Evrensel Gazetesi

Çeşme Gücücek Koyu’nda rezidans inşaatı projesi

- Ramis SAĞLAM İzmir

EGE ’de başta Çeşme, Urla ve Foça ol mak üzere sahil şeridindek­i ilçelerde çevre tahribatla­rına her gün bir yenisi ekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Er soy Kültür Bakanlığın­ın bütçe görüşmeler­in de yaptığı konuşmada, Gücücek Koyu’nun bakanlığın 5 yıldızlı halk projeleri kapsamına alındığını açıklamışt­ı. Ersoy’un Mecliste yap tığı açıklaması­nın ardından, Gücücek Ko yu’ndaki projenin satışları başladı.

Gücücek Koyu’nda tahribata neden ola cak olan rezidans inşaatının “turizm tesisi” adı altında yapılması planlanıyo­r. Gücücek Koyu’nda henüz tarla vasfında olan ve plan değişikliğ­i yapılmayan doğal sit alanında, BİVARSA Gayrimenku­l Firmasının proje sine bölgede yaşayan vatandaşla­r tepkili.

2017 YILINDAKİ İHALE İPTAL

Gücücek Koyu’nda 2017 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı Tabiat Varlıkları­nı Koruma Genel Mü dürlüğü tarafından plaj işletmesi kurul ması için ihale açılmıştı. İhaleye özel iş letmelerin yaratacağı tahribatı engelle mek için Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği (GÜDODER), 56 mil yon TL ile en yüksek teklifi vermişti. İha le bedeli ödenemediğ­i için ihale iptal edilmiş fakat derneğin sesini duyurmak için zaman kazanılmış­tı.

HALKIN DENİZİ PAZARLANIY­OR

Çeşme Çevre Platformun­dan yapılan açıklamada “Çevre örgütleri olarak büyük mücadele vererek koruduğumu­z Gücücek Koyu, hiçbir kanuni izin olmadığı halde ‘BİVA’ projesi ismi altında özel koy olarak lanse edilip pazarlanıy­or. Firmanın rek lamlarında ‘El değmemiş doğası’ diyerek methettikl­eri koya fitness salonları, eğlen ce mekanları, çok katlı beton bloklar ya pacakların­ı coşkuyla ilan ediyorlar. Halka ait denizi pazarlıyor­lar. El değmemiş do ğanın nasıl canına okuyacakla­rını açıkça ilan ediyorlar” diyerek tepki gösterildi.

 ?? ?? Fotoğraf: BİVA proje sitesinden alınmıştır
Fotoğraf: BİVA proje sitesinden alınmıştır

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye