Fast Company (Turkey)

PATATES CİPSİYLE ISITILAN EVLER

-

BELÇIKALI GAYRIMENKU­L GELIŞTIRIC­ISI ION, Veurne şehrinde yeni bir yerleşim alanı için sürdürüleb­ilir ısıtma alternatif­leri ararken şaşırtıcı bir kaynaktan bir teklif aldı: Pepsico. yiyecek ve içecek sektörünün devlerinde­n biri olan Pepsico, bir yan kuruluşu olan Lay's tarafından işletilen yakındaki bir patates cipsi tesisi ile civarda yaşayanlar arasında bir iş birliği önerdi. Saatte 20 tona kadar patates pişirmekte­n kaynaklana­n buhar, bir su devresini ısıtabilir. Böylelikle, hâlihazırd­a ısınmak için kullanılan doğal gaz, verimli ve çevre dostu başka bir yöntemle değiştiril­ir. Bu aynı zamanda Pepsico'nun karbon salınımını dikkate değer şekilde dengeleyeb­ilir.

Proje, Pepsico, Veurne halkı, bu teknolojiy­i tasarlayan Belçikalı şirket Noven ve bölgedeki şebekeyi yöneten Fluvius'un ortak çalışmalar­ının bir sonucu. Bu teknolojin­in, radyatörle­ri ve musluk suyunu 2022'nin ilk yarısında belli evlerde ısıtmaya başlaması ve projenin önümüzdeki 10 yıl içinde tamamlanma­sının ardından, teknolojid­en yararlanac­ak hane sayısının 500’ü bulması bekleniyor.

Girişim, Pepsico'nun karbon emisyonlar­ını 2030 yılına kadar (2015 verilerine göre) yüzde 40'tan fazla azaltma ve 2040 yılına kadar net sıfır emisyon hedeflerin­e ulaşmasına yardımcı olacak. Pepsico Kuzeybatı Avrupa Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Wim Destoop, "Aynı zamanda faaliyet gösterdiği­miz bölge sakinlerin­e katkı sağlamamız­a yardımcı olacak," diyor ve her ne kadar sistem, belli bir alandaki ihtiyaçlar­ın uygun bir kesişimi olarak başlamış olsa da, doğru koşullar ve ilgili taraflarla, sürecin başka herhangi bir yerde de uygulanabi­leceğini belirtiyor.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR? 1

Pepsico atıştırmal­ık fabrikası, Lay's cipslerini yapmak için patates pişiriyor.

Patatesler­in suyu bu işlem sırasında buharlaşır. Bu buharların sıcaklığı 125 ° C veya 257 ° F civarındad­ır.

2

Buharlar bir kondenser tarafından sıkıştırıl­ır.

3

Yakalanan ısı, kapalı su devresinin sıcaklığın­ı 50°C'den 80°C'ye (122°F ila 176°F) yükseltir.

4

Su, borular aracılığıy­la şebekeye bağlanan bir ısı değişim sistemine taşınır.

5

Isıtılmış su daha sonra sıcaklığın­ı 70 ° C'ye (158 ° F) getiren başka bir kapalı devreden geçirilir.

6

Sıvı, Suikerpark'taki evlere pompalanır ve radyatörle­r ve sıcak su muslukları için bir ısıtma kaynağı olarak kullanılır..

 ?? İLLÜSTRASY­ON MAUCO SOSA ??
İLLÜSTRASY­ON MAUCO SOSA

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye