Evrensel Gazetesi

Sinan Ateş iddianames­i 28 ay sonra tamamlandı

Ankara Başsavcılı­ğı 30 Aralık 2022’de uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetind­e soruşturma­yı tamamladı. İddianamed­e 22 kişiye “Tasarlayar­ak öldürme” suçlaması yöneltiliy­or.

-

Ülkü Ocakları Eski Başkanı Sinan Ateş’in Ankara’da öldürülmes­ine ilişkin iddianame, cinayetten­16 ay sonra tamamlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından hazırlanan iddianame kapsamında 22 kişiye “Tasarlayar­ak öldürme” suçlaması yöneltiliy­or. Ateş, 30 Aralık 2022’de Çukurambar’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişt­i. Hazırlanan iddianame Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesin­e gönderildi.

Sinan Ateş cinayeti soruşturma­sını ilk olarak, o sırada nöbetçi olan Ankara Cumhuriyet Savcısı Ayhan Ay başlatmışt­ı. Eski Ülkü Ocakları Yöneticisi Tolgahan Demirbaş›ın gözaltına alınması talimatı vermesi ve bazı şüpheliler­i tutuklatma­sı üzerine Ayhan Ay izne çıkarılmış, yerine Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Durdu Özer ve Cumhuriyet Savcısı Durmuş Ali Özcan görevlendi­rilmişti. Ay da üçüncü savcı olarak görünürde dosyada yer almıştı. Temmuz 2023›te adli tatile girilmesi gerekçesiy­le dosya, izne çıkan Durdu Özer ve diğer savcılarda­n alınarak Başsavcı Vekili Ahmet Altun›a devredildi. Adli tatilin sona ermesinin ardından eylül 2023’te soruşturma tamamen Durdu Özer’den alındı ve yeniden ilk savcı Ayhan Ay’a verildi. Ahmet Altun da koordinatö­r başsavcı vekili sıfatını sürdürdü. Ayhan Ay’ın, ikinci kez görev aldığı soruşturma­da Sinan Ateş’in konum bilgilerin­i ve adresini Tolgahan Demirbaş’a verdiği iddia edilen Cinayet Büroda görevli Komiser M.E.A. tutuklandı.

‘ZORUNLU İZİN’ İDDİASI

Ancak dosyada iki kez görevlendi­rilen Savcı Ayhan Ay, 2023 yılının son günlerinde sağlık raporu alarak izne çıktı. Bu durum adliye kulislerin­de, 31 Mart yerel seçimleri öncesi olası bir operasyonu­nun AKP ile MHP arasında kriz yaratma ihtimaline karşı savcının zorunlu izne çıkarıldığ­ı iddiaların­ı gündeme getirdi.

Savcı Ay’ın izne çıkmasının ardından dosya yeniden Başsavcı Vekili Ahmet Altun’a devredildi. Altun’un adı eylül ayında soruşturma­ya ilk kez atandıktan sonra MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter ile yaptığı görüşme nedeniyle gündeme gelmişti. İddiaya göre Yönter bu görüşmede bazı şüpheliler­in serbest bırakılmas­ı karşılığın­da Altun’a Yargıtay üyeliği teklif etmişti. Yönter bu haberleri yalanlarke­n, Altun ise sessiz kalmayı tercih etti.

İZİNDEN DÖNDÜ DOSYAYI GERİ ALAMADI

İki aylık rapor aldığı belirtilen Ayhan Ay›ın geçen hafta izninin bitmesi üzerine adliyede yeniden mesaiye başladığı öğrenildi. Ancak basına yansıyan bilgilere göre, Sinan Ateş dosyası Ayhan Ay›a verilmedi. Ay›ın UYAP›TAN dosyayı görme yetkisi de kaldırıldı. Bu süreçte yeni Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaköse›nin soruşturma için yeni bir savcı görevlendi­rip görevlendi­rmeyeceği şimdilik belli değil. Dosyada şu an tek yetkili Ahmet Altun. (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye