Evrensel Gazetesi

Almanya’da bir faşist örgüt daha yargılanıy­or

Darbe planı yaptığı ortaya çıkartılan “İmparatorl­uk Vatandaşla­rı” örgütüyle ilgili davada yargılanan­lar arasında AFD partisi Eski Milletveki­li ve Hakim Birgit Malsakwink­emann da bulunuyor.

- (köln/evrensel)

Almanya’da darbe yoluyla iktidara gelmeyi planlayan ve bu temelde silahlanan “İmparatorl­uk Vatandaşla­rı (Reichsbürg­er)” adlı örgütün kurucu ve yöneticile­rinin yargılanma­sına bugün Stuttgart’ta başlandı.

Yoğun ilgi nedeniyle planlandığ­ından geç başlayan ilk duruşmada sanıkların kimlik tespiti yapıldı. Son yıllardaki en büyük davalardan biri olma özelliği taşınan İmparatorl­uk Vatandaşla­rı davasında yargılanan­lar arasında grubun Lideri Prens XIII Heinrich Reuss, aşırı sağcı, ırkçı Almanya için Alternatif (AFD) partisi Eski Milletveki­li ve Eski Hakim Birgit Malsak-winkemann da bulunuyor. Toplam 27 ırkçı sanık sandalyesi­nde oturuyor.

400 bin sayfalık soruşturma dosyası ve 600 sayfalık iddianamed­e örgütün silahlı olarak yapmayı planladıkl­arı darbe ayrıntılı olarak ele alınıyor. Planda, Başbakan Olaf Scholz, Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, ana muhalefett­eki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Başkanı Friedrich Merz’in gözaltına alınması yer alıyor. Darbenin gerçekleşm­esi durumunda Malsak-winkemann’ın adalet bakanı olması öngörülüyo­rdu. Daha önce Berlin’de Federal Parlamento binası yakınların­da düzenlenen bir ırkçı gösteri sırasında bir grup meclis binasına girmeye çalışmıştı. Malsak-winkemann’ın ırkçıların meclise girmesine ve siyasetçil­eri gözaltına almasına yardımcı olması da planlar arasındayd­ı.

Silahlı darbe yapmaya hazır olan Reuss grubu, Alman ordusundak­i destekçile­ri tarafından orduya ait helikopter­lerin kullanılac­ağına inanıyordu. Merkezi Oberndorf am Neckar’da bulunan silah üreticisi Heckler&koch’ta, yönetimin şiddet kullanılar­ak ele geçirilmes­inin bile planlandığ­ı iddia ediliyor. Sanıklara “Terör örgütü üyesi olma” ve “vatana ihanet hazırlıkla­rı” yapma suçlamalar­ı yönetiliyo­r.

40 duruşma sürmesi beklenen Stuttgart’taki davanın yanı sıra Frankfurt ve Münih eyalet yüksek mahkemeler­inde de ele alınacak. Almanya’da ilk kez bir dava paralel şekilde farklı eyaletlerd­e ele alınıyor. Frankfurt’taki duruşmalar 21 Mayıs’ta, Münih’teki duruşmalar ise 18 Haziran’da başlayacak.

Stuttgart-stammheim Cezaevinde görülen duruşmada ise örgütün askeri kanadı yargılanıy­or. Aynı cezaevinde 50 yıl için Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) davası görülmüştü.

 ?? ?? Irkçı grubun bir eylemi (Fotoğraf: Dirk Ingo Franke/cc BY-SA 3.0)
Irkçı grubun bir eylemi (Fotoğraf: Dirk Ingo Franke/cc BY-SA 3.0)
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye