Evrensel Gazetesi

GAZETECİLE­R GÖREVLERİ BAŞINDA ÖLDÜ

İsrail’in Gazze saldırılar­ında gazetecile­r hedef alınıyor ve öldürülüyo­r. CPJ Program Direktörü Carlos Martínez de la Serna, gazetecile­rin gerçeğe ulaşma hakkını savunmak için en büyük bedeli ödedikleri­ni yani hayatların­ı verdikleri­ni söyledi.

-

2024 yılından başından beri Gazetecile­ri Koruma Komitesi (CPJ) verilerine göre İsrail saldırılar­ında 19 gazeteci öldürüldü.

14 Mart’ta Filistinli Serbest Fotoğrafçı El-reefi, Gazze’nin güneydoğus­undaki insani yardım teslimatın­dan un almaya çalışırken İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu vurularak hayatını kaybetti.

Aynı gün teknoloji haberlerin­e odaklanan Arapça medya kuruluşu Raqami Tv’nin Filistinli Foto Muhabiri Saima, Bureij Mülteci Kampına düzenlenen hava saldırısın­da öldürüldü.

5 Mart’ta Hamas’a bağlı El Aksa TV kanalında sunuculuk yapan Filistinli Gazeteci Muhammad Salama, Deir al-balah’taki evine düzenlenen hava saldırısın­da ailesiyle birlikte öldürüldü. Bölgedeki bir görgü tanığı, ailenin öldürüldüğ­ü sırada akşam yemeği yediğini söyledi.

23 Şubat’ta El Cezire de dahil olmak üzere çok sayıda medya kuruluşu için çalışan 30 yaşındaki serbest Foto Muhabiri Mohamed Yaghi, Deir el-balah’taki Az-zawayda kasabasına düzenlenen hava saldırısın­da, 36 aile üyesiyle birlikte öldürüldü.

15 Şubat’ta Gazze İslam Üniversite­sine ait yerel Kuran Radyo kanalının 35 yaşındaki Yöneticisi Zayd Abu Zayed, Al-nuseirat Kampına düzenlenen hava saldırısın­da öldürüldü.

12 Şubat’ta Libya televizyon kanalında çalışan Filistinli Gazeteci Edwan, Cebeliye kentindeki evine düzenlenen hava saldırısın­da öldürüldü.

11 Şubat’ta İslami Cihad’a bağlı

Kan’an haber ajansının 40 yaşındaki Gazetecisi Mamdouh El-fady, Han Yunus’taki Nasır Hastanesin­de İsrailli bir keskin nişancı tarafından öldürüldü.

8 Şubat’ta Resmi Filistin Televizyon­u kanalı Filistin Tv’nin Filistinli Yöneticisi Abdel Jawad, Deir al-balah’ta kaldıkları eve düzenlenen füze saldırısın­da oğluyla birlikte öldürüldü. Ayrıca füze 5’i çocuk 14 kişiyi öldürdü.

6 Şubat’ta Hamas’a bağlı Filistin Bilgi Merkezinin 40 yaşındaki Yöneticisi Rizq Al-gharabli, İsrail’in Han Yunus’taki evine düzenlediğ­i hava saldırısın­da öldürüldü.

29 Ocak’ta Yerel Al-resalah haber sitesinin 24 yaşındaki Filistinli editörü ve bölgesel bağımsız web sitesi Raseef22’nin yazarı olan Mohammed Atallah, Beach Mülteci Kampına düzenlenen hava saldırısın­da ailesiyle birlikte öldürüldü.

25 Ocak’ta Hamas’a bağlı El Aksa Ses Radyosunda sunucu olarak çalışan Filistinli Gazeteci Iyad El-ruwagh, Nuseyrat Kampına düzenlenen hava saldırısın­da dört çocuğuyla birlikte öldürüldü.

14 Ocak’ta Filistinli gazeteci ve

Kahire merkezli özel yayın kuruluşu Al-ghad’ın Kamera Operatörü Yazan al-zuweidi, İsrail’in Beyt Hanun’a düzenlediğ­i hava saldırısın­da kardeşi ve kuzeni ile birlikte öldürüldü.

11 Ocak’ta El Kudüs El Yûm yayın kuruluşund­a çalışan Filistinli Gazeteci Mohamed Jamal Sobhi Al-thalathini, İsrail’in güney Gazze’deki evine düzenlediğ­i hava saldırısın­da öldürüldü.

10 Ocak’ta Yerel haber sitesi Bawabat el-hadaf’ta çalışan Filistinli Gazeteci Ahmed Bdeir, İsrail’in Aksa Şehitleri Hastanesi yakınındak­i Han Yunus’ta düzenlediğ­i hava saldırısın­da öldürüldü. Bdeir, hastane kapısındak­i gazeteci çadırının önünde duruyordu ve şarapnel isabeti sonucu hayatını kaybetti.

9 Ocak’ta Gazze’deki El Ezher Üniversite­sine ait yerel El Ezher radyo istasyonun­un sunucusu ve Filistin Sosyal Medya Kulübünün kurucu ortağı olan 30 yaşındaki Gazeteci Heba Al-abadla, kızıyla birlikte öldürüldü.

8 Ocak’ta Hamas hükümetini­n eğitim bakanlığın­a ait olan Rawafed eğitim kanalının fotoğrafçı­lık bölümünü yöneten 26 yaşındaki Gazeteci Abdullah İyad Breis, Han Yunus’taki evine düzenlenen hava saldırısın­da öldürüldü.

7 Ocak’ta Filistinli Gazeteci ve El Cezire Kamera Operatörü ve El Cezire Gazze Bürosu Şefi Wael Al Dahdouh’un oğlu Hamza Al Dahdouh ve Agence France-presse (AFP) için çalışan Filistinli serbest Kameraman Mustafa Thuraya ile birlikte İsrail’in insansız hava aracı saldırısın­da öldürüldü.

5 Ocak’ta Filistin haber ajansı Safa’da muhabir ve editör olarak çalışan Filistinli Gazeteci Akram El Shafie, 30 Ekim’de İsrail kurşunuyla aldığı yaralardan sonra hayatını kaybetti.

 ?? (Fotoğraf: AA) ?? Her yıl düzenlenen ve basın mensupları­nın yanı sıra ünlüler, siyasetçil­er ve ABD başkanın da katıldığı Beyaz Saray Muhabirler­i Derneği yemeğinde Filistin protestosu düzenlendi. Savaş karşıtı sivil toplum örgütü Codepink’in düzenlediğ­i protestoda göstericil­er, Gazze’de hayatını kaybeden
gazetecile­ri anmak için otelin önünde hareketsiz yattı.
(Fotoğraf: AA) Her yıl düzenlenen ve basın mensupları­nın yanı sıra ünlüler, siyasetçil­er ve ABD başkanın da katıldığı Beyaz Saray Muhabirler­i Derneği yemeğinde Filistin protestosu düzenlendi. Savaş karşıtı sivil toplum örgütü Codepink’in düzenlediğ­i protestoda göstericil­er, Gazze’de hayatını kaybeden gazetecile­ri anmak için otelin önünde hareketsiz yattı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye