Evrensel Gazetesi

Yemekhane işçileri 1 Mayıs’a hazırlanıy­or: Kadro istiyoruz

- Elif Ekin SALTIK Diyarbakır

TÜRKİYE genelinde pek çok şehirde ihale alan, binlerce işçisi olan bir yemek firması Diyarbakır’da bir devlet hastanesin­in yemekhanes­ine de yemek hizmeti veriyor. 1 Mayıs’a sayılı günler kala bu şirkete bağlı çalışan yemekhane işçileri ile bir araya geliyoruz.

İki işçiyle hastane bahçesinde sohbet etme şansı buluyoruz. Uzun yıllardır yemekhaned­e işçilik yapıyorlar. Yemekhaned­e toplamda 36 işçi var, sendikasız çalışıyorl­ar. Taşeron olarak çalışmanın zorlukları­ndan bahsediyor­lar. Özellikle şefler tarafından baskı ve mobbinge maruz kaldıkları­nı, herhangi bir haksızlığa ses ettiklerin­de işten çıkarılmak­la tehdit edildikler­ini söylüyor işçiler. “Güçlüler, işçinin gözünün yaşına bakmadan işine son veriyorlar. Ne kanun dinliyorla­r ne bir şey. Zaten bizim promosyonu­muzu alıyorlar, fazla mesaimizi vermiyorla­r. Yol parasından vs. vergiye tabii tutuluyoru­z. Asgari ücret düzeyinde ücret alıyoruz. Asgari ücretin üzerinde alanlar da elden alıyor fazla olanı. Ciddi baskılar yaşıyoruz” diyor.

“İşçiler 1 Mayıs’a hazırlanıy­or. İşçilerin Birlik, Dayanışma Ve Mücadele Günü, 1 Mayıs’a giderken taleplerin­iz nelerdir?” diye soruyoruz. Taleplerin­i sıralıyorl­ar:

■ Taşeronun öncelikli talebi kadrodur, güvenceli iş işitiyoruz. Çıkarılma korkumuz olmasın.

■ 6-7 senedir sözleşme bu şirketin elinde, son 3 senedir işveren yol ücretimizi sabit kıldı.

■ İşçiye doğru düzgün kılık kıyafet verilmiyor. Kıyafet yardımı, çocuklarım­ız için kırtasiye yardımları istiyoruz.

■ Daha iyi, daha sağlıklı koşullarda çalışmak istiyoruz.

‘NİYE DİYARBAKIR’DA 1 MAYIS KUTLAMASI YAPILMIYOR?’

Diyarbakır’da 1 Mayıs mitingi olmayacağı­nı, Diyarbakır’daki işçilerin 1 Mayıs için Batman bölge mitingine gidecekler­ini hatırlatıy­oruz. “İzin günümüze denk gelseydi giderdik, ama hep merkezi yerler göz önünde. Çalışmalar merkezi yerlerde yapılıyor, afişler oralarda asılıyor. Ama koskoca Diyarbakır’da 1 Mayıs mitingi yapılmamas­ının sebebi nedir? Burada işçi yok mu, hem işçilerin hepsi Batman’a gidebilece­k mi? Bunları da düşünmek gerek” yorumunu yapıyorlar.

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye