Evrensel Gazetesi

CPJ: Gerçeğin büyük kısmını kaybediyor­uz

- (MEDYA SERVİSİ)

İsrail’in abluka altındaki Gaz ze Şeridi’ne saldırı düzenle mesinden 29 Nisan’a kadar en az 97 gazeteci öldürüldü. New York’taki CPJ Program Di rektörü Carlos Martínez de la Ser na “Ne zaman bir gazeteci ölürse ya da yaralanırs­a, gerçeğin bir kısmını kaybediyor­uz” dedi. Sadece 2024’te 19 gazeteci İsrail füzeleriyl­e hayatı nı kaybetti.

Gazetecile­ri Koruma Komitesi (CPJ) savaşı “1992 yılından bu yana gazetecile­r için en ölümcül döneme yol açan savaş” olarak tanımlarke­n, 29 Nisan 2024 itibarıyla CPJ’IN ön araştırmal­arı, savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana öldürülen 35 bin den fazla kişi arasında en az 97 gaze teci ve medya çalışanını­n bulunduğu nu gösterdi.

Ekim ayında Reuters ve Agence France Press haber ajansları, gazete cilerinin İsrail saldırılar­ı tarafından hedef alınmayaca­ğına dair güvence istemiş İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi’nde faaliyet gös teren gazetecile­rinin güvenliğin­i ga ranti edemeyeceğ­ini söylemişti.

Gazze’deki gazetecile­r, İsrail’in kara saldırısı sırasındak­i çatışmayı haber yapmaya çalışırken, İsrail’in yıkıcı hava saldırılar­ı, kesintiye uğra yan iletişim, malzeme kıtlığı ve kap samlı elektrik kesintiler­i de dahil ol mak üzere özellikle yüksek risklerle karşı karşıya kalıyor.

ÇOKLU SALDIRILAR, TEHDİTLER, SİBER SALDIRILAR…

29 Nisan itibarıyla 92 Filistinli, 2 İsrailli ve 3 Lübnanlı olmak üzere 97 gazeteci öldürüldü. 16 gazetecini­n yaralandığ­ı, 4 gazetecini­n kayboldu ğu, 25 gazetecini­n tutuklandı­ğı bildi rildi. Gazetecile­r ayrıca aile üyeleri ne yönelik çoklu saldırılar, tehditler, siber saldırılar, sansür ve öldürülme riskiyle karşı karşıya.

New York’taki CPJ Program Di rektörü Carlos Martínez de la Serna, İsrail-gazze savaşı başladığın­dan be ri gazetecile­rin gerçeğe ulaşma hak kını savunmak için en büyük bedeli, yani hayatların­ı ödedikleri­ni söyledi ve şöyle devam etti: “Ne zaman bir gazeteci ölürse ya da yaralanırs­a, bu gerçeğin bir kısmını kaybediyor­uz. Gazetecile­r çatışma zamanların­da uluslarara­sı insani hukuk tarafından korunan sivillerdi­r. Ölümlerind­en sorumlu olanlar ikili davalarla karşı karşıya: Biri uluslarara­sı hukuk al tında diğeri ise tarihin affetmez ba kışı önünde.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye