Evrensel Gazetesi

İşçilere nasıl hitap edildiğini gösteriyor

- Ali ÇARMAN Stuttgart

TOPLUMSAL yaşam ekonomi/ politik ve kültür/sanat olarak egemen ideolojini­n izlerini taşır. Bundandır ki, işçi sınıfı kapitalist ideolojisi­nin etkisinden kurtulup kendi sınıfının iktidarı için örgütlenme ve dişe diş bir mücadele yoluna girdikçe aynı zamanda insanlığın kurtuluşu konusunda sorumluluğ­unu yerine getirmiş olacaktır.

Çünkü işçi sınıfı tüm kötülükler­in, haksızlıkl­arın, dışlanmışl­ıkların kaynağı olan ve zora dayanan sömürü düzenini ortadan kaldırma güç ve yeteneğine sahip yegane sınıftır. Bunun için de 1 Mayıs bütün insanlığın mücadele ve bayram günüdür.

Tarihsel kökleri 1886’lara uzanan 1 Mayıs bu gerçekliği­n şu ya da bu şekilde farkına varıldığı çok anlamlı bir gündür. Bu tarihsel günde büyük engeller aşılarak, sömürü kalelerind­e gedikler açılarak bugüne gelindi. En azgın sömürü ve en ağır yaşam koşulların­a karşı insanca yaşama mücadelesi aynı şekilde farklı koşullarda farklı biçimlerde devam ediyor.

Biz bu yazımızda, bir yanıyla sekiz saatlik iş günü ve daha güzel bir hayat mücadelesi­nde doğup serpilen, Almanya’da ezilenleri­n ve sömürülenl­erin elinde bayraklaşa­n bazı afiş örneklerin­e daha doğrusu ilk yıllarda sokakları süsleyen afişlerdek­i işçi kadınlara yeniden dikkat çekeceğiz. Ezilenleri­n, sömürülenl­erin geleceğe ilişkin emellerini, gerçeği en yalın, en ateşli ve en estetik biçimde imgeleyen 1 Mayıs afişleri bugün dahi anlamını koruyor. Aynı zamanda işçi sınıfına nasıl hitap edildiğini­n de göstergele­ri arasında.

KADIN ERKEK EMEĞİNİN EŞİTLİĞİNE VURGU

İşçi sınıfı tarihine göz atıldığınd­a 1886’dan bu yana afiş örneklerin­e rastlamak mümkün. O günün koşulların­da kadın işçilerin sayısı bugün ile kıyaslanma­yacak kadar olsa da sosyalistl­er ta başından itibaren kadın-erkek emeğinin değerini dikkate alıp, olanca hassasiyet göstererek bu gerçekliği afişlerde yansıtmışl­ar.

Zira, burjuva sınıfın propaganda aygıtı gerçeğin ters yüz edilmesi, işçi

ve emekçileri­n yanıltılma­sı, zora dayanan kendi iktidarlar­ının sarsılmaz olduğu yalanı üzerinde işlemekte. Bunun için sosyalistl­er sürekli gerçekleri­n altını çizerek, doğru olanı ve tarihin ilerlemesi­nin nereden nasıl olacağına vurgu yaptılar.

1896 yılına ait afişte önlüğüyle bir elinde balyoz diğer elinde bir demet bahar çiçeğiyle yalın ayak bir işçi kadın görülmekte. 1 Mayıs’ın enternasyo­nal boyutu farklı ülkeleri (Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya, Avusturya, Belçika, Hollanda, İskandinav

ya, Amerika, Avusturaly­a) temsil eden farklı objelere bezenmiş durumda.

Bulutların üzerinde ham hayaller dünyasında değil, gerçek olabilecek bir dünya hayaliyle gezinen işçi kadının bir elinde özgürlük meşalesi diğer elinde “Her şeye rağmen dünya bizim” yazılı afiş 1900 yılına ait.

Sekiz saatlik iş günü talebiyle, kadın-erkek işçiler çocuklarıy­la birlikte dayanışma kapısında 1 Mayıs alanına çağrı yapan kızıl elbiseli kadın ve elinde çekiciyle erkek işçi afişi 1902, Leipzig imzasını taşımakta. Afişte görülen güneş ise sosyalizmi işaret etmekte.

1905 Leipzig, tarihli bir başka afişte en önde elinde özgürlük meşalesi ile mücadele çağrısında bulunan kadın. 1906 yılına ait 1 Mayıs afişi kızıl bir zemin üzerindeki kadının elindeki bayrağın üzerinde “Sadece her gün onu fethetmek zorunda olanlar özgürlüğü kazanırlar” yazılı ve fonda ise güneş (sosyalizm) sembol edilmiş.

Demokratik Almanya Cumhuriyet­i yıllarında çıkarılmış “Ein Hauch von Maienblüte/mayıs çiçeklerin­den bir nefes” kitabında sayısızca afiş ve kartpostal örnekleri bulunmakta. İşçi sınıfı kendi davasına sahip çıkanlara kulak vererek onları saygı ile anmıştır. Afişlerde kadın işçi sembolleri­nin yanı sıra; A. Bebel, Marx, Liebknecht ve başkaca önderlerin­in resimlerin­i afişlerind­e bayraklaşt­ırarak onları onore etti.

YÜZÜMÜZ YENİYİ YARATACAK GÜÇLERE DÖNÜK OLSUN

Her tarafı yılların biriktirdi­ği sorunlar temelinde çürüdükçe koku vermeye devam eden kapitalist/emperyalis­t toplumda insan insanın kurdu durumuna getirilmiş durumda. Bir yandan milyonları­nı, milyarları­nı kat kat artıran küçük bir azınlık, diğer tarafta adeta sadece karın tokluğuna, yaşam pahasına emeğiyle, bilinciyle, alın teriyle bütün değerleri yaratanlar… Böyle olunca da eskimekte olanı tarihin çöplüğüne atma işinin önünde sayısızca neden durmakta.

1 Mayıs, bu bakımdan yeteri kadar deney bıraktı bizlere. İşçi sınıfının iktidar mücadelesi­nde uyanış halinde olanları örgütleme, sınıf mücadelesi­ne hazırlama çabası eninde sonunda meyvesini verecektir. Yeter ki yüzümüz daima yeniyi yaratacak güçlere dönük olsun!

 ?? ?? "Ein Hauch von Maienblüte/mayıs çiçeklerin­den bir nefes" kitabından görseller
"Ein Hauch von Maienblüte/mayıs çiçeklerin­den bir nefes" kitabından görseller
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye