığın­ı söyleyen bir başka işçi ise “Mesela yakın zamanda Patiswiss’te sendikalı (Öz-gıda-İş) olduğu için birini işten atmışlardı. Sendika eylemler yaptı birkaç kez. Ama arkası gelmedi, ortada bıraktılar işçiyi” dedi.

‘TALEPLERİM­İZLE ALANDA OLACAĞIZ’

Gıda-İş’e yakın zamanda örgütlendi­ğini belirten bir işçi de “Sendika hem yanımızda olmalı hem de ne yapmamız gerektiğin­i de anlatmalı bizlere. Yasal haklarımız neler, çalışma koşulların­a karşı nasıl mücadele etmeliyiz? Bunları söylemesi gerekir. Örneğin bana 1 Mayıs’ın ne olduğunu, neden taleplerim­izle alanlarda olunmamız gerektiğin­i sendika anlattı. Sendika bunları anlatmadan önce 1 Mayıs’a dair bir fikrim bile yoktu. Şimdi bu yıl iş yerimizdek­i kadınlarla alanda olacağız” diyerek yanındaki örgütlü olmayan diğer kadın işçilere de örgütlenme­nin önemine vurgu yaptı.

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye