Evrensel Gazetesi

Zehir soluyoruz

- Özer AKDEMİR İzmir

İ stanbul’da 38 hava kalitesi iz leme istasyonun­un 37’sinden 7 sene boyunca toplanan veri lere göre, hava kirliliği görün mez bir katil gibi İstanbul’u tehdit ediyor. Kanserojen ilan edi len partikül madde (PM2.5) yalnız ca kent merkezleri­nde değil kırsal alanlarda da Dsö’nün önerdiği sı nır değerlerin oldukça üzerinde çık tı. PM2.5 en az tespit edildiği yer lerde dahi 2 kat yüksek bulundu. Uzun dönem veri analizleri­ne daya narak kentin tüm alanlarını­n değer lendirilme­si ile ilk defa yapılan ça lışmanın verilerini İstanbul Üniver sitesi-cerrahpaşa Çevre Mühendis liği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.

Dr. Ülkü Alver Şahin değerlendi­rdi. Şahin, kentin hava kalitesini­n etki leri ve sorunun çözümüne dair öne rilerde bulundu.

İSTANBUL GENELİNDE 7 YILLIK VERİLER DEĞERLENDİ­RİLDİ

Şahin, “Bu çalışmada, saç telinden bile 20 kat ince olan ve solunum siste minin en dip noktaların­a kadar ulaşa bilen, 2.5 mikrometre­den küçük parti küllerin toplamı olan ince partikül maddenin (PM2.5), İstanbul’da ölçüm yapılan tüm noktalarda, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tavsiye edilen yıllık ortalama sınır değerden (5µg/m 3) iki ila beş kat daha fazla olduğu görüldü. Ne var ki erken bebek ölümleri, kalp ve solunum rahatsızlı­kları ve akciğer kanserine bağlı ölümler gibi birçok sağlık sorununun temel nedenlerin den biri olarak gösterilen PM2.5 pa rametresi için halk sağlığını koruma amaçlı ulusal bir sınır değer henüz ta nımlanmış değil” dedi.

EN YÜKSEK ÖLÇÜMLER SULTANGAZİ’DEN

Şahin, çalışmada 10 mikrometre den küçük tüm partikül boyutların­ın toplamını temsil eden PM10 yıllık or talama konsantras­yon değerlerin­in de çoğu ölçüm istasyonun­da, Türkiye ulusal yönetmeliğ­inde tanımlanan yıl lık ortalama limitin (40 µg/m 3) üze rinde olduğuna dikkat çekti. Şahin aynı zamanda Pm10’nun en yüksek konsantras­yonlarının taş ocakları ya kınında bulunan Sultangazi hava kali tesi ölçüm istasyonla­rında ölçüldüğü ne vurgu yaptı. Pm10’nun en yüksek değerler aldığı diğer istasyonla­rın sa nayi ve yerleşimin yoğun ve yakın ol duğu Esenyurt, Başakşehir ve Tuzla istasyonla­rı ile trafiğin yakınında olan Göztepe, Mecidiyekö­y, Kağıthane ve Aksaray istasyonla­r olduğu dikkat çekti. Şahin, “Dünya genelinde tüm şehirlerin hava kalitesind­e gözlenen eğilime uygun olarak, İstanbul’da da ozon harici hava kirleticil­erin ortala ma konsantras­yon değerleri yıldan yı la azalıyor. Ancak yine de çalışma mız, diğer birçok dünya şehrinde ol duğu gibi İstanbul’da da PM2.5, PM10 ve azot dioksitin (NO2) birçok ölçüm noktasında sınır değerlerin çok üstünde bulunduğun­u ortaya koyu yor. Kara yolu trafiğinin yoğunlaştı­ğı alanların, sanayi bölgelerin­in bulun duğu ve özellikle yerleşimle yakın ol duğu alanların ve gemi kaynaklı emis yonlar nedeniyle İstanbul

Boğazı yakınların­ın, önemli birer temel hava kirletici kaynak olduğu tespit edildi” dedi.

ANNE KARNINDAKİ BEBEĞE GEÇİYOR

İnsan sağlığına en zararlı hava kir leticisi olan partikül maddelerin tek bir maddeden meydana gelmediğin­i dile getiren Şahin, “100 nm’nin altın daki partikülle­r kan dolaşım sistemi ne, anne fetüsüne ve beyne ulaşabilir. Partikül madde boyutu küçüldükçe, sınır değerleri tanımlanan kütlesel konsantras­yonlar azalır ancak soluna cak partikül adedi, dolayısı ile yüzey alanı,artış gösterir. İstanbul’da ölçüm yapılan tüm noktalarda, DSÖ tarafın dan tavsiye edilen yıllık ortalama PM2.5 sınır değerinin (5 µg/m 3) iki ile beş katı konsantras­yonlar olduğu nu, sınır değerlerin aşıldığını gözlem ledik. Diğer kirleticil­er söz konusu ol duğunda, kirlilik kaynakları­na yakın lık büyük ölçüde belirleyic­i iken, PM2.5 kirliliğin­den korunmak için şe hir merkezinde­n uzaklaşmak yeterli olmuyor” dedi.

TRAFİK VE DİZEL ARAÇ GERÇEĞİ

Türkiye’de PM2.5 kirliliği ile mü cadele etmenin ilk gerekliliğ­inin yö netmeliği güncelleye­rek bu kirletici için halk sağlığını koruyucu bir üst sı nır belirlemek olduğuna işaret eden Şahin, ayrıca kirliliğin temel kaynak larını tespit etmek ve azaltmak için gerekli önlemleri almanın da önemli olduğunu belirtti. Kara yolu trafiğinin yoğunluğu ve dizel araçların yarattığı kirliliğin önlem alınması gereken un surların başında geldiğini dile getiren Şahin, Avrupa’nın birçok ülkesinde hava kirliliğin­e sebep olduğunun bi lindiği dizel araçların şehir merkezle rine girişinin yasaklandı­ğını, Türki ye’de böyle bir uygulamanı­n henüz olmadığını dile getirdi.

DİZELDEN ELEKTRİĞE GEÇİŞ TEŞVİK EDİLMELİ

Türkiye’de kayıtlı hafif ticari araç ların yakıt tiplerine bakıldığın­da, yüz de 90’ının dizel araçlar olduğunu ak taran Şahin, yapılan bilimsel bir çalış mada azot dioksit kirliliğin­in temel sebebi olarak dizel araçların gösteril diğini belirtti. Şahin, “Bu çalışmalar, trafik kaynaklı kirliliği kısa vadede li mit değerlerin altına çekmek için farklı uygulamala­rın hayata geçiril mesi gerektiğin­i gösteriyor. Öncelikle trafikteki dizel araçların sayısını azaltmak, raylı sistemleri de şehir ge nelinde entegre ve yaygın hale getir mek gerekiyor. Avrupa’da örnekleri olan, tarihi merkezleri araç trafiğine tamamen veya kısmen kapatan alan lar, İstanbul’da da tasarlanma­lı. Özel likle ticari araçlarda, dizelden elekt rikli araçlara doğru bir dönüşümü teşvik etmenin yolları aranmalı” dedi.

KİRLİLİK SÜREKLİ İZLENMELİ VE ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALINMALI

İstanbul’un yoğun nüfusu ve eko nomik anlamda Türkiye’nin lokomo tifi olması dolayısıyl­a hava kirliliği baskısı altında olduğunu söyleyen Şa hin, “Ülke ticaretini­n yarısından faz lası İstanbul’da yapılıyor ve ürünleri nin dörtte birinden fazlası bu kentte üretiliyor. Tekstil, metal, kimya gibi birçok kirletici sektör, İstanbul ve ci varında üretim yapıyor. Kocaeli, Di lovası, Bursa ve Çorlu sanayi dolayı sıyla önemli kirlilik kaynakları­nın ol duğu yakın alanlar olarak öne çıkı yor. Şehir içi alanlarda faaliyet göste ren ve önemli bir kirlilik kaynağı olan sanayi tesislerin­e, etki alanları olan çevrelerin­de, hava kirliliğin­i sü rekli izleme ve önleyici tedbirler al ma zorunluluğ­u getirilmes­i gereki yor” ifadelerin­i kullandı.

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA
 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye