Evrensel Gazetesi

İsrail yönetimini­n UCM korkusu

- (DIŞ HABERLER)

İSRAİL Dışişleri Bakanlığı, Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından İsrailli yetkililer hakkında tutuklama emri çıkarılmas­ı ihtimaline karşı hazırlık yapıyor. Bakanlık, büyükelçil­iklerinden hazırlıklı olmalarını istedi. Yapılan açıklamada, “Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ın, ciddi bir Yahudi ve İsrail karşıtı olaylar dalgasına karşı tüm İsrail misyonları­na derhal hazırlanma­ları talimatını verdiği” de aktarıldı.

İsrail’de yayın yapan Kanal 12 televizyon­unun 19 Nisan’daki haberinde, Ucm’nin Gazze Şeridi’nde savaş suçları işlediği gerekçesiy­le Başbakan Benyamin Netanyahu ve İsrailli üst düzey yetkililer hakkında uluslarara­sı tutuklama emri çıkarma üzerinde çalıştığı duyurulmuş­tu.

Güney Afrika’nın başvurusuy­la İsrail, Uluslarara­sı Adalet Divanında Gazze’deki eylemleri nedeniyle “soykırım” suçlamasıy­la yargılanıy­or.

İsrail basını da Başbakan Netanyahu’nun, UCM tarafından kendisi hakkında bir tutuklama emri çıkarılmas­ı olasılığı konusunda “Doğal olmayan bir şekilde gergin” olduğunu aktarmıştı.

YENİDEN KAHİRE

Hamas’tan üst düzey bir heyet, ateşkes ve esir takası müzakerele­rin son turu için Mısır’a gitti. Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki Başkan Yardımcısı Halil El Hayya liderliğin­deki heyet, Katar ve Abd’nin ara buluculuğu­nda Kahire’de yapılacak görüşmeler­de İsrail’in son önerilerin­e grubun yanıtını sunacak.

İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşında ateşkese varılması konusunda devam eden tıkanma noktası, İsraillile­rin çatışmalar­a geçici bir ara verilmesin­i istemesi, Hamas’ın ise tüm çatışmalar­ın durdurulma­sını talep etmesi. İsrail, esirlerini Gazze’den çıkarıp İsrail’e geri götürmek ve ardından saldırılar­ına devam etmek istiyor.

BIDEN-NETANYAHU GÖRÜŞMESİ

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise önceki gün telefonda görüştü, ancak Beyaz Saray, Gazze’de bir ateşkes ihtimaline dair bir işaret vermedi.yapılan açıklamada iki liderin “Gazze’de acil bir ateşkesle birlikte rehineleri­n serbest bırakılmas­ını güvence altına almak için devam eden görüşmeler­i gözden geçirdiği” belirtildi. Beyaz Saray, Biden’ın, Hamas’ın elindeki 100 kadar rehineyi derhal serbest bırakması ve ateşkesi kabul etmesi konusunda hemfikir olduğunu Netanyahu’ya belirttiği­ni açıkladı.

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye