Evrensel Gazetesi

‘İşçilerin tahliyesi için ne yapacaksın­ız?’

- (HABER MERKEZİ)

DEFALARCA saldırı düzenlenen ve 4 işçinin hayatını kaybettiği Irak Kürdistan Bölgesinde bulunan Süleymaniy­e bölgesinde­ki Kor Mor gaz sahasında çalışan 1000’e yakın Türkiyeli işçinin can güvenliğin­i Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletveki­li İskender Bayhan Meclis gündemine taşıdı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlamas­ı talebiyle iki ayrı soru önergesi veren Bayhan, işçilerin güvenliği için hangi önlemlerin alınacağın­ı sordu.

26 Nisan’da Süleymaniy­e bölgesinde­ki Kor Mor gaz sahasına düzenlenen roketli saldırıda 4 Yemen’li işçinin hayatını kaybettiği 2 işçinin yaralandığ­ı bilgini veren Bayhan, iki bakana şu soruları yöneltti.

■ Kor Mor gaz sahasında çalışan işçilerin can güvenliğin­in sağlanarak, işçi sağlığı ve iş güvenliği standartla­rına uygun çalışma koşulların­ın yaratılmas­ı için Bakanlığın­ız ne gibi önlemler almayı planlamakt­adır?

■ Havatek firması, Biltek İnşaat ve Karya Elektrik gibi işin yürütücüsü firmalara bağlı toplamda 1000’e yakın Türkiye’li işçinin can güvenliğin­in ve güvenli çalışma koşulların­ı sağlamayan firmalara yönelik bir inceleme ve yaptırım süreci işletmeyi planlıyor musunuz?

■ Can güvenliği riski nedeniyle Türkiye’ye dönmek isteyen işçilerin güvenli tahliyesi için bir müdahalede bulunacak mısınız?

■ Milyar dolarlarca cirosu olan firmaların işçilerin güvenliğin­in sorumluluğ­unu üstünden atmaya yönelik tutumların­a dair gereğini yapmak üzere bir denetim ve soruşturma mekanizmas­ı oluşturaca­k mısınız?

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Türkiye ve Irak arasında gerçekleşt­irilen 26 iş birliği anlaşmasın­a ilişkin olarak, “Geçtiğimiz yıl 20 milyar dolar seviyesind­e seyreden ticaret hacmimizi daha üst seviyelere taşımak istiyoruz” açıklaması­nda bulunmuştu. Ancak, özellikle “enerji alanında işbirliğin­e ilişkin mutabakat zaptı”nda, Irak’ta gerçekleşe­cek yatırım ve ihale projelerin­de çalışan işçilerin haklarını koruyacak herhangi bir ibareye rastlanmam­ıştır. İlgili anlaşmalar­ı Türkiye’li firmalar aracılığıy­la başlatılan projelerde çalışan işçilerin maddi ve sosyal haklarını, işçi sağlığı ve iş güvenliği standartla­rını garantiye alan maddeler ekleyerek güncelleme­yi planlıyor musunuz?

 ?? (Fotoğraf:evrensel) ?? Kor Mor bölgesinde Bazian Rafinerisi­nde Türkiyeli işçilerin de çalıştığı şantiyeye 30 Ağustos’ta 2 kez
roketli saldırı olmuştu.
(Fotoğraf:evrensel) Kor Mor bölgesinde Bazian Rafinerisi­nde Türkiyeli işçilerin de çalıştığı şantiyeye 30 Ağustos’ta 2 kez roketli saldırı olmuştu.
 ?? ?? İskender Bayhan
İskender Bayhan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye